ПОРУKА ЗАПАДА ЈЕДНОГЛАСНА – ВРАТИТЕ ДЕЧАНЕ! Лажној држави поново испостављен захтев који она годинама СРАМНО игнорише

PORUKA ZAPADA JEDNOGLASNA – VRATITE DEČANE! Lažnoj državi ponovo ispostavljen zahtev koji ona godinama SRAMNO ignoriše

21 maja 2021

Pored toga što ne prate uredbe međunarodne zajednice, ne ispunjavaju dogovore na koje su se obavezale u sporazumima sa Srbijom, privremene prištinske institucije ne poštuju ni spostvene odluke i zakone.

Pet godina prošlo je od odluke kosovskog Ustavnog suda kojom je manastiru Visoki Dečani vraćeno 24 hektara zemlje oko koje je postojao spor sa predstavnicima lokalnih vlasti, a sprovođenja ove odluke, bez obizira što su je sve prethodne vlade u Prištini najavljivale, i dalje nema ni na vidiku.I zbog toga, Priština svako malo dobija „packe“ od međunarodne zajednice, od SAD, preko EU, do pojedinaca, pa u krug. Nažalost, stvari se ne menjaju i pitanje je kada će, i da li će se, to nekada i dogoditi.

Možda će ih urazumiti poslednje zajedničko saopštenje zemalja Kvinte, koj ima pomalo i preteći ton, a sušti na je u jednoj rečenici – poštujte zakon.

Ono je objavljeno na sajtu američke ambasade u Prištini, i u njemu se ukazuje da je 22. marta ove godine „imenovana nova Vlada sa snažnim mandatom da sprovede reforme i poštovanje vladavine prava“.

– Jedan od ključnih testova njene rešenosti biće primena odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o upisu zemljišta manastira Dečani. Poštovanje vladavine zakona je obaveza svih vlada – navodi se u zajedničkoj izjavi koju potpisuju SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija.

Sve one traže od kosovske Vlade da primeni odluku Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Sličan apel stiže i iz EU, a šef njene kancelarije u Prištini Tomaš Suniog izražava žaljenje zbog toga što se već pet godina ne sprovodi oluka Ustavnog suda o imanju manastira.

– Žao mi je što pet godina otkako je Ustavni sud presudio o zemljišnom sporu u Dečanima, ta presuda se i dalje ne sprovodi. Kosovo može da napreduje samo podržavajući vladavinu prava kao osnovni demokratski princip – naveo je Suniog na Tviteru.

Pet godina ćutanja

Kosovski ustavni sud doneo je odluku 20. maja 2016. godine i na taj način zaključio 16 godina dug suski proces koji je prošao sve instance, i tako konačno završio spor oko 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani koje, po toj odluci, pripada manastiru.

Iako je reč o odluci koja je bez mogućnosti revizije i koju su kosovske institucije katastra dužne da primene po zakonu, to se nije dogodilo.

– Manastir je odmah posle odluke pismeno tražio od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede u delo i zemlja uknjiži u katastru, ali taj zahtev je ignorisan, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

U junu 2019. godine, Ustavni sud se obratio manastiru, nakon što su se iz Visokih Dečana žalili zbog neizvršavanja, i saopštio da su odluke obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na tzv. Kosovu i da su odluke Ustavnog suda objavljene u Službenom glasniku.

Međutim, ignorisanje je nastavljano, i ne samo to. Lokalne vlasti u Dečanima, zajedno sa podrškom sa viših nivoa, jednostavno to nije zanimalo, već su u nekoliko navrata počinjali i nastavljali radove na izgradnji puta Dečani-Plav, koji je trebalo da prođe kroz zaštićenu zonu manastira.

Ne zanima ih zakon

Iako je naloženo da se izgradi obilaznica oko manastiske zone, aktuelni ministar za prostorno planiranje u vladi Aljbina Kurtija Liburn Aliu poručuje da se protivi izgradnji zaobilaznice. U prevodu, opet ignorisanje zakona, propisa i svih dogovora.

Iz Eparhije raško-prizrenske podsećaju da je u novembru 2020. godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici SPC, a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno prihvatili odluku Saveta kojom se prihvata Aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav.

Kako je predviđeno, put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu (pravnu studiju da je to protivzakonito prethodno su uradili eksperti OEBS-a i EU kancelarije). Zato je odlučeno da se radi zaobilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica.

Drugim rečima, svaki rad na lokalnim putevima bez odgovarajućih radova na zaobilaznici oko zaštićene zone bili bi nezakoniti.

– Svojim stavom novi ministar za prostorno planiranje je praktično odbacio odluku Komisije za primenu SPZ i time pozvao na kršenje zakona tj. favorizujući gradnju magistralnog (tranzitnog) međunarodnog puta za Crnu Goru kroz zaštićenu zonu – navodi se u saopštenju Eparhije.

Pravno bezakonje

Da zlo bude veće, navodi Eparhija raško-prizrenska, kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove su u svom pismu od pre dva dana organizaciji Europa Nostra izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu koju je sastavila 8. aprila ove godine organizacija Europa Nostra, jer navodno manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako se kaže, Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite.

– Kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture – navodi Eparhija.

Za to vreme, kosovski ekstremisti, ohrabreni ponašanjem svojih vlasti, prete i poručuju da je „odluka o vraćanju imovine manastiru skandalozna, i da je doneta na osnovu srpskih zakona koji su se sprovodili 90-ih godina“. Traže i da se odluka ne sprovodi.

– Svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja situacije. Pozivamo ambasadore zemalja Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke – rekao je predsednik podružnice Udruženja istoričara Kosova u Dečanima Skadar Imeraj, prenosi „Koha“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *