Поруке искрене хуманости

Poruke iskrene humanosti

10 oktobra 2017

DUGOMETRAŽNIM dokumentarcem „Normalni autistični film“, u kojem češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom govori o autizmu kao o fascinantnom načinu razmišljanja, u sali Amfiteatra u Sava centru, u utorak, 10. oktobra, počinje 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom (Bosifest).

Prve festivalske večeri publiku očekuje i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca „Moj brat heroj“, reditelja Jonatana Nira i Enoha Kasela, koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje. Do 12. oktobra biće prikazano ukupno 18 filmova iz sveta (deset u takmičarskom i osam u revijalnom programu), a otvaranju 8. Bosifesta prisustvovaće i brojni gosti – Nino Dolijasvili, autor gruzijskog filma „Poslušaj tišinu“, Anastazja Dabrovska iz Poljske, koja stiže sa filmom „Danijel“, Ana Bedynska iz Holandije, čije se ostvarenje „U drugom svetu“ prikazuje u takmičarskom programu, Mirjana Isakov, koautorka srpskog filma „Kada bih mogla da biram“…

Reditelj Goran Radovanović, selektor programa, kaže da je ove godine na konkurs festivala pristiglo više od 90 filmova.

– Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominantnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom, i to je moja ogromna greška. Iznenađen sam kvalitetom! Zaista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i pozitivne energije na jednom mestu – ističe Radovanović.

Na otvaranju publici će se obratiti direktor festivala Darko Ivić, ministar kulture Vladan Vukosavljević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Biljana Barošević, kao i član gradskog Veća Dragomir Petronijević.

DRAGOCENI OPTIMIZAM

RADOSLAV Rale Zelenović, koji je po drugi put član žirija, kaže da je ovaj festival izuzetno značajan za našu sredinu.

– Na Bosifestu se prikazuju filmovi koji nam, pre svega, na pravi način skreću pažnju na osobe sa invaliditetom. Oni publici, po pravilu, čak donesu i dragocenu dozu optimizma koja nam u životu potkatkada nedostaje. Koliko cenim Bosifest govori i činjenica što sam ga sa velikim zadovoljstvom promovisao ovog leta na Festivalu evropskog filma Palić – ističe Zelenović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *