ПОСАО У СРБИЈИ! Радно време 5 сати, обезбеђени храна и смештај, а зарада више од 100.000 МЕСЕЧНО!

POSAO U SRBIJI! Radno vreme 5 sati, obezbeđeni hrana i smeštaj, a zarada više od 100.000 MESEČNO!

10 oktobra 2019

U sezoni kada se sprema ogrev naročito se oseti manjak pa neretko nastanu i manjkovi u snabdevanju drvima. Doskora, kao alternativa, dolazile su i drvoseče sa područja Republike Srpske, ali i njih je sve manje jer odlaze za veću platu u Sloveniju.

Već godinama firme koje za potrebe „JP Srbija šume“ obavljaju šumarske poslove, poput seče industrijskog i ogrevnog drveta ili iznošenja oblovine, kubure sa pronalaskom radne snage, iako u šumskom gazdinstvu „Boranja“ iz Loznice, koje kao deo „Srbijašume“ gazduje nad 36.000 hektara privatnih šuma u zapadnoj Srbiji, kažu da ima dovoljno i posla i para, samo nema ljudi.– Da bi se javile na naš tender te firme moraju ispuniti i zakonom predviđene uslove, od kojih je jedan i zaposlena odgovarajuća radna snaga. Međutim većina firmi koje se javljaju na tender ima problem da nađe radnu snagu, iako je reč o dobro plaćenom poslu koji, doduše, u rangu fizičke težine sledi odmah posle rudarstva, ali je efektivno radno vreme kraće i ne duže od 4 do 5 sati dnevno. Sposoban i vredan sekač mesečno može da zaradi više od 100.000 dinara uz obezbeđenu hranu i smeštaj – kažu u „Boranji“.

Dugi niz godina, kako objašnjavaju sagovornici, ove posle na području zapadne Srbije radila je uvezena radna snaga sa područja Republike Srpske, dok su u šumama istočne Srbije dominantni među drvosećama bili državljani Rumunije.

Poslednje dve sezone, međutim, uz hronični nedostatak domaćih drvoseča, firme iz zapadne Srbije koje rade za „Srbijašume“ sve teže angažuju i drvoseče iz Republike Srpske, jer većina njih na ovaj sezonski posaoodlazi u Sloveniju, za još bolju platu i uslove.

– Nekolikoje problema zbog kojih postoji apsolutni deficit drvoseča u Srbiji. Najpre jer se taj kadar kod nas uopšte ne školuje. Potom je problem taj što oni radnici iz Srbije koji imaju stručni sertifikat sada barabar sa Bosancima odlaze u Sloveniju, a novih radnika koji bi prošli obuku jednostavno nema, iako je mogućnost zarade u odnosu na sve druge sezonske fizičke poslove neuporedivo veća. Sa evidencije Službe za zapošljavanje, čak i da ima zainteresovanih, ne smemo da angažujemo neobučenog radnika zbog rizika od povređivanja – objašnjava vlasnik jedne zanatske radnje iz Valjeva, koji godinama radi za „Srbijašume“.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Ovo samo u kabinetima Dacica i Vucica (oba kabineta su povezana podzemnim hodnikom koji vodi sve do SPC-a).

  2. Cp6a says:

    Školovanje i sertifikati za privremene i teške fizičke poslove? Ako se ova država ne uozbilji i smanji produkciju besmislenih propisa, nemamo nikakve šanse.

  3. Nićifor says:

    Ko napisa ovakvu glupost da treba školovanje za drvoseču? Rođen sam u Republici Srpskoj u kraju koji je poznat po tome da je decenijama narod živeo od šumarstva i nikad niko nije školovan za drvoseču. Drvoseču može obučiti seči stabala svako ko je tome vičan za jedan dan. Svugde je neophodno obrazovanje samo za šumare (lugare), šumarske tehničare, drvoprerađivače, šumarske inženjere, ali za drvoseče nigde. Moj otac je bio drvoseča čitav radni vek, a bio je potpuno nepismen. Prvak bivše SFRJ i drugi u takmičenju drvoseča u Evropi, iz mog rodnog kraja, takođe nije imao nikakvo obrazovanje za taj posao. Nije imao ni potpuno osnovno obrazovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *