ПОСАО У СРБИЈИ! Радно време 5 сати, обезбеђени храна и смештај, а зарада више од 100.000 МЕСЕЧНО!

ПОСАО У СРБИЈИ! Радно време 5 сати, обезбеђени храна и смештај, а зарада више од 100.000 МЕСЕЧНО!

10 октобра 2019

У сезони када се спрема огрев нарочито се осети мањак па неретко настану и мањкови у снабдевању дрвима. Доскора, као алтернатива, долазиле су и дрвосече са подручја Републике Српске, али и њих је све мање јер одлазе за већу плату у Словенију.

Већ годинама фирме које за потребе „ЈП Србија шуме“ обављају шумарске послове, попут сече индустријског и огревног дрвета или изношења обловине, кубуре са проналаском радне снаге, иако у шумском газдинству „Борања“ из Лознице, које као део „Србијашуме“ газдује над 36.000 хектара приватних шума у западној Србији, кажу да има довољно и посла и пара, само нема људи.– Да би се јавиле на наш тендер те фирме морају испунити и законом предвиђене услове, од којих је један и запослена одговарајућа радна снага. Међутим већина фирми које се јављају на тендер има проблем да нађе радну снагу, иако је реч о добро плаћеном послу који, додуше, у рангу физичке тежине следи одмах после рударства, али је ефективно радно време краће и не дуже од 4 до 5 сати дневно. Способан и вредан секач месечно може да заради више од 100.000 динара уз обезбеђену храну и смештај – кажу у „Борањи“.

Дуги низ година, како објашњавају саговорници, ове после на подручју западне Србије радила је увезена радна снага са подручја Републике Српске, док су у шумама источне Србије доминантни међу дрвосећама били држављани Румуније.

Последње две сезоне, међутим, уз хронични недостатак домаћих дрвосеча, фирме из западне Србије које раде за „Србијашуме“ све теже ангажују и дрвосече из Републике Српске, јер већина њих на овај сезонски посаоодлази у Словенију, за још бољу плату и услове.

– Неколикоје проблема због којих постоји апсолутни дефицит дрвосеча у Србији. Најпре јер се тај кадар код нас уопште не школује. Потом је проблем тај што они радници из Србије који имају стручни сертификат сада барабар са Босанцима одлазе у Словенију, а нових радника који би прошли обуку једноставно нема, иако је могућност зараде у односу на све друге сезонске физичке послове неупоредиво већа. Са евиденције Службе за запошљавање, чак и да има заинтересованих, не смемо да ангажујемо необученог радника због ризика од повређивања – објашњава власник једне занатске радње из Ваљева, који годинама ради за „Србијашуме“.

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Ovo samo u kabinetima Dacica i Vucica (oba kabineta su povezana podzemnim hodnikom koji vodi sve do SPC-a).

  2. Cp6a says:

    Школовање и сертификати за привремене и тешке физичке послове? Ако се ова држава не уозбиљи и смањи продукцију бесмислених прописа, немамо никакве шансе.

  3. Nićifor says:

    Ko napisa ovakvu glupost da treba školovanje za drvoseču? Rođen sam u Republici Srpskoj u kraju koji je poznat po tome da je decenijama narod živeo od šumarstva i nikad niko nije školovan za drvoseču. Drvoseču može obučiti seči stabala svako ko je tome vičan za jedan dan. Svugde je neophodno obrazovanje samo za šumare (lugare), šumarske tehničare, drvoprerađivače, šumarske inženjere, ali za drvoseče nigde. Moj otac je bio drvoseča čitav radni vek, a bio je potpuno nepismen. Prvak bivše SFRJ i drugi u takmičenju drvoseča u Evropi, iz mog rodnog kraja, takođe nije imao nikakvo obrazovanje za taj posao. Nije imao ni potpuno osnovno obrazovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u