ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА БиХ: Шта Вучић доноси у Сарајево?

POSETA PREDSEDNIKA BiH: Šta Vučić donosi u Sarajevo?

5 septembra 2017

Kad predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak bude došao u Sarajevo, biće to njegova prva bilateralna poseta BIH u svojstvu predsednika i prva na tom nivou posle šest godina, a da li će opravdati procene da je reč o prvorazrednom političkom događaju – moglo bi da bude jasno i pre nego što srpski predsednik napusti Sarajevo.

Zvaničnici iz BIH već u susret Vučićevom dolasku ističu značaj posete u kontekstu nastavka pomirenja, ekonomske saradnje, odnosa prema Srpskoj, te sveukupnih bilateralnih odnosa, a očekuje se da će biti reči o zajedničkim projektima, stvaranju boljih političkih odnosa, ali i otvorenim pitanjima, kao što je pitanje granice.

Sam predsednik Srbije je uoči odlaska poručio, ne prvi put, da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH:

„Ja to ne krijem i ja to stvarno mislim“.

Vučić je dodao da je Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

„Oni su važni i zbog Novog Pazara, Sjenice, Tutina…“, ukazao je predsednik Srbije i da, kako je ranije već govorio, ne bi imao ništa protiv da BiH gradi vrtiće i škole u tim mestima i da nose ime Bosne i Hercegovine.

Cclan Predsedništva BIH Mladen Ivanić smatra da je najvažnije što posle dužeg vremena godina dolazi do posete jednog predsednika Srbije BIH.

On za Tanjug ocenjuje da je na Sarajevu odgovornost što tih poseta nije bilo ranije, jer je, kaže, Sarajevo nekoliko puta odbijalo i nalazilo razloge za otkazivanje posete.

Zbog toga smatra da je Vučićeva poseta „prvorazredni“ politički događaj.

Ivanić kaže da se očekuje istinsko poboljšanje odnosa između Beograda i Sarajeva, a uveren je da će se to videti i po načinu dočeka predsednika Vučića.

Baš na taj momenat ukazao je ovih dana i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, rekavši da zvanično Sarajevo Vučića treba da dočeka na odgovarajući način i dostojanstveno posle njegovog negativnog iskustva u Srebrenici, 2015, kada je, inače, Vučić bio napadnut, a počinioci do danas nisu pronađeni.

Ivanić takođe kaže da bi sada bilo značajno da se pokrenu neke stvari koje su godinama stajale nedefinisane, a jedna od njih je – pitanje granica.

„Već 15 godina se zna gde su granice, ali se taj sporazum ne potpisuje zato što je Srbija bila zaintresovana za nekoliko mesta za razmenu, a BIH o tome nije htela da priča. Nadam se da će se stvoriti uslovi u BIH da počne o tome da se razgovara, tako da je to samo početak“, kaže on za Tanjug.

Iako će, kaže, biti puno konkretnih i praktičnih tema, ne očekuje se priča o auto-putu Beograd-Sarajevo, jer o tome nema saglasnosti unutar BIH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko očekuje da će situacija posle Vučićeve posete Sarajevu biti još bolja.

Komentarišući pozitivno Vučićevu posetu, on je na isti način ocenio i njegovu inicijativu za intenzivniju saradnju Srbije sa Srbima u regionu i dijaspori. Dobre poruke i novu etapu u odnosima Srbije i BIH očekuje i ministar spoljnih poslova Crnadak.

„Reč je o poseti od ogromnog značaja i za BiH i za Srbiju, odnosno za odnos dve zemlje, region, ali i bošnjačko-srpski dijalog. Mislim da je on ( Vučić) kao jedan od stubova promocije jednog istinskog razumevanja i istinskog približavanja naroda i zemalja u regionu veoma važan gost. Ovo je jedna od najvažnijih poseta u poslednje vreme“, rekao je Crnadak za portal „Klix.ba“.

Glavni urednik novinske agencije FENA, sa sedištem u Sarajevu, Dejan Jazvić ocenjuje da bošnjačka strana možda i najviše očekuje od te posete, jer vlada duboko uverenje da Vučić ima snažan uticaj na predsednika RS Milorada Dodika i „provlači se nada da bi on mogao da ublaži Dodikove stavove prema BiH“.

Takođe, kaže Jazvić za Tanjug, postoji nada će dolazak predsednika Srbije podstaknuti rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja i na neki način pomoći relaksiranju unutrašnjih nacionalnih i političkih odnosa u BIH.

„BIH je ušla u predizbornu kampanju za izbore iduće godine zbog čega su započete reforme i samo funkcionisanje vlasti zapalo je u svojevrsnu blokadu. Postoji nada da bi Vučićeva poseta mogla pozitivno delovati i na unutrašnju situaciju u BiH“, rekao je Jazvić.

U Sarajevu ima mišljenja da Vučićeva poseta ima dodatnu težinu zbog unutrašnjih previranja u BiH, a on sam je nedavno, na pitanje kako vidi sukob Miroslava Tuđmana i Bakira Izetbegovića, konstatovao da je očigledno da postoje određena trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, ali da kao predsednik Srbije ne bi to da komentariše.

Cilj Srbije je, kako je poručio, da ima dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da zna šta se zbiva.

„Očigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjackim, a ja im želim da to prevaziđu“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, poseta Sarajevu imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjackih problema.

Inače, Vučić je u Sarajevu bio u martu ove godine kao predsednik Vlade Srbije, gde je učestvovao na samitu premijera Zapadnog Balkana.

On se sa članovima Predsedništva BiH tokom premijerskog mandata više puta sastao na međunarodnim skupovima, a bio je i dva puta u Mostaru na privrednom sajmu i u Srebrenici na komemoraciji žrtvama ratnog zločina.

S druge strane, članovi Predsedništva BIH bili su na Vučićevoj inauguraciji u Palati Srbija, a bošnjački član Bakir Izetbegović rekao je tada da sa predsednikom Srbije nastavlja istu, otvorenu politiku koju su vodili dok je on bio premijer, dodajući da su još tada obećali da će raditi na popravljanju odnosa dve zemlje i dva naroda – srpskog i bošnjačkog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *