Поскупљује гориво у Црној Гори, Хрватској и Макледонији

Poskupljuje gorivo u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makledoniji

10 februara 2015

Mercedes-S-Klasa-19-2811-20_620x0Cene svih vrsta goriva u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji od ponoći će biti više za četiri do pet centi po litru.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije sapštilo je da će litar „eurosupera 98“ biti skuplji pet centi i koštaće 1,15 evra, dok će litar „eurosupera 95“ poskupeti za četiri centa na 1,11 evra, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Cena evrodizela skočiće za četiri centa, na 1,02 evra. Lož ulje za veleprodaju i lož ulje za grejanje poskupljuju takođe četiri centa, na 99, odnosno 71 cent.

Poslednje promene cena goriva u Crnoj Gorti bile su 27. januara, kada je dizel pojeftinio jedan cent na 98 centi.

Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog poneđeljka u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Cene naftnih derivata promeniće se od ponoći i u Hrvatskoj, gde je, prema pisanju „Novog lista“, najavljen njihov „drastičan“ porast.

Litar Eurosupera 95 će poskupeti za 40 lipa (5,26 centa) na 9,18 kuna (1,21 evro) , a Eurodizela za 37 lipa (4,86 centa) i koštaće 8,62 kune (1,13 evra).

Poskupljenje koje sledi je najveće u Hrvatskoj od kada naftne kompanije samostalno određuju cene (od februara prošle godine), ne računajući povećanje od 40 lipa pre godinu dana kada je država podigla akcize.

Po hrvatskom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, radi zaštite potrošaca, cene naftnih derivata, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, regulišu se na 90 dana.

Maloprodajne cene benzina će od ponoći biti više i u Makedoniji za oko pet centi (od tri do 3,5 denara) a dizela za oko četiri centa (za 2,5 denara) po litru.

Prema odluci Regulatorne komisije za energetiku, nova cena „eurosupera BS-95“ iznosiće 1,0 evro (62 denara) za litar, „eurosuper BS-98“ koštaće 1,03 evra (64 denara) a za litar „eurodizela“ će biti potrebno 0,82 centa (51 denar).

KOMENTARIJedan komentar

  1. vitez says:

    vucicu smanji cenu goriva na da bude kao u okruzenju.....bando lopcska i izdajnicka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *