POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Tomislav Nikolić je četnički vojvoda koji uništava Hrvatski jezik!

POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Tomislav Nikolić je četnički vojvoda koji uništava Hrvatski jezik!

8 септембра 2014

Novi-problem-za-HDZ-Ruza-Tomasic 54zPredsednica Hrvatske stranke prava „Ante Starčević“ (HSP AS) i poslanik u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pokušava da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini tako što je učenicima u Subotici donirao ćirilične čitanke i gramatike za učenje bunjevačkog govora, piše Jutarnji.hr.

– Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici je poslednja  manifestacija politike uništavanja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine, objavila je Tomašićeva na svom profilu na Fejsbuku.

Iako svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni u skladu sa svojim osećanjem, pa tako i oni koji se osećaju kao Bunjevci a ne kao Hrvati, višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu druge, konstatuje Tomašićeva.

– Zvanični Beograd već godinama pokušava da ode i korak dalje – da Bunjevcima nehrvatima da status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce, i tako da zatre hrvatsko ime na tlu Vojvodine u narednim generacijama, tvrdi predsednica HSP AS.

Tomašić je pritom optužila i predsednika i premijera Hrvatske, Ivu Josipovića i Zorana Milanovića, zbog toga što nisu reagovali na Nikolićev „akt tihog kulturocida“.

Josipović bi trebalo da iskoristi „dobre veze koje je stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po tzv. regiji, ali se bojim da ta ‘ljubav u regionu’ vredi kao politička moneta samo s ove strane granice“, napisala je ona u podužem lamentu.

Milanoviću je poručila da „velikosrpska politika četničkog vojvode (…) može začuditi samo beskrajno naivne i one koji su zadnjih četvrt decenije prespavali“, pa se pita „u koju od ove dve grupe spadaju ministri Vlade Zorana Milanovića i sam premijer“.

– Nadam se da se barem osećaju poniženima jer im vrh ‘prijateljske susedne države’ nije uzvratio gest i poslao sporne udžbenike na reviziju u Zagreb, pokušala je da ironiše Tomašićeva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici na početku školske godine čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora, čije širenje u subotičkim školama podstiče Bunjevačko nacionalno vijeće, vodstvo zajednice Bunjevaca koji odbijaju pripadnost hrvatskom narodu, podseća Jutarnji list.

(Jutarnji list/Kurir)

KOMENTARI3 коментара

  1. Jasminka says:

    Kako se kaže:Prema Svecu i tropar,zar bi mogla sjediti u Evropskom parlamentu da nije ovoliko fašisoidna.

  2. Ханa says:

    Име Ружа звучи тако српски, а носитељка тог имена је тако фашистоидна! Зато и јесте парламентарка У ЕУ! Оно што она не зна је да је Војводина Србија. Обавеза свакога ко живи у Србији је да зна да чита, пише и течно говори СРПСКИ, а не хрватски. Хрватски би могао бити лектира за Хрвате, а то би морало да буде у реципротету са лектиром на српском за Србе у Хрватско. Констатујем да Хрвата у Србији има. А пошто Срба у Хрватској скоро да и нема, осим оних покатоличених који се свог порекла и стиде или се плаше, нема реципротета. Хрватска би морала да врати земљу и имовину свих из Хрватске изгнаних Срба, а и оних убијених њиховим потомцима. Хрватски народ пати од колективне деменције. У свом злу су тако јединствени.

  3. Dervensky says:

    Boli ih....Bole i nas polomljene cirilicne table u Vukovaru i diljem Hrvatske...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u