POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Tomislav Nikolić je četnički vojvoda koji uništava Hrvatski jezik!

POSLANICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Tomislav Nikolić je četnički vojvoda koji uništava Hrvatski jezik!

8 septembra 2014

Novi-problem-za-HDZ-Ruza-Tomasic 54zPredsednica Hrvatske stranke prava „Ante Starčević“ (HSP AS) i poslanik u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pokušava da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini tako što je učenicima u Subotici donirao ćirilične čitanke i gramatike za učenje bunjevačkog govora, piše Jutarnji.hr.

– Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici je poslednja  manifestacija politike uništavanja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine, objavila je Tomašićeva na svom profilu na Fejsbuku.

Iako svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni u skladu sa svojim osećanjem, pa tako i oni koji se osećaju kao Bunjevci a ne kao Hrvati, višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu druge, konstatuje Tomašićeva.

– Zvanični Beograd već godinama pokušava da ode i korak dalje – da Bunjevcima nehrvatima da status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce, i tako da zatre hrvatsko ime na tlu Vojvodine u narednim generacijama, tvrdi predsednica HSP AS.

Tomašić je pritom optužila i predsednika i premijera Hrvatske, Ivu Josipovića i Zorana Milanovića, zbog toga što nisu reagovali na Nikolićev „akt tihog kulturocida“.

Josipović bi trebalo da iskoristi „dobre veze koje je stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po tzv. regiji, ali se bojim da ta ‘ljubav u regionu’ vredi kao politička moneta samo s ove strane granice“, napisala je ona u podužem lamentu.

Milanoviću je poručila da „velikosrpska politika četničkog vojvode (…) može začuditi samo beskrajno naivne i one koji su zadnjih četvrt decenije prespavali“, pa se pita „u koju od ove dve grupe spadaju ministri Vlade Zorana Milanovića i sam premijer“.

– Nadam se da se barem osećaju poniženima jer im vrh ‘prijateljske susedne države’ nije uzvratio gest i poslao sporne udžbenike na reviziju u Zagreb, pokušala je da ironiše Tomašićeva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici na početku školske godine čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora, čije širenje u subotičkim školama podstiče Bunjevačko nacionalno vijeće, vodstvo zajednice Bunjevaca koji odbijaju pripadnost hrvatskom narodu, podseća Jutarnji list.

(Jutarnji list/Kurir)

KOMENTARI3 komentara

  1. Jasminka says:

    Kako se kaže:Prema Svecu i tropar,zar bi mogla sjediti u Evropskom parlamentu da nije ovoliko fašisoidna.

  2. Hana says:

    Ime Ruža zvuči tako srpski, a nositeljka tog imena je tako fašistoidna! Zato i jeste parlamentarka U EU! Ono što ona ne zna je da je Vojvodina Srbija. Obaveza svakoga ko živi u Srbiji je da zna da čita, piše i tečno govori SRPSKI, a ne hrvatski. Hrvatski bi mogao biti lektira za Hrvate, a to bi moralo da bude u reciprotetu sa lektirom na srpskom za Srbe u Hrvatsko. Konstatujem da Hrvata u Srbiji ima. A pošto Srba u Hrvatskoj skoro da i nema, osim onih pokatoličenih koji se svog porekla i stide ili se plaše, nema reciproteta. Hrvatska bi morala da vrati zemlju i imovinu svih iz Hrvatske izgnanih Srba, a i onih ubijenih njihovim potomcima. Hrvatski narod pati od kolektivne demencije. U svom zlu su tako jedinstveni.

  3. Dervensky says:

    Boli ih....Bole i nas polomljene cirilicne table u Vukovaru i diljem Hrvatske...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *