ПОСЛАНИК АФД-а ЗАХТЕВА ПОМИРЕЊЕ СА СРБИЈОМ И РУСИЈОМ

POSLANIK AFD-a ZAHTEVA POMIRENJE SA SRBIJOM I RUSIJOM

3 aprila 2024

Rotfus je nedavno boravio u Srbiji, predvodeći grupu od 30 sunarodnika koji su došli kod nas da izraze, kako kaže, „najdublju tugu zbog ilegalnog NATO bombardovanja SRJ 1999.

Namera Nemačke i Ruande da se u Ujedinjenim nacijama opet razmatra predlog rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici samo je jedan u nizu pokazatelja politike dvojakih standarda koju zastupa aktuelna nemačka vlada, kaže poslanik Alternative za Nemačku (AfD) Rajner Rotfus.U intervjuu za „Politiku“ kaže da će njegov AfD u Bundestagu nastaviti da se bori za priznavanje naučnih činjenica.

Rotfus je nedavno boravio u Srbiji, predvodeći grupu od 30 sunarodnika koji su došli kod nas da izraze, kako kaže, „najdublju tugu zbog ilegalnog NATO bombardovanja SRJ 1999.“

„Ono u šta verujemo jeste pravda, istina i prijateljstvo među narodima. To je simbolizovano na dukserici koju sam poklonio Vučiću. Na levoj strani simbola srca nalaze se boje Nemačke, a na desnoj je srpska zastava. Ispred srca je beli golub kao simbol mira. Mi čeznemo za pomirenjem sa Srbijom, za postizanjem mira u Evropi, uključujući i Rusiju“, kaže Rotfus.

Dodaje da je Vučiću kazao da će Srbija ostati neprohodan most mira između Istoka i Zapada, uprkos svim agresivnim pritiscima iz Brisela i Vašingtona koji pozivaju Srbiju da se povinuje njihovim geopolitičkim interesima.

„Te 1999. naši političari i mediji prevarili su čitavo stanovništvo. Ali ono što sam rekao predsedniku Vučiću jeste to da u Nemačkoj sad da narod bolje razume opasne geopolitičke igre NATO-a“, kaže sagovornik „Politike“.

Podsetio je da je još 2019. godine bio na događaju na kojem su iznete činjenice o sramoti bombardovanja, kao i o upotrebi oružja sa osiromašenim uranijumom koje je besmisleno ubilo hiljade nevinih ljudi.

„kada je vaš bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović govorio o civilnim žrtvama, shvatio sam koliko je rat bio užasan za običan narod. Kako je NATO mogao da pogodi 60 odsto civilnih ciljeva a da ljudi u njegovim državama članicama i dalje veruju da je to bila ‘humanitarna akcija’“, kaže Rotfus.

O svojoj stranci govori da se konstantno demonizuje, kao Jugoslavija 1999, a Srbija i Rusija danas.

„Među nemačkim stanovništvom stepen dezinformisanja je alarmantan. AfD je pod ogromnim pritiskom i oduzimaju nam pravo na jednak tretman u masovnim medijima, samo d abi se osiguralo da šira javnost ne razume grehe i neuspehe prošle, ali i sadašnje nemačke spoljne politike. Ipak, sve više Nemaca se budi i emancipuje od političkog paternalizma SAD i EU“, pojašnjava Rotfus.Govoreći o odluci u Savetu Evrope da tzv. Kosovo bude nova članica, Rotfus kaže da je to glupa agenda „zavadi pa vladaj“, jer ne žele jaku Srbiju.

„Vaša zemlja je, s pravom, izabrala da se ne prikloni politici NATO-a, već da ostane most između Zapada s jedne strane i Rusije i Kine sa druge strane. Pošto to nije u njihovim geopolitičkim interesima, zapadne zemlje će nastaviti da govore o secesiji Kosova kao o ‘pravu naroda na samoopredeljenje’“, kaže sagovornik „Politike“.

Dodaje da najvažniji deo posla u kampanji AfD-a obavlja nesposobna nemačka vlast i štetna EU birokratija.

„Ako stranke u EU, koje se zalažu za pravo na nacionalno samoopredeljenje uspeju da udvostruče svoja mesta, to će staviti tačku na imerijalistički odnos Brisela prema Mađarskoj, Srbiji i drugim nacijama koje se bude“, zaključuje Rotfus.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Ovde nece biti nijedan komentar.

 2. RASPUCHIN says:

  E AFD-eovci , nisu vaši političari tek 1999.g. atakovali (po ko zna koji put) na Srbe već ste počeli 1989.g..

 3. Rostand says:

  Samo sačekajte,ako i kad taj švabić dođe na vlast,garant mijenja ploču za 180 stepeni.Uostalom treba ga pitati da li bi švabija povukla priznanje Kosova,ako bi kojim čudom zavladali rajhstagom,tvrdim nema šansone da to čudo dočekamo.

 4. Kosovac says:

  Kada neki čovek iz neprijateljske zemlje počne da priča afirmativno o Srbima, obavezno se jave neki „Srbi“ koji ga dočekaju na nož.

 5. Luka says:

  Uvek treba razgovarati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *