ПОСЛАНИК АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ СТИГАО У БЕОГРАД: Донео важну поруку за Вучића и Србију

POSLANIK ANGELE MERKEL STIGAO U BEOGRAD: Doneo važnu poruku za Vučića i Srbiju

24 oktobra 2018

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer smatra da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da prizna „de jure“ „suverenu državu Republiku Kosovo“.

U suprotnom, kako je rekao, Srbija neće ući u Evropsku uniju i to je, između ostalog poruka s kojom je došao u Beograd.

„Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno“, izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem.Bajer, koji je inače član Hrišćanske-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i koordinator transatlantske saradnje u nemačkom Bindestagu, u razgovoru za Tanjug objašnjava da je njegova izjava da će novembar biti „mesec donošenja odluka“ za dijalog Kosova i Srbije pod posredstvom EU, u stvari nije njegova ocena, već „predviđanje kosovskog predsednika Tačija“.

On ponavlja da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice. Bajer navodi i da je cij njegove posete Beogradu, osim upoznavanja sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija, da prenese stav Nemačke da su ideje o razmeni teritorija, loše i opasne.

„Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama i ta pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel se neće promeniti i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina“, izričit je Bajer.

On podseća da je Merkelova bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove istočne Evrope, i da upravo zbog toga“svi moraju da odustanu od takve ideje odmah“.

Na pitanje šta onda Nemačka vidi kao moguće rešenje Bajer savetuje: „Koncentrišete se na Briselski sporazum i njegovu implementaciju. Nema novih uslova, niti crvene linije koje postavljamo. Smatram da obe strane, Srbi i Kosovari, kao i Komisija EU i visoke predstavnice EU, treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada“, poručuje on. A kao jedno od prihvatljivih opcija za rešenje Bajer navodi takozvani model „Dve Nemačke“.

„Sada je vreme da se analizira ovaj model i druge opcije, ali niko ne sme da živi u iluziji da će postići mirno rešenje crtajući nove granice zasnovane na etničkom principu“, izričit je Bajer.

On istovremeno ističe da proces dijaloga Beograda i Prištine nije mrtav, niti veruje u opciju zamrznutog konflikta. „Znamo da se nastavlja dijalog na tehničkom nivou, i to jeste napredak koji jasno pokazuje da proces nije mrtav. Ovo nije zamrznuti konflikt, niti će biti. Srbija i Kosovo, kao i EU, treba da budu aktivne i niko ne treba da se zaleće ka lakim rešenjima ili rešenjima koje na prvu loptu izgledaju lake, zaključuje Bajer.

On objašnjava da je u procesu stabilizacije i integracije u EU sada odlučujuća svaka nedelja i da je zbog toga smatrao da je vreme da dodje u Beograd i razgovara o predlogu o razmeni teritorija, odnosno da je želeo da se lično uveri kakav napredak je postigla Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

„To je najvažnije. Koliko ste suštinski napredovali u pravnim reformama, u vladavini prava, borbi protiv korupcije“.

Na pitanje kakav je stav Nemačke o procesu formiranja kosovskih oružanih snaga Bajer kaže da je nemačka vojska već 20 godina na Kosovu u okviru KFOR i da je to najduži staž koji je imala do sada u stranim misijama, ali da je njihova brojnost tokom godina smanjena, a aktivnosti sada usmerene „na trening i konsultacije“.

„Srbija ne treba da bude uplašena zbog procesa transformacije kosovske bezbednosnih snaga u kovosku vojsku“, smatra Bajer. Stav Nemačke je, kaže, da tranzicija treba da bude urađena glatko, ne previše brzo. To je važan proces, kaže on, „jer Kosovo treba da preuzme odgovornost za svoju bezbednost u budućnosti.“

KOMENTARI15 komentara

 1. padre says:

  Da neće da se porodi?

  • Mickey Jones says:

   Mislis, mileusni postao tata?

 2. test01 says:

  Dve stvari: - Merkelova uskoro odlazi ! - EU nece ostati u ovom obliku - Srbiju ce nastaviti da ucenjuju cak i kada bi se odrekli KiM, sto bi bilo najgore stomoze da snadje Srbiju (vucic to odradjuje odavno i napravio je mnoge nepopravljive greske u vezi sa tim) - Srbija nece uci u EU jer zele totalno da je rasparcaju i ekonomski uniste, a i sta vredi da udje u EU u kojoj bi sluzila kao robovska radna snaga i da u nju salju 3-razredne proizvode koje nijedna druga drzava u EU ne zeli (vec su pristali da uvoze GMO otrove)

 3. Beli Orao says:

  Nek njemačka da nezavisnost Bajernu !!!

 4. Rodja says:

  Situacija kao pre Prvog svetskog rata. Pretnje, ucene, ultimatimi, itd... Švabe se nisu izmenile, i to je ono što treba AV da shvati!!!

 5. Vesko says:

  Ovo je skandalozno mijesanje Nemacke u unutrasnja pitanja Srbije! Kao i 1992 kada su prisiljavale drzave EU da priznaju secesiju republika dobro znajuci da ce izazvati ratove! Da li svesni da sto rade da ce imati kontraefekat po njih?

 6. gonzales says:

  U uobicajenom nemackom stilu, bahato i bezobrazno! Na zalost nema nikoga iz aktuelne vlasti da mu adekvatno odgovori.

 7. trikornjanin says:

  Ovi su ludji od Hitlera tako da postoji velika verovatnoca obnavljanja konc logora u Srbiji. Pa oni nama da pricaju o postovanju vladavine prava, oni koji su se takmicili sa amerikancima ko ce vise zla da nam nanese u agresiji 1999, oni koji iz sve snage rade na cepanju Srbije. Sto bi reko covek - More mars bre. Bas me interesuje ko ce biti sledeci izdajnik koji ce razgovarati sa ovakvim olosem.

 8. Velika Metla says:

  Jooooook,bre,narode..........,šta vam je? Ovaj je došao da pita ovog patološkog lažova "kako je uspeo da digne Srbiju u aranžmanu sa "MMF"-om"? Što to da samo Putinu kaže? Inače,Putin je neinformisan i nema pojma kako se jedna država može dići iz ekonomskih problema,pa je to morao da nauči od Vučića! Ooooooooooooooo,tempora,ooooooooooooo mores!

 9. ZZZ says:

  Nein danke, und jetzt verpiss dich in sprüngen!

 10. Ognjen says:

  Opasnu ideju su imali oni kad su priznali Kosovo i zato će ispaštati.

 11. milorad says:

  Nisu SVI u nemačkoj za ovakve kombinacije POLAKO.Zapravo velika većina nemačke političke scene vidi nakaznost kosovske priče, promeniće se to vrlo skoro , i neće vipše lažni nemačlki izaslanici dolaziti u srbiju. biće to sasvim druga priča.Mi samo ne treba da legnemo na rudu i da slušamo ovakve kokose, zato je ipotegnuta priča o nekoj kosovskoj armiji, da naprave pritisak i nelagodnost, ako neka oni prave armiju koju NIKADA NEĆE ZAVRŠITI.Cela ova nakazna priča sa kosovom će trajati još najviše god. dana već sada se menjaju situacije i zato ova gamad sa kosova paniče i prete i penušaju ali nema od njhove nezavisnosti ništa.sad će frau merkel da rsturi CIA partiju čiji je predsednik i tada će u nemačkoj da nastane politički haos koji više neće moći da se kontroliše pomoću političkih trolova, političke korektnosti , plaćenih medija i tajnih službi.to što dolazi u nemačkoj oni neće moći da spreče.Nisu nemci ludi da ginuu za engleze po drugi put na ruskom frontu ,name šanse da će da ih ponovo zavrnu kao sa hitlerom koji im je podmetnut param iz amerike i engleske.

 12. Jovo Veselinovic says:

  sta taj covik misli svojoj njemackoj drzavi. kad zna da je kosovo srpska drzava i zemlja pola njemacke pripada rusiji jer su srbi po naciji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *