ПОСЛАНИK БУНДЕСТАГА БИО ЈЕ НЕМАЧKИ ВОЈНИK У KФОРУ, А САДА ПОРУЧУЈЕ: Kосово је Србија!

ПОСЛАНИK БУНДЕСТАГА БИО ЈЕ НЕМАЧKИ ВОЈНИK У KФОРУ, А САДА ПОРУЧУЈЕ: Kосово је Србија!

22 јуна 2019

Београду је тешко да преговара са Приштином, јер се са друге стране стола налазе ратни злочинци и криминалци, оцењује Јенс Кестнер, посланик немачког Бундестага из редова опозиционе Алтернатве за Немачку (АфД).

Ипак, Кестнер, као и његов страначки колега Армин-Паул Хампел, сматра да одлагање самита у Паризу представља лошу вест, јер је, каже, косовско питање „топ-тема“ која мора да се реши.„Одлагање париског самита значи да се спор само прологнира“, каже Кестнер за Танјуг, подсећајући да ни самит у Берлину није донео резултате.

Армин-Паул Хампел додаје да Београд размишља прагматично и да је усмерен ка проналажењу решења, док Приштина, како наводи, све то бојкотује политиком одбијања.

Посланик Бундестага и Хампел, председник страначког спољнополитичког одбора, долазе из опозиционе немачке АфД, десничарске, популистичке и евроскептичне странке, која је основана 2013. године, а већ 2017. са 12,6 одсто освојених мандата у Бундестагу била највеће изненађење избора и појединачно трећа најјача парламентарна странка.

Познати по залагању за забрану ношења бурки, у јавности иступају и као заговорници става да је Косово и даље део Србије.

На питање да ли ЕУ као посредник у дијалогу има довољно снаге да допринесе решењу косовског питања или је потребно учешће других актера, Хампел каже да су и Уједињене нације изгубиле утицај, али да то важи и за европске земље.

„Одговор на косовску проблематику се може наћи у Вашингтону, а не у Паризу, Берлину, Лондону и једним делом у Москви“, каже Хампел за Танјуг, али истиче да је то лоше за Европу, али и за Србију.Американци следе своје интересе, који се не поклапају са интересима Србије, Немачке па ни Европе, додао је.

Зашто је Косово и даље Србија

„Проблеме које имамо у Европи могли би боље да решимо заједно на нашем континенту, него што би то урадили из Америке или Русије“, оцењује он.

Кестнер и Хампел ових дана су посетили Београд, а Кестнер каже да је „у Србији“, односно на Косову и Метохији већ био, као војник Бундесвера у немачком контингенту Кфора.

Он сматра да је рат на Косову 1999. био противан међународном праву и да је све почело са „једном лажи о масакру“, које он тада, каже, није био свестан.

„Тадашња ратна пропаганда Шредера, Фишера и Шарпинга убедила је немачку јавност и немачки војници су, први пут после Другог светског рата, учествовали у једном рату у Европи“, рекао је Кестнер, иначе члан Одбора Бундестага за одбрану.

Подсетио је да је недавно у Бундестагу, у расправи о продужењу мандата Бундесвера на КиМ, рекао да АфД то више не подржава, јер сматра да тамошњи актери треба да покажу да могу да решавају проблеме.„По мом личном мишљењу, Косово још припада Србији и део је Србије“, рекао је посланик Алтернативе.

Као војник Кфора упознао Тачија

Кестнер је навео да је као војник Кфора упознао Хашима Тачија, тада у униформи ОВК.

„Многи од њих који су били у ОВК починили су ратне злочине и данас седе у влади, а да нису одговарали за то“, рекао је он.

То, како је навео, значи, да Београд али и други, имају посла са „ратним злочинцима, криминалцима и кријумчарима оружја и дроге“.

„Тешко је преговарати са тим људима. Њих треба да замене, али то очигледно косовски Албанци још не желе. Верујем да је веома тешко за српску владу да води разумне преговоре, јер српска влада и народ знају о каквим особама се ради“, рекао је он.

Он је оценио да влада у Београду стално чини уступке за разлику од друге стране.

„Тешко је кад једна страна стално даје или је приморана да даје, да би се постигао извесни статус кво, док друга чека пожељан резултат“, рекао је Кестнер.

KOMENTARI4 коментара

  1. Velika Metla says:

    Ваша,како тадашња,тако и садашња,накнадна "памет" је далеко позната. Значи требао си да у пуну кофу гоМана забијеш тинтару да би знао да су гоМна у кофи??? Тако ми твоје "памети".

  2. Ivana says:

    Ha ha ha ko u to veruje uvek naknadna pamet kod katolibana kad je prekasno ili više nije bitno.

  3. Za Srbiju says:

    Nije OVK, već je TAKO ZVANA OVK ili teroristička OVK. Odnosno UČK. Jer ako su njihove snage bile "Oslobodilačka Vojska Kosova", šta su bile naše vojne snage? Umesto "oslobodilačka", oni su OKUPATORSKA Vojska Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u