ПОСЛАТА ВОЈСKА И ТЕНKОВИ KА РУСKОЈ ГРАНИЦИ! Москва има спреман одговор

POSLATA VOJSKA I TENKOVI KA RUSKOJ GRANICI! Moskva ima spreman odgovor

21 aprila 2019

Francuska jedinica će biti raspoređena u Estoniji, samo 140 kilometara od Rusije. Raspoređivanje je doprinos Pariza povećanom prisustvu NATO-a u baltičkim državama i Poljskoj.

Očekuje se da će naredne nedelje jedinica od 300 vojnika iz francuske vojske i Legije stranaca stići u estonski grad Tapa, koji je udaljen samo 140 kilometara od ruske granice.Trupe će ostati u Estoniji do kraja avgusta u okviru misije FRA-EFP LINKS, koja ima za cilj jačanje prisustva saveza u regionu. Pariz će takođe rasporediti pet tenkova Leklerk i 20 borbenih vozila pešadije, uključujući 13 VBCI, što je francuska verzija oklopnih vozila (MRAV). Oni će biti prevezeni u Estoniju železnicom.

Ovo nije prvi put da su francuske snage prisutne u Estoniji, jer su takođe bile smeštene u Tapi deset meseci 2017. godine. Osim toga, 2018. godine francusko vazduhoplovstvo je takođe patroliralo estonskim vazdušnim prostorom u okviru misije NATO baltičke vazdušne bezbednosti.

Ovo raspoređivanje je doprinos Francuske povećanom prisustvu NATO-a u baltičkim državama i Poljskoj. Njihovi vojnici će zameniti belgijske jedinice koje su u sastavu borbene grupe NATO-a pod vođstvom NATO-a u Tapi.

Jedinice treba da učestvuju u godišnjim vežbama u Estoniji (Kevadtorm), koje uključuju 10.000 vojnika, a treba da se održe 29. aprila. Kako izveštava estonski veb-sajt, pozivajući se na Ministarstvo odbrane zemlje, prisustvo NATO-a će se i ove godine dodatno povećati na Baltičkom moru.

Moskva je u više navrata kritikovala aktivnosti NATO-a i jačanje njegovog prisustva u regionu, pravdajući se navodnom „ruskom pretnjom“.

Kremlj je ranije izjavio da Rusija ne predstavlja nikakvu pretnju nikome, ali da neće ignorisati potencijalno opasne aktivnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *