Posle 33 godine ubica se iz Holandije vraća u Srbiju

Posle 33 godine ubica se iz Holandije vraća u Srbiju

19 oktobra 2013

362907_101902c8_fHolandsko Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da deportuje bivšeg jugoslovenskog špijuna, koji je poslednje 33 godine živeo u Holandiji, uz obrazloženje „da je sada bezbedno za njega da se vrati kući“, javili su holandski mediji.

Bivši tajni agent Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobegao je u Holandiju 1973. godine nakon što je odbio da izvrši ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji, javila je holandska državna televizijska stanica NOS.

Mitrićev advokat rekao je holandskoj agenciji ANP da će se žaliti na ovu odluku, po kojoj mora da napusti zemlju do 26. aprila jer, kako kaže, u Srbiji se protiv Mitrića još može podici optužba za dezertiranje.

Mitrić (62) je 1973. godine na Badnje u Amsterdamu pucao na petoricu zemljaka za koje je kasnije tvrdio da su poslati da ga ubiju i da je reagovao u samoodbrani. Trojica su podlegla povredama, a on je zbog toga odležao u holandskom zatvoru punih 13 godina.

On je kasnije objasnio da je dezertirao iz tadašnje jugoslovenske tajne službe koja mu je dala u zadatak da ubije jednog političkog protivnika tadašnje SFRJ u Briselu.

Međutim, on je, tvrdi, tog čoveka umesto da ubije, upozorio na ono što mu sprema. I zbog toga se našao na meti ubica u Amsterdamu.

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog ubistava, i dalje je ostao u pritvoru, jer su holandske vlasti htele da ga proteraju u otadžbinu, ali se on uz pomoć svojih advokata stalno žalio na tu odluku.

U međuvremenu živeo je u Amsterdamu od socijalne pomoći, a 1992 godine se oženio sa slikarkom Iris de Vries, sa kojom je bio u braku sve do njene smrti, 2006. godine.

Tada je ponovo ostao bez ikakvih prihoda i bio je ovisan o svojim dobročiniteljima i tantijema koje je dobijao od jedne izdavačke kuće koja je izdala knjigu o njegovom životu.

(Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *