ПОСЛЕ ЂИНЂИЋА – ЂИНЂИЋ: Зашто је убиство премијера поново актуелна тема?

POSLE ĐINĐIĆA – ĐINĐIĆ: Zašto je ubistvo premijera ponovo aktuelna tema?

17 decembra 2016

zoran-djindjic-atentatj-620x350

Posle više godina ćutanja, politička pozadina ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića ponovo je aktuelna tema. Zašto?

Nakon što su radikali inicirali formiranje anketnog odbora, sve su brojnije reakcije onih koji su ubeđeni da lider te stranke Vojislav Šešelj ne želi istinu, već isključivo političku promociju.

Svima je jasno da pucnji iz Nemanjine i 13 godina kasnije odjekuju, ali malobrojni su oni kojima je jasno zašto ih tek danas neki tako dobro čuju. Pojedini štampani mediji u kontekstu političke pozadine ubistva apostrofiraju ime Nebojše Čovića. On je objasnio da njegov odgovor na tu temu zahteva mnogo više vremena od trajanja ovog priloga.

Na aktuelizaciju tog atentata nadovezali su se radikali koji hitno i po svojim uslovima traže da se i parlament time bavi.

„Osim što pokušava da zataška svoju ulogu i saznanja u vezi sa ubistvom Đinđića, insistiranjem i javnim pozivima da se utvrdi istina o atentatu, Vojislav Šešelj, uoči predsedničkih izbora, ucenjuje i šalje poruke onima kojima je rekao da će Đinđić biti ubijen. Poruka je, vi ste moji saučesnici, čuvajte se da ne progovorim“, smatra Žarko Korać, bivši predsednik Komisije za ispitivanje obezbeđenja Zorana Đinđića.

ŠEŠELJ MINISTRIMA: Ko je ubio Đinđića? Neoborivi dokazi o ulozi Nebojše Čovića u zaveri

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj interesovao se za ubistvo nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i ubistvo dvojice gardista u kasarni u Topčideru 2004. godine.

On je pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto MUP ne preduzima ozbiljne korake na planu rasvetljavanja nekih od najpoznatijih ubistava od 2000. godine, a u prvom planu ubistva Đinđića i ubistva dvojice gardista.

 

I advokat porodice Đinđić Rajko Danilović je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da se Šešelj sada bavi privlačenjem pažnje, a da je njegova uloga u 2003. dobro poznata.

Danilović kaže da u takvoj cirkusijadi ne želi da učestvuje.

Od lidera radikala, koji je bio u bliskom kontaktu sa članovima Zemunskog kriminalnog klana, ne može se očekivati da rasvetli atentat na premijera, kategoričan je urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm.

„Mislim da je to neka vrsta političke nekrofilije , to je još jedno od ubijanja Zorana Đinđića i mislim da ovo nije put jer zna se da se istina traži na sudu. A koliko je sudu stalo do te istine vidi se po suđenju crvenim beretkama koja traje godinama i čiji se kraj ne vidi“, kaže Švarm.

I dok je srpski parlament podeljen oko ideje da se formira anketni odbor za utvrđivanje političke pozadine ubistva nekadašnjeg premijera, poruka stiže iz Crne Gore. Bivši predsednik vlade Milo Đukanović kaže – otkrijte ko je ubio Đinđića da vam se to ne ponovi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *