ПОСЛЕ ФОРМИРАЊА „ВОЈСКЕ КОСОВА“, Путин хитно сазвао САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ РУСИЈЕ

POSLE FORMIRANJA „VOJSKE KOSOVA“, Putin hitno sazvao SAVET BEZBEDNOSTI RUSIJE

18 decembra 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije situaciju na Balkanu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Učesnici sastanka detaljno su razmenili stavove o situaciji na Balkanu – rekao je Peskov.Prema njegovim rečima, takođe je razgovarano o aktuelnim unutrašnjim društveno-ekonomskim pitanjima.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je ruska strana zabrinuta zbog situacije na Balkanu. Kako je istakao šef ruske diplomatije, balkanske zemlje su primorane da biraju: ili da sarađuju sa Moskvom ili sa Vašingtonom i Briselom.

Poslanici samoproglašenog republičkog parlamenta Kosova ranije su odobrili paket nacrta zakona o transformaciji lako oružanih snaga bezbednosti Kosova u pravu vojsku. Planirano je da u prištinskim oružanim snagama bude 5.000 vojnika i 3.000 rezervista. Vlada Srbije osudila je vojnu inicijativu Prištine, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da će Beograd zatražiti sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

KOMENTARI14 komentara

 1. Deda Micko says:

  Odavno sam predlagao da Rusima odobrimo tri baze, a Kinezima jednu. Samo tako se mozemo zastiti od zapadih hijena.

  • Za Srbiju says:

   Slažem se. Svetpm vlada zakon sile, odnosno oružja.

 2. Deda Micko says:

  Ruske baze bi trebalo ovako postaviti: jednu na severu Vojvodine kao odgovor na ono sto Amerikanci rade u Poljskoj, druga baza u okolini Beograda i treca sto juznije, sto blize Bondstilu.

 3. Vesko says:

  Hvala Predsjedniku Putinu za diplomatsku pomoc Srbiji i RS, i srpskom narodu na Balkanu, koji trpi strahovite napade i pritiske od zajednickih neprijatelja vec vijekovima. Mi bez podrske Rusije a sve vise i Kine, realno ne bi mogli da izdrzimo te agresije i bili bi raskomadani jos vise i baceni u ropstvo bez milosti kao mali narod ali koji cijeni slobodu vise nego bilo sta na ovom svijetu.

 4. trikornjanin says:

  I dalje nam Rusi duguju objasnjenje zasto su napustili prostor KiM kada je KFOR preuzeo obavezu koju ne ispunjava. Gresku mogu da isprave ako posalju bar 500 vojnika na Kosovo sto bi mnogo znacilo kao moraalna podrska Srbima na Kosovu, siptari ne bi dolazili na te prostore kad im se prohte a strana vojska bi imala uzor za svoje ponasanje. Ako cekaju da sve ide kao i do sada sigurno ce ostati bez prijateljstva Srbije. O ideji da Rusi dodju na Kososvo ne govori Vucic, ne govori Putin, ne govori Srpska ni opoyicija ni pozicija. To je taj crv koji nagriza svako razmisljanje o nekom navodnom prijateljstvu dve zemlje.

  • Deda Micko says:

   Dobro kazes, ima nesto sto se vec godinama provlaci kao samorazumljivo, a to je da ako mi pozovemo Ruse, oni ce sigurno doci i postaviti vojne baze. Na zalost, nema nikakvih DOKAZA da bi Rusi to ucinili. Njima najvise odgovara ovakve politika saplitanje Amerike na Balkanu, ali ne i direktan sukob. To bi za Ruse, u vremenu sankcija i ostalih problema, bio nepotreban teret. Ja ne krivim Ruse zbog toga, samo ocekujem da prema nama ne budu ljigavi i da jasno otkriju sta zele da urade na Balkanu. Kako vreme prolazi, Amerikanci su bar u tom delu sveta sve jaci. Verovatno je za Ruse prekasno da vise bilo sta urade, oni su od nas digli ruke, a Zapad zeli da nas unisti. Najprirodniji saveznik u ovom trenutku je Kina, oni jedva cekaju da se ukljuce u evropska zbivanja, a Amerikance ne fermaju ni za suvu sljivu.

   • Miraš says:

    D.M. Vojnu pomoć u ljudstvu i materijalu jedino mogu da dostave preko neba avionima. Transportni avioni lete na nižim visinama te je takav let rizičniji, a za sigurniji prelet trebalo bi da imaju saglasnost susednih zemalja Rumunije ili Bugarske koje su NATO članice. Vodenim putevima ograničeni su na dva načina: 1. Dana 12.05.2016. godine proradio je PRO sistem AEGIS u američkoj bazi u Rumuniji u Deveselu. Amerikanci su tvrdili da je taj sistem namenjen za rakete srednjeg i malog dometa koje mogu biti ispaljene iz Irana. Medjutim istina je da taj američki raketni sistem je pretnja za Rusiju, a ujedno to je potpunije NATO opkoljavanje Srbije. Baza se nalazi na jugu Rumunije u blizini mesta Karakal, i bliža je Vidinu nego Bukureštu a od Bukurešta ima još dosta do rumunskog dela obale Crnog mora. Zatim ona je oko 30 km severno od Dunava. Inače "Konvencija o plovidbi brodova na Dunavu" ograničava prolazak ratnih brodova Dunavom izuzev ako postoji saglasnost susednih zemalja kroz čiji deo Dunava takav brod namerava da prodje. U našem slučaju to su Rumunija i Bugarska i podizanjem tog raketnog sistema u Deveselu AMERIKANCI SU praktično ograničili prolazak ruskih ratnih brodova prema nama. ... 2. U aprilu 2017 godine skupština Crne Gore je donela odluku o pristupanju NATO-u. Rada 46 poslanika vladajućih stranaka su tada glasali ZA, inače njihova skupština ima 81 poslanika. Referendum gradjana po tom važnom pitanju nije bio dozvoljen te nije ni održan. ... Inače kad je 2006 godine održan crnogorski referendum o otcepljenju tada nisu dozvolili da glasaju gradjani Srbije koji su poreklom iz Crne Gore (Srbi i Crnogorci), a takvih kod nas ima i oni bi bili smetnja za uspeh tog referenduma. S druge strane dozvolili su da učestvuju glasači iz drugih susednih država, što je očigledna nepravda. Taj referendum je bio Džukelanovićeva velika ujdurma.

  • Posmatrac says:

   Sta ce nam Rusi, pa nasi prijatelji su njemacka, francuska I amerika?

  • Za Srbiju says:

   To pitaj marionetsku i prozapadnu vlast u Beogradu, kojima su oni tamo bili nepotrebni.

 5. opet ja says:

  Ma šta ima veze kada je Vučko sve dogovorio sa Šiptarima i zapadnim nalogodavcima, a sada se folira u UN. Evo mog predloga: desant na sever vojskom i policijom, istovremeno vazdušni i kopneni desant na prištinski aerodrom. Po zauzeću istog Putin šalje avionima trupe. KFORu samo naredimo da ne napuštaju svoje baze da ne bi bili zamenjeni za teroriste. Sve vreme pokušavati hvatanje čelnike šiptarskog narko klana. Garantujem u roku od 2 nedelje raspad lažne kosovske narko države.

 6. Miraš says:

  Upravo se potvrdilo pravilo da ZLOČINCI SE VRAĆAJU NA MESTO ZLOČINA. Naime proteklih dana slovenački ministar inostranih poslova Miro Cerar prilikom svoje posete SAD-u ocenio je da „Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, taj bismo region mogli izgubiti (?!)“, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD trebalo da bude izraženiji. Slovenci su još 1990-1991 godine izabrali da napuste Jugoslaviju i to ratom a ne pregovorima. AKO SU NAS SLOVENCI NAPUSTILI 1991 GODINE, ZAŠTO SADA I S KOJIM PRAVOM NAKON 28 GODINA OD SLOVENAČKOG PLEBISCITA I 27 GODINA OD RATNOG OTCEPLJENJA SLOVENCI GOVORE DA NAS GUBE??? Od tada, a to znači već tri decenije, Srbija ima potpuno pravo da svoje medjunarodne odnose izgrađuje u direktnim dvostranim susretima sa bilo kojom zemljom sveta uključujući i SAD. Nama ni slučajno ne odgovaraju posrednici i lažni dušebriznici koji su izabrali da izadju iz bivše zajedničke države NA BRŽI NAČIN RATOM. Ujedno su trasirali put da i Hrvatska i BIH pristupe isto ratnom otcepljenju. U vreme slovenačkog otcepljenja Slovenci su tvrdili da oni ne pripadaju balkanskom civilizacijskom krugu, a činjenica je da geograrski Slovenija ni ne pripada Balkanu. Zatim izmedju Slovenije i Srbije nalaze se dve veće bivše jugoslovenske republike. Mi se nismo mešali kada se ubrzo zatim Slovenija odlučila da iđe u NATO i da pristupi EU integracijama. Ali činjenica je da Slovenija 2008 godine grubo se umešala u unutrašnje stvari Srbije priznajući nezavisnost Kosova. Jasno je da slovenačkog prijateljstva prema Srbiji nema jer time su samo otežali pregovore Beograd Priština, iskreno nema ga ni prema kosovskim Albancima jer podržali su ih da idu težim jednostranim i isključivim putem.

 7. Miraš says:

  Prva Jugoslavija 1918 napravljena je pristankom a najverovatnije i odlukom tadašnjih velikih sila. Od tada medjunarodna uloga Jugoslavije bila je da bude sanitarni koridar prema dvema vodećim telurokratskim državama - prema Nemačkoj i Rusiji (SSSR). Talasokratske i ujedno antlatistićke sile na vrhuncu svoje moći tokom 90-tih godina odlučile su se da im takva Jugoslavija više nije potrebna. Jasno je da je postojala ogromna podrška SAD i to diplomatska, politička i vojna (sakrivena i otvorena) u Hrvatskoj i BIH tokom daljeg razbijanja i uništavanja Jugoslavije. Sada umesto Jugoslavije imaju niz manjih i značajno oslabljenih državica preko čijih rukovodstava sa lakoćom kontrolišu ceo Balkan. Šta ih sada muči? Postoje takvi nagoveštaji da Tramp smatra da je razbijanje Jugoslavije bila greška i da tu državu treba obnoviti. IZGLEDA DA SADA HOĆE NAS KRHOTINE PONOVO DA LEPE I SPAJAJU NARAVNO POD KAPOM SAD I NATO-A I NA TAJ NAČIN DA IZGRADE SANITARNI KORIDOR I ZA RAZLIKU OD NEKAD PREMA RUSIJI I KINI. Vide nas samo kao sanitarce koji spremaju prvenstveno u njihovom interesu. Srbija, BIH i Makedonija su prilično udaljene od granica Rusije te jasno je da u eventualnom ratu NATO-a protiv Rusije one ne predstavljaju potencijal. Čemu onda ovolika žurba da sve tri pomenute države budu usisane u NATO? Ne žele da dozvole prodor i ekonomsku ekspanziju prema Evropi preko ove teritorije od strane država koje nisu u njihovom atlantističkom bloku, a to su Rusija, Kina i mnoge druge zemlje.

 8. Miraš says:

  Ispred našeg nosa na teritoriji naše države umesto da obavljaju svoju mirovnu misiju prave natovsku vojsku - tu vojsku Kosova i to na teritoriji koja se smatra veoma važnom makrotvrđavom Balkana. Time nas izbacuju iz ravnoteže u pogledu našeg ranijeg izbora da budemo vojno neutralni i stavljaju nas pred svršen čin. Sada ispada da bi uopšte sačuvali kao minimum tu vojnu neutralnost da jednostavno moramo napraviti ravnotežu stranog vojnog prisustva na teritoriji naše države. Neophona nam je Ruska vojna baza npr blizu Kopaonika. Dakle ovo ne treba da bude samo stav rusofilskog dela Srba, nego naš opšti stav. Iz poznatih razloga NATO ovde nije dobrodošao, ni slučajno nije popularna vojska, a nikako ne bi bilo normalno ni da to bude u budućnosti.

 9. Miraš says:

  Države članice ODKB su: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan. Od 2013 godine zemlje posmatrači su: Avganistan i Srbija. Dok Sirija ima rusku vojnu pomoć bez članstva u ODKB. Da li Srbija na brži način može da ostvari značajniju vojnu saradnju direktno sa Rusijom, a bez ostvarivanja članstva u ODKB?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *