ПОСЛЕ ХРВАТСКЕ Комшић има „хладан туш“ и за Србију

POSLE HRVATSKE Komšić ima „hladan tuš“ i za Srbiju

11 oktobra 2018

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je danas da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu malo verovatno da BiH promeni odluku o Kosovu.

„Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje… Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav“, rekao je Komšić.

Dodaje da želi da se odnosi Srbije i Kosova reše tako da to budu odnosi dve susedne i prijateljske države.

Kada je reč o situaciju u BiH, on smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza, kako mnogi predviđaju.

„Mislim da nije, barem ja ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome ko to želi. Rezultati izbora su takvi kakvi su“, rekao je on.

On je objasnio i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH.

„Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle, nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta, nego se izvodi iz građana. Dakle, ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena. HDZ je pokušava plasirati tako da potpuno odvoji ljude u ovoj zemlji. To neće proći“, kaže on.

Podseća da je već dva puta bio član Predsedništva i da je sa Nebojšom Radmanovićem, iz Dodikove stranke, „solidno sarađivao“.

„Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno, jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav, da ako se krene sa blokadama i provociranjem, obično vam se to obije o glavu, tako da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo“, rekao je Komšić.Prema njegovim rečima, granice BiH ne treba menjati, dirati i razmenjivati teritorije, jer se time stvara opasan presedan.

„Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica“, naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo, rekao je da „ne može da govori u ime Srbije i Kosova“, prenosi B92.

Kako kaže, mnogi to pitanje mogu da vežu sa BiH, ali im „neće biti dopušteno da to vežu za BiH“.

„To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja mešati se u to“, navodi on.

Podsetimo, Komšić je komentarima o Pelješkom mostu Hrvatskoj priredio pravi „hladan tuš“.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  KOGA ZANIMA MISLJENJE OVOG KLOVNA... KOGA ON PREDSTAVLJA I U CIJE IME GOVORI??? KOGA ZABOLE ZA NJEGOVO LICNO MISLJENJE KAD ON NE PREDSTAVLJA NI KUCNI SAVET ZGRADE U KOJOJ ZIVI...

 2. Terra Vendorum says:

  Dvolična politička bitange, bez morala, ljudskosti i karaktera:Kosovo odvojiti od Srbije a BIH nepromenjive granice. Nije za džaba Ivo Andrić dobio Nobela što je "skenirao" taj "tamni vilajet", koji još i Bosnom zovu.

 3. Miraš says:

  Komšić je još jedan "gradjaner", ali na BH način. "Nisam predstavnik Hrvata, ali jesam pripadnik Hrvata" i opravdava se formalnim odredbama Ustava. Komšić svoj izbor za člana Predsedništva BIH opravdava da je on izabrani pripadnik naroda - hrvatskog naroda i stavlja do znanja da je u redu što on nije i izabran od strane većine hrvatskog naroda u BIH. Kakav je on pripadnik hrvatskog naroda ako mu ne smeta što ga taj narod nije ni izabrao i to na prilično visoku funkciju, ali taj nedostatak sakriva veličajući da je BH "gradjaner". Većina Hrvata u BIH glasala je za Dragana Čovića i takvim izborom nisu stavili do znanja da su oni loši gradjani BIH. Komšićev ulazak u Predsedništvo BIH sigurno će stvoriti nesigurnost kod Hrvata u BIH, a time se pravi šteta koncepciji o zajedničkom suživotu Hrvata sa druga dva naroda. Dakle Komšić i gradjanskoj opciji u BIH donosi ozbiljnu štetu, bez obzira što se u nju zaklinje.

 4. Miraš says:

  Gradjaner Komšić kaže da želi da odnosi Srbije i Kosova budu rešeni kao dve prijateljske i susedne zemlje i time isto dokazuje da on uopšte nije za gradjansku opciju. Po tom istom principu za koji se zalaže Komšić BIH se takodje može videti u budućnosti kao tri prijateljske i susedne zemlje. Uticajni vetrovi iz svetskih centara moći zasad čuvaju celu BIH, ali ako oni izgube snagu ili nešto drugo smisle šta i ko će iznutra da drži BIH?

 5. Željko says:

  Srbi u opcinama sa vecinskim srpskim stanovnistvom su glasali za Covica, po dogovoru pro-Ruske osovine zla Dodik-Covic. Covicu naravno ne smeta sto su Srbi glasali za njega ali mu smeta sto nisu i ostali i sto ostali biraju Komsica.. Pa eto bio je izabran u proslom sazivu i sta je uradio. Napravio sa Dodikom i dragim Acom i Kita-rovickom plan B za rusnje Bosne. Plus sprijecio je zrtve genocida da traze pravdu u Hagu u slucaju Revizije Tuzbe protiv Srbije. Sam se deklaraio kao neprijatelj drzave i naravno da je izgubio. A o kriminalu i njegovim HDZ uhljebima da ne govorim. Ovo je glas bosanskog Hrvata, a ne Covicevog hercegovackog!!

  • Miraš says:

   Željko, jadan si ti čuvar BIH ako kao pripadnik najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BIH deliš bosanske i hercegovačke Hrvate. Minimum za očuvanje te države je da ona funkcioniše u interesu svakog pojedinačno od ta tri naroda. Ovako lako je zanemariti čak i osnovne interese Hrvata, kad ste lako deljivi kao amebe.

   • Željko says:

    @Miraš Trenutačno "živim" tj. preživljavam u Hrvatskoj a "politika" Zagreba i hercegovačkih Hrvata me je istjerala iz Bosanske Posavine 1992.!Svi "narodi" e regionu su copy-paste!!

 6. Aleksandra says:

  SMRAD NAJVEĆI

 7. Kulak says:

  Znači teritorijalni integritet i suverenitet BiH treba poštovati, a teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ne treba poštovati.Koji odvratni farizej i lecemer.Oj komšiću neka,neka,duboka te jama čeka.

 8. Za Srbiju says:

  RS ulazi u sastav Srbije, pa ma šta ovaj "građanin" mislio. Za njegovu informaciju, Kosovo je Srbija. Samo može da prihvati šiptare sa Kosova u znak dobre volje.

  • Željko says:

   OK, probajte to i imate novu traktorijadu Banja Luka - Beograd!! Nego tko će pobijediti u Podgorici večeras u nogometu...

 9. Rale says:

  Ta bitanga je nebitna i samom sebi ,te svestan toga pokušava nebulozama da da sebi na značaju.

 10. Velika Metla says:

  A šta očekivati od "koktela" posrnule srbkinje i usRaše? Mućak naravno!

 11. ooga booga says:

  TO ŽELJO! Jedini legitimno izabran član predsjedništva. Da živim u FBiH imao bi glas od mene bez ikakve sumnje.

 12. ooga booga says:

  Pozdrav iz RS-a tj iz BiH! Srbin sam, ali Kosovo je nezavisna država! Pomirite se sa tim već, a taj mokri san da ćete rasparčati Bosnu, SANJAJTE! I Mile će uskoro poći Komšićevim stopama.

  • Željko says:

   @ooga booga Mile će kao Šojić za "šuške" sve uraditi kao što su njegovi promijenili sa Dodig na Dodik i sa katoličanstva na pravoslavlje i kako je on sa Jugoslavena postao Bosanac a sada "veliki Srbin"!! BTW Malo tko zna u Srbiji da je Mile bio u Sarajevu 1994. i stvarao sa "Alijinim" Srbima F.BiH!!

  • Miraš says:

   Mi i ne sanjamo da rasparčamo BIH. Ona je sama po sebi problem što se napola raspala pa sad ne zna kako da postane bolja. Bošnjaci guraju Sizifov kamen već tri decenije, najpre su 01.marta 1992.godine pokrenuli ratni sukob, a posle rata raznim slabo učinkovitim tehnikama lepe pa nikako da zalepe velike pukotine koje su sami izazvali. U suštini to je bio gradjanski rat, a oni bi da ga našminkaju u odbrambeno-otadžbinski rat. Najverovatnije BIH će sama propasti od nefunkcionisanja, ne mora niko da je pipne. SAD i EU ne donose investicije koje bi pokrenule život u toj državi, ali kakve to veze ima, važno je da se i dalje hoće samo na Zapad.

 13. Borko says:

  Ukratko: nebitno je sta ovaj hrvoje truca, Mile ce da ga stavi tamo gde mu je mesto!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *