Posle Krima i Donjeck hoće u Rusiju

Posle Krima i Donjeck hoće u Rusiju

23 marta 2014

donetsk 4335Više od 5.000 ljudi okupilo se danas na proruskom mitingu u Donjecku na istoku Ukrajine tražeći održavanje referenduma, poput onog na Krimu.

Demonstranti su podigli nekoliko šatora, kao „ironični“ eho masovnog protestnog kampa uspostavljenog na centralnom kijevskom trgu, kada su novembru počele demonstracije protiv smenjenog predsednika Viktora Janukoviča.

„Spreman sam da živim u šatoru, ali nisam spreman da se potčinim Zapadu i da igram kako oni sviraju“, rekao je jedan od okupljenih, prenela je agencija AP.

Lokalni parlament Donjecka je juče oformio radnu grupu koja će raditi na organizovanju referenduma, sličnog kao što je bio onaj na Krimu. Aktivisti su danas delili lažne listiće, iako nikakav referendum nije zvanično raspisan.

Miting u Donjecku je usledio manje od nedelju dana pošto se region Krima prisjedinio Rusiji i dan pošto je lokalni parlament formirao radnu grupu za pripremu referenduma poput onog na Krimu.

Istočna Ukrajina je „srce“ ukrajinske vitalne teške industrije i rudarstva i glavna baza podrške bivšem predsedniku Janukoviču.

Proruske pristalice tvrde da je Janukovičeva smena bila državni udar i da su u Ukrajini na vlast došli nacionalisti, koji bi da „tlače veliku etničku rusku populaciju“ na istoku zemlje.

„Pokušavaju da nas odvoje od Rusije. Ali Donbas (Donjecki basen) je spreman za borbu protiv ove bande koja je već izgubila Krim i gubi i na istoku“, rekao je jedan od demonstranata, 59-godišnji biznismen Igor Šapoval.

Donbas je ime za industrijsku zonu fabrika i rudnika koja uključuje i Donjeck.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *