RUSKO PROLEĆE: Posle Krima, Rusiji će se prikloniti Harkov, Donjeck i Odesa!?

RUSKO PROLEĆE: Posle Krima, Rusiji će se prikloniti Harkov, Donjeck i Odesa!?

28 februara 2014

?????? ????? ????????? ????????????? ???????????Primer Krima polako postaje „zarazan” i za ruski i proruski jug i istok Ukrajine. Za 1. mart u Harkovu je već zakazan veliki miting protivnika kijevskih pučista koji su na vlast došli preko „evromajdana”.

Budi se i ruski Donbas. Na sednici gradske skupštine Donjecka, najvećeg grada te oblasti, nastupio je „komandir narodnih družina Donbasa” Pavel Gubarjev. Pritom je rekao da je došlo vreme da i Donjeck masovnim mitinzima ustane protiv „banderovskih pobunjenika”.

Gubarjev je odbornicima postavio neku vrstu „narodnog ultimatuma”, to jest – pozvao ih je da „stanu na stranu naroda”. Naglasio je da pripadnici „narodnih družina” Vrhovnu Radu Ukrajine i novu vladu u Kijevu smatraju nelegitimnim, a da im gubernator oblasti, Andrej Šišacki, šalje novac i tako „finansira državni udar i nacističku naoružanu kliku”.

Pojava „narodnih družina” uplašila je donjecki „evromajdan” koji je već pozvao Dmitrija Jaroša, lidera ekstremnog „Desnog sektora”, da im pošalje pojačanje.

Upozorili su ga da je u Donjecku „moguće ponavljanje krimskog scenarija”.

Tokom protekla dva dana internetom se šire pozivi Rusima istoka i juga Ukrajine da u celom regionu organizuju mirne proteste pod zajedničkom parolom „Rusko proleće”.

Harkovu i Donjecku pridružiće se, po svemu sudeći, i Odesa, najveći lučki grad Ukrajine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. slas says:

    Sto su trazili to su dobili....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *