После Кустурице, у „чистилишту“ украјинских националиста нашао се и патријарх Иринеј

Posle Kusturice, u „čistilištu“ ukrajinskih nacionalista našao se i patrijarh Irinej

26 juna 2018

„DANAS se mučenička Ukrajinska pravoslavna crkva skrnavi bogohulstvom raskolnika, nasiljem i krvoprolićem. Srpska pravoslavna crkva potpuno podržava jedinstvo i celovitost Ruske pravoslavne crkve i odlučno osuđuje postupke unijata i raskolnika. Svako ko pomaže ukrajinskim raskolnicima neprijatelj je ne samo Ruskoj crkvi i ruskom svetu nego i svim pravoslavnim slovenskim narodima i svemu pravoslavnom svetu”, poručio je u maju ove godine iz Moskve patrijarh srpski Irinej, čime je odmah „zaslužio” mesto na ukrajinskom sajtu „Mirotvorac” i „titulu” – antiukrajinski propagandista.Poglavar srpske crkve je optužen da je „neprijatelj nezavisnosti ukrajinskog pravoslavlja koje je pod kontrolom Rusije”, zemlje agresora, kao i da podstiče međunacionalne i međukonfesionalne sukobe.

Centar za istraživanje zločina počinjenih protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, mira, bezbednosti čovečanstva kao i sprovođenja međunarodnog prava, kako je puni naziv „Mirotvorca” je patrijarha Irineja, odnosno Miroslava Gavrilovića (na sajtu se navodi njegovo svetovno ime) smestio u rubriku „čistilište”. Tu se, uz patrijarhovu sliku, mogu videti i podaci o godini rođenja, o tome kada je ustoličen kao poglavar srpske crkve i titulama koje nosi.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič nije želeo, kako je za „Politiku” rečeno u ovom diplomatskom predstavništvu, da komentariše potez „Mirotvorca”.

Aleksandrovič se, inače, kako piše na sajtu SPC, 14. juna sastao sa prvim čovekom srpske crkve. Bilo je to, dakle, dve nedelje pošto je ruska agencija TASS prenela da se patrijarh našao na ovom sajtu kao ukrajinski neprijatelj.

Sajt prate i brojne kontroverze, posebno nakon što su u aprilu 2015. objavili kućne adrese ukrajinskog pisca Olesa Buzine i bivšeg poslanika Olega Kalašnjikova – koji su svega par dana kasnije ubijeni.

SPC ima odlične odnose sa ukrajinskom ambasadom

Kako objašnjavaju u kabinetu patrijarha srpskog Irineja, oni nisu upoznati sa navodima sa sajta organizacije „Mirotvorac” niti žele da ih komentarišu jer, kako naglašavaju, sa predstavnicima ukrajinske države u Srbiji imaju odlične odnose.

U Patrijaršiji podsećaju da se poglavar SPC pre desetak dana sastao sa ukrajinskim ambasadorom Oleksandrom Aleksandrovičem, a nakon susreta objavljeno je i zvanično saopštenje. U njemu je navedeno da je ambasador Ukrajine potvrdio da njegova vlada čvrsto podržava stav SPC povodom pitanja statusa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i ponudio da Ukrajina pomogne u obnovi oštećenih hramova prema raspoloživim kapacitetima.

Kako nezvanično saznajemo, i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji planira državnu posetu Republici Srbiji, zatražio je da se tom prilikom susretne sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Ukrajincima smetaju Asad, Sigal… svi koji posete Krim

PRE srpskog patrijarha, u „čistilište” su dospeli i sirijski predsednik Bašar El Asad, koji je svoje troje dece poslao na letovanje u kamp „Artek” na Krimu.

Reditelj Emir Kusturica se tu našao jer je sa svojom grupom održao koncert na Krimu čime je „negirao rusku agresiju i učestvovao u legalizaciji aneksije Krima”.

Poznati glumac Stiven Sigal, koji je od 2016. ruski državljanin takođe je na listi „Mirotvorca”. Sigal je u šaljivom tonu prokomentarisaoda sada osim crnog pojasa ima i crnu listu.

Prema pisanju „Sputnjika”, sajt je pre dve godine objavio spisak novinara, uključujući i strance koji su izveštavali iz Donbasa, obelodanivši njihove lične podatke, posle čega su neki od njih, kako se navodi, dobijali pretnje. Formalno, „Mirotvorac” je nevladina organizacija, ali je, prema pisanju ruskih medija, veoma blizak vlasti. U prilog tome govori i činjenica da je, kako je preneo „Sputnjik”, svojevremeno savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašćenko na svom fejsbuk nalogu pozvao sve zainteresovane „koji imaju bilo kakvu informaciju o vojnicima koji učestvuju u neobjavljenom ratu protiv sirijskog naroda da je pošalju portalu Mirotvorac”.

Svojevremeno se u „čistilištu” našao i Dušan Proroković, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je trebalo da putuje na Krim, ali je kasnije skinut sa „crne liste”.

„Na Krim nisam otputovao iz privatnih razloga, a tek kad sam se našao na sajtu Mirotvoracsaznao sam da mi je zabranjen ulazak u Ukrajinu. U stvari, tužilac je tek razmatrao tu mogućnost, a oni su odmah okačili na sajt moje ime”, priča Proroković čije ime je, pošto nije putovao na Krim, skinuto sa sajta.

Prema njegovim rečima, iako se vodi kao nevladin, ovaj sajt, odnosno centar je u stvari paradržavna organizacija. Na „Mirotvorcu” se, kako kaže, kače informacije koje su tačne.

„Sve su to informacije iz ukrajinskog tužilaštva, državne bezbednosti, proverene informacije. Prate sve vezano za Krim, pa se ko god uđe tamo, nađe na sajtu. Ali očigledno je da su stavljanjem patrijarha, sada počeli da to rade i zbog izjava”, kaže Proroković.

On ističe i da njihov primarni cilj nije Srbija, zato što je u Srbiji poprilično svima jasno o čemu se tu radi.

„Ali, za Zapad je jako to bitno. Par mojih kolega, profesora iz inostranstva, koji je trebalo da odu u Rusiju na naučnu konferenciju sa ozbiljnim referatima, povuklo se par dana pred put zato što su negde u Ukrajini objavljena njihova imena i onda je krenula hajka u njihovim novinama u Francuskoj i Nemačkoj. A ljudi neće skandale”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da ne vidi da se u Srbiji zbog toga neko potresao.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *