После Литваније, КИНА СЕ СВЕТИ И СЛОВЕНИЈИ

После Литваније, КИНА СЕ СВЕТИ И СЛОВЕНИЈИ

28 јануара 2022

Након Литваније, Kина због подршке Тајвану предузима трговинске мере против Словеније, пише британски Тајмс.

Kина бурно и тврдо реагује на сваки корак у смеру подршке „одметнутом острву“ чије је повлачење признања протеклих година, захваљујући издашној финансијској помоћи, остварила код шачице држава које су имале дипломатске односе са Тајваном. Међутим, у случају обрнутог примера, снажнијих веза с владом у Тајпеју, Kина нема милости.У случају Словеније Пекинг је одлучио да поништи уговоре са словеначким компанијама са којима послује и да се повуче из договора о улагању у Словенију након што је премијер Јанез Јанша јавно говорио о изградњи бољих веза с Тајваном. Словенско-кинеско привредно веће у Љубљани објавило је да су им новонастале проблеме у пословању пријавиле компаније које сарађују с Kином и да су мере сличне онима које је Kина предузела у Литванији, преноси Јутарњи лист.

Словенија и Литванија су пред Европску унију ставиле геополитички тест, а Брисел засад снажно одговара.

Наиме, Валдис Домбровскис, европски шеф за трговинску политику, управо је покренуо спор с Kином код Светске трговинске организације након што је европски тим прикупио доказе да је Kина прошлог месеца „оштро ограничила или де фацто блокирала увоз и извоз са Литванијом без упозорења или консултација“.

„Покретање поступка пред Светском трговинском организацијом није корак који се олако предузима“, рекао је Домбровскис новинарима. „Међутим, након неколико узастопних пропалих покушаја да се питање реши билатералним путем не видимо други начин. Европска унија је одлучна у жељи да делује као један и брзо када је реч о одлукама које крше правила Светске трговинске организације и прете њеном јединственом тржишту“, објавио је Домбровскис.

С друге стране, Пекинг истиче како су „оптужбе неосноване и неуједначене“. Kинеска дипломатија је упозорила Европску комисију да би „правна акција“ могла „отети“ њихове односе те потенцијално деловати на економски опоравак у Европској унији, поготово у Немачкој.

„Проблем између Kине и Литваније је политичке природе, а не економске“, поручио је Џао Лиђијан, портпарол кинеског Министарства спољних послова. „Подсећамо ЕУ на опрез због литванског покушаја да отме кинеско-европске односе“, рекао је Џао.

Дипломатски проблеми се сада, због Словеније, шире. У случају Литваније спор је почео одлуком Вилњуса средином прошле године да отвори тајванско представништво под тим именом, уместо уобичајеног и од Kине прихваћеног решења да се у називу увек налази главни град Тајпеј.

Тај је потез разљутио и изазвао Kину. Прошлих недеља је Јанез Јанша за индијску телевизију изјавио да се нада да ће Словенија следити литвански пример и разменити представничке кабинете са Тајваном. Исто тако, Јанша је рекао да Љубљана подржава тајвански покушај да постане члан Светске здравствене организације.

Досад су Словенија и Kина неговале добре односе. Словенија је била део пројекта кинеског председника Си Ђинпинга „Један појас, један пут“ чији је циљ градња инфраструктуре којом би се повећао глобални дохват Kине.

Међутим, Словенија сада „отворено доводи у питање кинеску политику према одметнутом острву, познату под називом једна Kина“, те „даје опасне изјаве у вези са тајванском независношћу“. „Шокирани смо и снажно се противимо“, поручио је Џао.Међутим, противи се и Европска комисија. Европски адвокати саставили су досије кинеских мера против Вилњуса у којем документују како је Kина одбила да изда царинске дозволе за литванску робу, како је одбила захтев Литваније у вези са увозом из Kине и како је спроводила притисак на европске компаније да не користе литванску робу у својим ланцима снабдевања за производе намењене кинеском тржишту.

Ова дипломатска свађа изазива поделе у Европској унији. Према коментарима дипломата, Немачка притиска званичнике у Бриселу да ублаже критике на рачун Kине како би се смирила свађа, пише Тајмс.

Но, Домбровскис, који је Литванац, то је одбио.

Немачка има велике улоге. Велике немачке компаније, поготово аутомобилска индустрија, јако су зависне од трговине са Kином. Оне су чак упозориле Вилњус да ће се повући из Литваније ако се не реши спор с Kином.

KOMENTARI10 коментара

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  Podrška potpuna braći Kinezima, smrt vatikanoidno-fašističkim Janezima !!!

  • Apis carnica says:

   Idiote stavili bi ti pamjatnik, da nas spasiš od vatikanfašista..a ti ga dudlaš brači kinezima? Pare su proklete, zašto niko ne pominje Tibeta?

 2. Archelay says:

  Ovo je Vasil Topurkovski II.U to vreme Kina je priznala Makedoniju a,ovaj budala,kao funkcioner Makedonske vlade samoinicijativno je priznao Tajvan sto je Vlada i to prihvatila bez objasnenja.Kinezi su dva puta intervenirali ali zbir tih budale nisu se pokajali.A Kinezi,kao clan Saveta bezbednosti pre toga uporno postavljali veto za ulazak Nato-a u Makedoniju ali sada su za to ne samo sto nisu koristili veto nego i obrazlozili zasto je koristan Natov ulazak.Tako je poceo rat izmedzu Makedonaca i Baliste.Makedonci odneli ubedljivu pobedu.Ali,pojavio se Kavijar Solana i zapretio,sa:Pustite zarobljenike ukoliko necete da vam se desi Srbija.I,kada bi znala Slovenija sta je ceka molili bi se Bogu-neograniceno.

 3. padre says:

  Boijim se, da vam to ništa ne vredi, samo će Kina još sa ostalima da ograniči poslovanje, pa se vi onda slikajte!

 4. padre says:

  Nešto mi nije jasno, u kakvoj je ulozi EU tužila Kinu, znači li to, da je i ona članica, sve države pa onda i EU (znači duplo članstvo),ili ona tuži u ime svih članica?

 5. BeliOrao says:

  Тако је то кад пигменти играју игру великих !

 6. milos says:

  kineski ministar nedavno pozvao blinkena i rekao mu da se ne zajebava, da kina uz rusiju i da ne pali evropske zgolje..

 7. Zoran says:

  Pa nisu ti Slovenci najurili kinesku vladu kad izbila revoluija u Kini, nego vi. I oni se sklonili na Tajvan.

 8. 1389 says:

  Slovenački narod nema veze sa Tajvanom, jedini problem u Sloveniji je Janša i on ode aprila sa vlasti, jer su glupi slovenci shvatili da jih je neko 30 godina krao na račun odcepljenja od SFRJ pa će sada da glasaju za novog lopova...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u