После Литваније, КИНА СЕ СВЕТИ И СЛОВЕНИЈИ

Posle Litvanije, KINA SE SVETI I SLOVENIJI

28 januara 2022

Nakon Litvanije, Kina zbog podrške Tajvanu preduzima trgovinske mere protiv Slovenije, piše britanski Tajms.

Kina burno i tvrdo reaguje na svaki korak u smeru podrške „odmetnutom ostrvu“ čije je povlačenje priznanja proteklih godina, zahvaljujući izdašnoj finansijskoj pomoći, ostvarila kod šačice država koje su imale diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, u slučaju obrnutog primera, snažnijih veza s vladom u Tajpeju, Kina nema milosti.U slučaju Slovenije Peking je odlučio da poništi ugovore sa slovenačkim kompanijama sa kojima posluje i da se povuče iz dogovora o ulaganju u Sloveniju nakon što je premijer Janez Janša javno govorio o izgradnji boljih veza s Tajvanom. Slovensko-kinesko privredno veće u Ljubljani objavilo je da su im novonastale probleme u poslovanju prijavile kompanije koje sarađuju s Kinom i da su mere slične onima koje je Kina preduzela u Litvaniji, prenosi Jutarnji list.

Slovenija i Litvanija su pred Evropsku uniju stavile geopolitički test, a Brisel zasad snažno odgovara.

Naime, Valdis Dombrovskis, evropski šef za trgovinsku politiku, upravo je pokrenuo spor s Kinom kod Svetske trgovinske organizacije nakon što je evropski tim prikupio dokaze da je Kina prošlog meseca „oštro ograničila ili de facto blokirala uvoz i izvoz sa Litvanijom bez upozorenja ili konsultacija“.

„Pokretanje postupka pred Svetskom trgovinskom organizacijom nije korak koji se olako preduzima“, rekao je Dombrovskis novinarima. „Međutim, nakon nekoliko uzastopnih propalih pokušaja da se pitanje reši bilateralnim putem ne vidimo drugi način. Evropska unija je odlučna u želji da deluje kao jedan i brzo kada je reč o odlukama koje krše pravila Svetske trgovinske organizacije i prete njenom jedinstvenom tržištu“, objavio je Dombrovskis.

S druge strane, Peking ističe kako su „optužbe neosnovane i neujednačene“. Kineska diplomatija je upozorila Evropsku komisiju da bi „pravna akcija“ mogla „oteti“ njihove odnose te potencijalno delovati na ekonomski oporavak u Evropskoj uniji, pogotovo u Nemačkoj.

„Problem između Kine i Litvanije je političke prirode, a ne ekonomske“, poručio je Džao Liđijan, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. „Podsećamo EU na oprez zbog litvanskog pokušaja da otme kinesko-evropske odnose“, rekao je Džao.

Diplomatski problemi se sada, zbog Slovenije, šire. U slučaju Litvanije spor je počeo odlukom Vilnjusa sredinom prošle godine da otvori tajvansko predstavništvo pod tim imenom, umesto uobičajenog i od Kine prihvaćenog rešenja da se u nazivu uvek nalazi glavni grad Tajpej.

Taj je potez razljutio i izazvao Kinu. Prošlih nedelja je Janez Janša za indijsku televiziju izjavio da se nada da će Slovenija slediti litvanski primer i razmeniti predstavničke kabinete sa Tajvanom. Isto tako, Janša je rekao da Ljubljana podržava tajvanski pokušaj da postane član Svetske zdravstvene organizacije.

Dosad su Slovenija i Kina negovale dobre odnose. Slovenija je bila deo projekta kineskog predsednika Si Đinpinga „Jedan pojas, jedan put“ čiji je cilj gradnja infrastrukture kojom bi se povećao globalni dohvat Kine.

Međutim, Slovenija sada „otvoreno dovodi u pitanje kinesku politiku prema odmetnutom ostrvu, poznatu pod nazivom jedna Kina“, te „daje opasne izjave u vezi sa tajvanskom nezavisnošću“. „Šokirani smo i snažno se protivimo“, poručio je Džao.Međutim, protivi se i Evropska komisija. Evropski advokati sastavili su dosije kineskih mera protiv Vilnjusa u kojem dokumentuju kako je Kina odbila da izda carinske dozvole za litvansku robu, kako je odbila zahtev Litvanije u vezi sa uvozom iz Kine i kako je sprovodila pritisak na evropske kompanije da ne koriste litvansku robu u svojim lancima snabdevanja za proizvode namenjene kineskom tržištu.

Ova diplomatska svađa izaziva podele u Evropskoj uniji. Prema komentarima diplomata, Nemačka pritiska zvaničnike u Briselu da ublaže kritike na račun Kine kako bi se smirila svađa, piše Tajms.

No, Dombrovskis, koji je Litvanac, to je odbio.

Nemačka ima velike uloge. Velike nemačke kompanije, pogotovo automobilska industrija, jako su zavisne od trgovine sa Kinom. One su čak upozorile Vilnjus da će se povući iz Litvanije ako se ne reši spor s Kinom.

KOMENTARI10 komentara

 1. Pednrek says:

  Samo napred!

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Podrška potpuna braći Kinezima, smrt vatikanoidno-fašističkim Janezima !!!

  • Apis carnica says:

   Idiote stavili bi ti pamjatnik, da nas spasiš od vatikanfašista..a ti ga dudlaš brači kinezima? Pare su proklete, zašto niko ne pominje Tibeta?

 3. Archelay says:

  Ovo je Vasil Topurkovski II.U to vreme Kina je priznala Makedoniju a,ovaj budala,kao funkcioner Makedonske vlade samoinicijativno je priznao Tajvan sto je Vlada i to prihvatila bez objasnenja.Kinezi su dva puta intervenirali ali zbir tih budale nisu se pokajali.A Kinezi,kao clan Saveta bezbednosti pre toga uporno postavljali veto za ulazak Nato-a u Makedoniju ali sada su za to ne samo sto nisu koristili veto nego i obrazlozili zasto je koristan Natov ulazak.Tako je poceo rat izmedzu Makedonaca i Baliste.Makedonci odneli ubedljivu pobedu.Ali,pojavio se Kavijar Solana i zapretio,sa:Pustite zarobljenike ukoliko necete da vam se desi Srbija.I,kada bi znala Slovenija sta je ceka molili bi se Bogu-neograniceno.

 4. padre says:

  Boijim se, da vam to ništa ne vredi, samo će Kina još sa ostalima da ograniči poslovanje, pa se vi onda slikajte!

 5. padre says:

  Nešto mi nije jasno, u kakvoj je ulozi EU tužila Kinu, znači li to, da je i ona članica, sve države pa onda i EU (znači duplo članstvo),ili ona tuži u ime svih članica?

 6. BeliOrao says:

  Tako je to kad pigmenti igraju igru velikih !

 7. milos says:

  kineski ministar nedavno pozvao blinkena i rekao mu da se ne zajebava, da kina uz rusiju i da ne pali evropske zgolje..

 8. Zoran says:

  Pa nisu ti Slovenci najurili kinesku vladu kad izbila revoluija u Kini, nego vi. I oni se sklonili na Tajvan.

 9. 1389 says:

  Slovenački narod nema veze sa Tajvanom, jedini problem u Sloveniji je Janša i on ode aprila sa vlasti, jer su glupi slovenci shvatili da jih je neko 30 godina krao na račun odcepljenja od SFRJ pa će sada da glasaju za novog lopova...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *