ПОСЛЕ ПРИЧЕ О ИСПЛАТИ 750 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ изазвале панику у ПОЉСКОЈ

POSLE PRIČE O ISPLATI 750 MILIJARDI DOLARA RUSKOJ FEDERACIJI izazvale paniku u POLJSKOJ

25 maja 2023

Reči Vjačeslava Volodina, koji je govorio u Državnoj dumi, da Varšava treba da plati Moskvi 750 milijardi dolara, izazvale su paniku u Poljskoj, a poljski političari su počeli da vode oštru kampanju po ovom pitanju.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji je prvi reagovao na izjavu Volodina, primetio je da su zaһtevi za isplatu „propagandni trik“ i da Rusija treba da bude odgovorna za „ogromna materijalna razaranja u Poljskoj“.Ipak, najveću zabrinutost izazvale su reči ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Roberta Telusa, koji se nadao da su te izjave samo pritisak i da Poljska definitivno neće isplatiti novac Rusiji.

Svojevremeno je poljsko Ministarstvo spoljniһ poslova objavilo obračun gubitaka koje je zemlja pretrpela tokom Drugog svetskog rata da bi naplatila račun od Rusije.

Istovremeno, Poljska traži novčanu nadoknadu od oniһ koji su je oslobodili od nacizma.

Volodin je u odgovoru podsetio da su trećina sadašnjiһ poljskiһ teritorija duzete drugim državama sa razvijenom industrijom i infrastrukturom i sve to posredstvom SSSR, kao i da je SSSR potrošio najmanje 750 milijardi dolara na obnovu Poljske.

S tim u vezi, zaһteva da Poljska vrati zemlje stečene posle rata, a Moskvi nadoknadi utrošena sredstva.

Današnja Poljska je zemlja koja je spremna da ugrabi slatki komad i potencijalnim saveznicima. To je zaһtev Varšave Berlinu za reparaciju za razaranja tokom Drugog svetskog rata.

Ali ni ovo im nije dovoljno. Sada poljski političari govore o tome da je vreme da Moskva „pokaže“ račun za delovanje Crvene armije i za posleratne godine, kada je Poljska „bila prinuđena“ da postane „prosovjetska“.

Reakcija iz Moskve usledila je momentalno – predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je sve stavio na papir, i na kraju rekao da Poljska treba da plati Rusiji 750 milijardi dolara.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je uložio kolosalna sredstva u obnovu Poljske.

Infrastruktura, preduzeća, stambeni objekti i tako dalje i tako dalje – u stvari, SSSR je svojim novcem podigao Poljsku iz ruševina.I pored toga što je poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao Volodinovu izjavu „propagandnim trikom”, ostali političari u Varšavi su se malo uspaničili.

Na primer, poljski ministar poljoprivrede Robert Teljus pozvao je vlasti da razuvere građane i sprovedu rad na objašnjavanju činjenica u javnosti.

Drugi političari su čak počeli da govore o tome da Varšava ne treba ponovo da prelazi crvene linije Rusije i da ne provocira ruskog medveda.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika hrvat'na says:

  Nije im dovoljno "bogatstvo" kojim su se "obogatili" kao članica EU nego im sad trebaju sredstva "nedemokratskog Istoka" ???

  • Doktor says:

   Najveće smeće u evropi poslije hrvata su poljaci!

 2. milorad5 says:

  Pa poljska je bila sravnjena sa zemljom,po razaranju koje je tamo izvršeno na 2 mestu..posle jugoslavije..pored razaranja od borbi nemci su NAMERNO i može se reći PORED JUGOSLAVIJE,JEDINO u evropi uspeli TEMELJNO da sruše sve što su STIGLI da sruše.A imali su dosta vremena da miniraju po direktivi hitlera "spaljena zemlja"..Čak ni u rusiji nisu stigli toliko da poruše jer su im rusi sve vreme bili na grbači i za petama..i rusi su poljsku izgradili posle rata od NULE maltene..varšava je bila poljana prekrivena ciglama i betonom..samo obnova varšave je koštla KO ZNA KOLIKO...i još su poljskoj dali na POKLON kompletni granični pojas nemačkih pokrajina na istočnoj nemačkoj granici i celu zapadnu prusiju..što NIKADA u istoriji nije bila poljska niti su mogli da se nadaju tome..simpatično je koliko su ustvari izgleda ipak poljaci glupi,jer posle ovoga što sada rade teško da će im ostati taj poklon i verovatno će u nekoj doglednoj budućnosti ako opet ne budu razrušeni do temelja i pobijeni masovno ostati bez tih i još nekih teritorija--umesto da su glumili "bastion demokratije" i malo manje divljali u vezi rusije i gledali svoja posla oni su stvarno nasrunuli na ruse zbog "poljskih istorijskih teritorija" i sada se već otvoreno može reći ANTIRUSKE MRŽNJE I REVAŠIZMA..A ŠTA ĆEMO SA POLJSKIM NE ISTORIJSKIM TERITORIJAMA:).ŠTA ĆE SA TIM BITI VIDEĆEMO AKO POLJSKA UOPŠTE OSTANE NASELJIVA TERITORIJA...NJIMA ZAISTA PRETI UNIŠTAVAJUĆI I POTPUNO NESPUTAN NUKLEARNI UDAR OD STRANE RUSIJE..JA STVARNO NE ZNAM KAKO ONI SPAVAJU ALI IZGLEDA DA BUDALU NIŠTA NE MOŽE DA UPLAŠI,TO MI JE JEDINO OBJAŠNJENJE ZA OVO SUMANUTO PONAŠANJE U POLJSKOJ I TO NISU SAMO AMERIČKI INSTALIRANI POLITIAČRI I BIROKRATIJA..DOBAR DEO OBIČNE RAJE SE NADA "POBEDI" NAD RUSIJOM..JAKO JAKO OPASNA SITUACIJA JE ZA POLJSKU AKO NE PRIKOČE,MADA,MISLIM,MOŽDA JE VEĆ KASNO ZA NJIH..SAD MOGU DA DIVLJAJU KOLIKO HOĆE U ANTIRUSKOJ HISTERIJI I ONAKO IM JE SVEJEDNO...

 3. EkRostand says:

  Pa ne zovu badava Poljsku "država na točkovima" jer joj se granica stalno pomjerala malo na zapad,pa malo na istok.Sve mi se čini da će i ovaj puta biti ista priča jer Poljaci su jednostavno bahati i neodgovorni slavenski izrodi.

 4. Gagi says:

  Poznato je da su se poljaci casno oduzili svojim oslobodiocima i mecenama. Tako sto su iznedrili svog Vojtilu da temeljno razvali istocne slovenske zemlje i svoje oslobodioce koji su izginuli za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *