ПОСЛЕ „РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ“ – КО СУ НАМ ПРИЈАТЕЉИ, А КО ТО НИЈЕ?

POSLE „REZOLUCIJE O SREBRENICI“ – KO SU NAM PRIJATELJI, A KO TO NIJE?

24 maja 2024

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o navodnom genocidu o Srebrenici, koju su podržale 84 države, odnosno, znatno manje od polovine članica. Među ukupno 194 države, članice ove međunarodne organizacije, našlo se 68 zemalja koje su ostale uzdržane, odnosno nisu želele da srpskom narodu stave pečat genocidnog, dok se 19 zemalja usudilo da se direktno usprotivi zapadnoj harangi na Srbe i izričito glasa „protiv“.

Ostala 84 glasa pripadaju državama koje nisu imale dovoljno snage, pa ni obraza da se usprotive političkoj igrariji koju je režirala Nemačka, država koja je praktično izmislila genocid, i koje su jednostavno prihvatile servirano.Pokazalo se, naime, da najveći deo sveta ne želi da Srbima stavi ovaj žig, ali, o svemu su odlučili pritisci i malo matematike. Uprkos tome što se pokazalo da većina članica UN nije za ovu rezoluciju, pitalo se ono što se zove „prosta većina“ – računali su se samo glasovi „za“ i „protiv“

Srbe je verovatno najviše zaboleo nož u leđa od Crnogoraca, koji su u doba kada se u Srebrenici odvijao navodni genocid još uvek bili deo našeg naroda. Oni su se, u međuvremenu, ogrnuli drugim krznom, tako da su, praktično glasajući u GS UN, samima sebi prišili etiketu genocida. Uprkos tome što su, ulažući amandmane na ovaj dokument, pokušali da se operu pred sopstvenim narodom, na samom glasanju pokazali su da su, kada su iza leđa, možda čak opasniji i od Bugara, koji su, očekivano, takođe glasali „za“ sramnu rezoluciju.

„Glasanje vlade Crne Gore ući će u istoriju srpske izdaje i beščašća. I oni će biti večno zabeleženi kao izdajnici. Jasno je da je Crna Gora u potpunosti pretvorena u NATO satelit i NATO koloniju. Još od tog, inače, potpuno neregularnog referenduma počela je da se dešava ukrajinizacija Crne Gore i ekspresno menjanje njihovog identiteta, čija je posledica upravo i današnje glasanje“, objašnjava politikolog Aleksandar Pavić.

I isto tako kao što Crnogorce i dalje vidi kao deo istog naroda, Srbija je oduvek, velike nade polagala u prijateljsku Rumuniju. Ovoga puta i Bukurešt se, međutim, našao u taboru onih koji Srbima zavrću ruku. Da ne kažemo baš, da su i Rumuni ispali Bugari.

„Glasanje Rumunije je iznenađenje, jer mi sa njima nikada nismo imali nikav konflikt. Očigledno je, međutim da je i ta država postala u potpunosti zapadna kolonija“, ocenjuje Pavić.

Kada je reč o susednim državama, unapred se znalo da će predstavnik Bosne i Hercegovine, suprotno Dejtonu, glasati za rezoluciju kojom jedan od konstitutivnih naroda te države proglašava za genocidni.

Severna Makedonija, našla se takođe na protivničkoj strani srpskog naroda isto kao i Slovenija i Albanija, dok je Mađarska, uprkos tome što je i sama deo zapadne „porodice“, rešila da i ovog puta ostane na strani istine i suprotstavi se označavanju Srba za genocidni narod.

„Mađarska se pokazala kao prijatelj iako mnogi već neko vreme sumnjaju u prave motive mađarskog prijateljstva sa Srbima. Ipak, kao i u sportu, i ovde se piše rezultat. Tako da ne možemo zaboraviti da nas je Mađarska podržala uprkos tome što je tako ostala u manjini i na svetskoj sceni i u Evropi“, ističe Pavić.

Slovaci su, uprkos atentatu na Fica imali dovoljno hrabrosti da se odupru i ostanu uzdržani, isto kao i Grci za koje se sumnjalo da će podržati rezoluciju, a koji su ipak „preskočili“ da glasaju za ovaj dokument podvlačeći da on podriva jedinstvo regiona.

„Grčka je uspela da se izbori sa ogromnim pritiscima da glasa za rezoluciju, i s obzirom na njihovu situaciju to je zaista svojevrsni podvig. Veoma mi je drago što su ipak ostali uzdržani, pogotovo posle izveštaja Dore Bakojani“, kaže sagovornik RT Balkan.Pavić kaže da ga je iznenadilo glasanje Irana za koji je očekivao da će ostati uzdržan, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su, uprkos veoma oštrom govoru na kraju i ostali uzdržani. Iako osuđuju negiranje genocida, predstavnik UAE ističu ozbiljne sumnje oko tajminga i procesa oko rezolucije, a kažu i da sumnjaju u to da je rezolucija „politizovana“.

„I nastup Egipta je interesantan, jer oni su rekli prave stvari ali su glasali ‘za’. To mogu da objasnim samo time što je Egipat na ivici bankrota, i potrebna im je pomoć Zapada pa su morali tako da glasaju. Da nije katastrofalne ekonomske situacije i tenzija sa Izraelom, verujem da bi bili uzdržani“, zaključuje Pavić.

Rusi, Belorusi i Kinezi – ključni saveznici Srbije

Pravi prijatelji Srbije i ovoga puta bili su Rusija, Belorusija i Kina, za koje se, kako to Pavić vidi, i nakon ovog glasanja potvrdilo da su ključni saveznici Srbije.

„Kina nema drugu alternativu osim da glasa protiv ove rezolucije. Kina je uvek poštovala nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i nezavisni izbor naroda BiH u vezi sa budućnošću njihove zemlje – rekao je predstavnik Kine i pozvao na punu komunikaciju sa ključnim učesnicima i državama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja protivljenje ovom, u najmanju ruku sumnjivom dokumentu, istakao je navodeći da je njegov cilj da se demonizuje jedan narod i podrije Dejtonski sporazum.

Ukrajina nam je, međutim, ovoga puta jasno pokazala šta misli o nama i koliko joj je važno „prijateljstvo“ sa srpskim narodom, a karte su, ako su ih uopšte ikada i krili sada otvorili i naši „zapadni prijatelji“.

„Bilo je zadovoljstvo slušati predstavnike Kube i Nikaragve koji su veoma britkim jezikom nazvali stvari pravim imenom, tako da se sada pokazalo da su zemlje koje su do nedavno nipodaštavane, u stvari daleko civilizovanije od onih koje se predstavljaju kao civilizovane i kao naši navodni prijatelji, poput Nemačke, SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije“, podvlači Pavić.

Zapad je dakle pokazao da o Srbima misli isto ono što je mislio kada nas je bombardovao 1999. godine, kada je 1994. godine bombardovao Republiku Srpsku i kada nam je, 1992. godine, pod lažnim izgovorima uvodio ekonomske sankcije.

„Videlo se da nismo prijatelji i da nikada nećemo biti prijatelji. Ovo što se danas desilo mora imati posledice i po spoljnopolitički kurs zemlje. Ne možemo više na isti način da tretiramo prijatelje i neprijatelje, jer tako ne poštujemo sebe, niti svoje žrtve niti samu istinu“, ističe Pavić.

(RT Balkan)

KOMENTARI21 komentara

 1. velemir says:

  Sve je jasno, neprijatelji Srbije su svi koji su glasali protiv i oni koji su kukavički bili uzdržani. Samo se 16 zemalja smelo usportiviti rezoluciji. Sve je namešteno i dogovoreno. Svi uzdržanih iz viših interesa nisu smeli da budu protiv. Rezolucija je obično ogranje ekonomskih ubica planete koje ovom rezolucijom samo zamajavaju narode ne našim prostorima, mute vodu, da ih što bolje i žešće porobe.U pitanju su samo isključivo ekonomski interesi američke i kineske korporatokratije na razgranji i daljoj pljački Srbije ulasku u koncesije svih postojećih resursa, infrastrukture itd, kao i u ratovima 90ih.

  • Željko says:

   @velimir U pravu ste jer jučer, tijekom glasovanja o Rezoluciji o Srebrenici, "vlada" Milorada DodiGa je odobrila prodaju zemljišta u Loparama, planina Majevica, ZAPADNIM kompanijama da iskopavaju litij i ostale rude i gle čuda Vrhovni Sud u BiH ili kako se već zove će pokušati spriječiti to, a u njemu nema Srba, dakle Hrvati, Bošnjaci i troje stranih sudaca se bore za Srbe, jer Lopare su 99% Srbi, a Srbi se bore da to prodaju Zapadu!

 2. Beli Orao says:

  Davno smo trebali biti svjesni da nam zapadni kad nije bio prijatelj nego izričito NEPRIJATELJ ! Barem sad treba da se usolimo i primjeni o našu svijest zauvijek !

  • GALOPOM PO EVROPAM says:

   Srbija mora iskoristiti ovu ogromnu podelu među državama koju je u UN izazvala nemačka rezolucija. Imamo mi Srbi puno prijatelja i saveznika u svetu, a dobra je stvar šta je ova sramna rezolucija mnogima otvorila oči da vide kakve podlosti izvodi nemačka politika u BiH. Srbija i Republika Srpska moraju mnogo više koristiti mehanizme UN za promociju naših interesa i odbijati da bilo kakva rešenja nudi EU dok tamo dominira neprijateljski nemački faktor. Inicijatorima, balijama i švabama ova rezolucija će se vratiti kao bumerang u glavu.

 3. Beli Orao says:

  Davno smo trebali biti svjesni da nam zapadni nikad nije bio prijatelj nego izričito NEPRIJATELJ ! Barem sad treba da se usolimo i promjenimo našu svijest zauvijek !

 4. a2+b2=c2 says:

  Ako ništa bar je jasno ko su nam neprijatelji i zlonamerni, tj.znali smo i ranije ali ovo što su učinili alibi nam se da raskrstimo sa njima, da im m činimo štetu i kontru kad god i gde god možemo i idemo orotiv njijovih interesa, s tim narodima treba prekinuti SVE odnose i neprijateljski se odnositi s njihovim državama, a znamo i ko su nam prijateljski narodi s kojima se MORAMO povezati u blok. I neutralni nam nisu napravili štetu ali nisu nam ni pomogli pa tako i s njima treba; možemo imati drugarske odnose ali ne preterano prisne dok ne povuku zvanično svoje glasanje.

 5. persida says:

  Hoce li Vucko zatvoriti nemacku amvasadu u Srbiji? Malo morgen. Srbi te cene samo ako ih udaras cokulom u glavu.

 6. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Pelcovani zapadnjaci i njihovi pelcovani robovi su izglasali zombi-rezoluciju, ceo svet ih gleda "da li ste bre vi pelcovani normalni???"

 7. Biogradlija says:

  Precizan matematički izračun je nepobitan. U državama koje su glasale protiv, bile suzdržane ili nisu htele glasati živi 83% čovečanstva. U onima koji su glasali za živi 27%. Katastrofa za BiH.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Računica je jasna. Propale su sve nade bosanskih muslimana. 83% čovječanstva je shvatilo da kada je u pitanju građanski rat u BiH, bosanski muslimani prodaju maglu. Grčka, Kipar i Izrael su pokazali da je moguće oduprijeti se snažnom njemačkom pritisku.

 8. Kulak says:

  Izrael na kraju nije hteo glasati. To je bitno.

 9. Portopranco says:

  Kad je riječ o sramnom potezu Crne Gore treba reći da je ruku za podigao neki poturica odnosno balija koji se preziva Šabanović. Pokazalo se da Srbija u UN ima veliki broj prijatelja i saveznika. To su velike zemlje Kina, Rusija, Indija, Brazil, Meksiko ali i brojne države sa većinskim muslimanskim stanovništvom i Latinska Amerika. Izrael nije htio pristupiti glasanju što je vrlo bitno. Srbija i Republika Srpska trebaju koristiti u budućnosti tu situaciju.

 10. Željko says:

  Susjedi, Vaši prijatelji su daleko od Vas, a Vi ste okruženi Vašim neprijateljima!

  • Kulak says:

   Propalo je poturicama sve. Samo su izazvali najveću podelu.

  • Gagi says:

   Susjed, nista danas vise nije daleko.

 11. velemir says:

  Udržani su svojim neprotivljenjem i kukavičukom, kalkulisanjem svojih interesa takođe glasali za donošenje rezolucije, i nisu nam oni prijatelji nego neprijatelji jer gledaju svoj ekonomski interes i glasaju tako.

 12. Gagi says:

  Nismo mi do sada imali prijatelje i neprijatelje, nama su svi isti jer nam je politika takva, samostalna i neutralna. Kad ono, cvrc na svetskom nivou. Pokazalo se da imamo stalne i nikada promenjene istorijske neprijatelje koji nam ne dozvoljavaju da zivimo mirno i neutralno. To moze znaciti, da je neko politicki laik ili nesto drugo sto nisam u stanju da navedem.

 13. Ficko says:

  Nije poenta ko nam je prijatelj a ko ne. Ono što je očigledno je da kod glasanja u UN se malo njih drži suštine, a to je istinitost, definisanost i normiranost problema. Sve se svodi na snagu uticaja onog ko čini nedela. Nejasno je kad će Rusija i Kina stvoriti poseban tabor nekakve organizacije koja će se zasnivati na stvarnim principima UN. U tom međusobnom odnosu formirati vrhovnu instituciju u kojoj će ove dve organizacije međusobno da komunikaciju i da donose odluke.

 14. RASPUCHIN says:

  I ovog pavića pomalo "pere" j"U"gonostalgija kada se čudi glasu katoličkih pokvarenjaka Kakeco-Slovenaca.

 15. Mi says:

  Vodiše gospođu Zelenski po Beogradu kao mečku, đa gospođa Vučić, đa gospodin Vučić, ali džaba Ukrajina oduva bračni par bez pardona, džaba i granate iz Krušika i humanitarna pomoć hanume Vučić, mora da je bilo nedovoljno po proceni Zelenski.....

 16. Zeka says:

  "Prijatelja nikad dosta. Neprijatelj, dovoljan je samo jedan..." - stara arapska izreka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *