ПОСЛЕ РУШЕЊА БРАНЕ Дњепар гута Нову Каховку, УКРАЈИНСКА ВОЈСКА БЕЖИ СА ОСТРВА НА ДЊЕПРУ

POSLE RUŠENJA BRANE Dnjepar guta Novu Kahovku, UKRAJINSKA VOJSKA BEŽI SA OSTRVA NA DNJEPRU

6 juna 2023

Nova Kahovka je poplavljena nakon uništenja hidroelektrane Kahovka udarom ukrajinskih trupa, rekao je načelnik gradskog okruga Vladimir Leontjev za TV kanal Rusija 1.

„Pogledajte šta se dešava kroz prozor: grad je poplavljen“, rekao je zvaničnik, pokazujući pogled sa prozora administracije.On je prethodno na Prvom kanalu naglasio da se nastavlja granatiranje grada od strane Oružanih snaga Ukrajine sa desne obale Dnjepra. Vlasti su suočene sa zadatkom da izvedu ljude kako bi se eliminisala mogućnost strujnog udara. Da bi se to uradilo, naselja nizvodno od Dnjepra su isključena iz mreže.

Granatiranjem ukrajinske vojske sinoć je uništen gornji deo hidroelektrane Kahovskaja. Pogodak je, verovatno, zadat višecevnim bacačem raketa Alder. Ventili na brani su uništeni, ali sama brana nije oštećena. Traje neregulisano ispuštanje vode.

Prema rečima Leontjeva, hidroelektranu je nemoguće popraviti, moraće da se obnovi.

Voda je porasla na osam u Dnjeprjanu i do 5,3 metra u Korsunci. Ovaj nivo će trajati oko 72 sata.

Poplavne teritorije 14 naselja ispod Kahovske HE, na kojima živi oko 22 hiljade ljudi, mogu ući u zonu mogućih poplava.

Na teritoriji Hersonske oblasti koju kontroliše Kijev, poplavljeno je osam naselja.

Kahovska hidroelektrana je šesta (donja i poslednja) faza kaskade hidroelektrana na Dnjepru. Nalazi se pet kilometara od Nove Kahovke. Ruska vojska je preuzela kontrolu nad stanicom na samom početku specijalne vojne operacije. Od tada, Oružane snage Ukrajine gotovo neprekidno granatiraju hidroelektranu i Novu Kahovku. Rusija je još u oktobru poslala pismo Savetu bezbednosti UN u kome ih poziva da spreče rušenje brane elektrane, po kojoj Oružane snage Ukrajine namerno nanose ciljane udare.

UKRAJINSKA VOJSKA BEŽI

Ukrajinska vojska je odlučila da pobegne sa ostrva u blizini Hersona, koja su bila meta ruske artiljerije i bespilotnih letelica, objavljeno je na Telegram kanalu Ruskaja Vesna.

Prema pisanju kanala, ukrajinska vojska je bila na udaru ruske artiljerije. Pored toga, bespilotne letelice pomažu u ciljanju i korigovanju vatre.

Nakon eksplozije Kahovske hidroelektrane, položaji Oružanih snaga Ukrajine su poplavljeni na delu ostrva koja se nalaze na Dnjepru. S tim u vezi, kako se navodi, jedinice su odlučile da pobegnu – vojnici „ulaze u čamce i pokušavaju da pobegnu, ali ih neprekidno gađaju udarne bespilotne letelice“. Tvrdi se i da čamce nosi struja.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    pa ta brana je sada u opasnosti da se kompletno prevali naglo i napravi cunami nizvodno..Brana je pravljena šuplja..dva betonska zida i agregat u sredini..nije kompletno ispunjena armaturom i betonom celom širinom..to znači da će kroz agregat doći voda do temelja a onda može daje odnese naglo celu ili dobar deo i izazove cunami koji će biti visine koja je jednaka trenutnoj visini vode iza brane...to može da potraje neko vreme dok se podloga nakvasi ispod brane ali je realna opasnost da će se to desiti...nemam pojhma šta ukrajina dobija rušenjem ove brane ako se spremaju za tako dugo najavljivanu"kontraofanzivu".Oni su sami sebi odsekli put napredovanja:),to će sad dugo vremena biti neprohodna močvara,manje-više dok se brana ne izgradi ponovo...NEKO OVDE OPASNO LAŽE U VEZI OFANZIVA I KONTRAOFANZIVA..MADA,TO JE VEĆ JASNO DUŽE VREMENA:)OVO JE SAMO IZGOVOR ZAŠTO NEĆE BITI "KONTRAOFANZIVE".."ETO ZLI RUSI SU SRUŠILI BRANU PA NE MOŽE DA PRODJEMO"...KOJI SU TO PAJACI U ENGLESKOJ I KIJEVU AKO MISLE DA ĆE OVE BUDALAŠTINE DA NEKO POKUSA...SVE SE VIŠE BEDNICI BLAMIRAJU:)

  2. Beli Orao says:

    Izgleda da zapad sa ukrainom ne želi ništa da ostavi čitavo Rusima jer znaju da će i tako da to daju sve do Lavova Rusima špo kapitulaciji Ukra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *