ПОСЛЕ РУСКОГ ПОТЕЗА ЈАПАН ОБЈАВИО: Русија вређа наше грађане

POSLE RUSKOG POTEZA JAPAN OBJAVIO: Rusija vređa naše građane

2 avgusta 2019

Ministarstvo inostranih poslova Japana reagovalo je na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva južnokurilskom ostrvu Iturupu i saopštilo da njegov dolazak nije u skladu sa stavom Japana po pitanju tih spornih teritorija i da vređa osećanja japanskih građana.

S tim u vezi Ministarstvo je pozvalo Rusiju da preduzme konstruktivne mere kako bi se „produbili rusko-japanski odnosi i potpisao mirovni sporazum“, koji te dve zemlje nisu zaključile još od Drugog svetskog rata.Japanska agencija „Kjodo“ navodi da je Ministarstvo uputilo Moskvi zvaničnu protesnu notu zbog posete Medvedeva Iturupu, ali tu informaciju Ministarstvo inostranih poslova Rusije još nije potvrdilo.

Tu informaciju je Medvedev lično prokomentarisao lokalnim medijima rekavši da „što više bude takvih reakcija Japana, to će više biti povoda da ruski zvaničnici posećuju Kurile“.

„Ovo je naša zemlja, ovo ostrvo je subjekat Ruske Federacije. Mi nemamo zašto da budemo zabrinuti zbog ovakvih stvari“, dodao je.

Medvedev je na Iturup doleteo u ranim jutarnjim časovima gde je održao sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti po pitanju razvoja ekonomije Dalekog istoka Rusije.

Očekuje se da će Medvedev tokom svog boravka na ostrvu posetiti čitav niz socijalnih i infrastrukturnih objekata.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Ma vi ste to izvukli iz konteksta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *