Posle sankcija Rusije, Hrvatska traži spas u Srbiji

Posle sankcija Rusije, Hrvatska traži spas u Srbiji

13 septembra 2014

srpska-i-hrvatska-zastava-2Hrvatski  izvoz u Srbiju u prvih pet meseci ove godine porastao je za rekordnih 40 odsto, a raste i dalje. Porast izvoza Hrvatska beleži i sa Italijom i Nemačkom, ali trend nije ni blizu onom koji je zabeležen na srpskom tržištu, gde je Hrvatska izvezla robe za oko dve milijarde evra. Istovremeno, uvoz srpske robe u Hrvatsku takođe je u porastu, ali za 19,7 odsto.

Tajna tako dobrih rezultata, u opštoj ekonomskoj krizi koja trese Hrvatsku, pre svega je u blagom oporavku evropskih država, a kada je reč o Srbiji, ona je postala džoker za hrvatsku privredu. Da nema srpskog tržišta Hrvatska bi potonula još više nego do sada, a sve se više hrvatskih preduzeća okreće Srbiji u kojoj vide zapravo jedini spas.

– Granice Srbije su otvorene, niko ne brani uvoz, sa srpskim partnerima se lako komunicira i to je razlog što se hrvatska preduzeća okreću regionu – kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, zadovoljni što brojke pokazuju da se saradnja sa zemljama članicama CEFTA takođe dobro razvija. Tako Hrvatska povećava izvoz i u Albaniju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Moldaviju, iako rast nije ni približan onom koji se beleži u Srbiji.

Na pitanje da li je do povećanja izvoza u Srbiju došlo zato što Hrvatska želi da zaobiđe sankcije i lakše izvozi svoju robu u Rusiju, niko nam nije mogao dati precizan odgovor. Hrvatski privrednici tvrde da početkom godine, kada je zabeležen i snažan rast izvoza u Srbiju, još nije bilo sankcija Rusiji, pa niko na taj način i nije razmišljao. A na pitanje hoće li ubuduće još više rasti izvoz u Srbiju, da se na taj način zaobiđu sankcije i lakše osvoji rusko tržište, svi sležu ramenima.

– Ko zna što će u budućnosti biti, ali bi sankcije Rusiji snažno pogodile hrvatsku privredu.

Istovremeno profesor Ljubo Jurčić naglašava da Hrvatska ionako već godinama preko Srbije izvozi u Rusiju, pa se i ne očekuju neke dramatične promene.

– To se radi uz prećutno odobravanje Hrvatske, Srbije i Rusije, jer svako u tome nalazi svoj interes – kaže Jurčić.

Dok hrvatski nacionalisti i desničari blebeću stare i istrošene priče u kojima Srbiju prikazuju kao crnog vraga, privrednici samo maštaju da se dočepaju srpskog tržišta. Rafovi hrvatskih prodavnica i dalje retko imaju srpsku robu, a kada je i imaju nudi se na malo vidljivim mestim. Sa druge strane, hrvatski su privrednici više nego zadovoljni plasmanom u Srbiji, kažu da nikakvih problema nema, pogotovo ne kada je reč o prijemu hrvatske robe.

Ponajviše raste iz Hrvatske u Srbiju izvoz proizvoda prerađivačke industrije, ali je zabeležen i rast izvoza tekstilnih proizvoda, lekova, hrane.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Sergio says:

  Ovce kupujte od hrvata i siptara. Mamu vam na lomaci sprzim.

 2. Rudy Franklin says:

  E evo dokaza da je Srbija više pobožnija i veruje u Isusa Hrista od Hrvatske... ”KAD TE NEKO OŠAMARI PO LEVOM OBRAZU, OKRE NI MU I DESNI...! Ha, ha, ham ha, ha.....

 3. Den says:

  ”KAD TE NEKO OŠAMARI PO LEVOM OBRAZU, OKRE NI MU I DESNI…! ima ona ; " ko tebe kamenom ti njega kocom i stocom" da smo pristalica ove druge bilo bi nam bolje ... Oni sta imaju uzrecicu : "Cilj ne bira srestvo" bolje prolaze danas...

 4. zuba zubic says:

  Zar Srbija stvarno nema dovoljno domace robe, ima za izvoz, a nema za domace trziste. Kupujemo od ustasa, bruka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *