ПОСЛЕ СИРИЈЕ, РУСИЈА ИДЕ У АВГАНИСТАН: Ево ко је мета!

POSLE SIRIJE, RUSIJA IDE U AVGANISTAN: Evo ko je meta!

25 februara 2018

Teroristi stacionirani na teritoriji Avganistana bi mogli organizovati subverzivne aktivnosti na teritoriji Zajednice nezavisnih država (ZND, bivše sovjetske republike).

Prema rečima Andreja Novikova, šefa Antiterorističkog centra ZND-a (ATC), ISIL je već pozvao svoje pristalice da započnu takve napade. Pozivi koji se distribuiraju kroz medijski prostor su izrečeni na jezicima naroda ZND-a.

“Takozvani “napadi inspiracije“, koje su sprovele međunarodne terorističke organizacije u drugim državama, iz Avganistana, predstavljaju ozbiljnu opasnost za ZND. Ovi napadi imaju za cilj da osiguraju taktiku “usamljenih vukova“, rekao je zvaničnik na sastanku šefova nacionalnih antiterorističkih centara ZND zemalja.

Prema njegovim rečima, ISIL formira novu ćeliju u Avganistanu i Pakistanu, kao zamenu za pozicije koje je ova teroristička organizacija izgubila u Siriji i Iraku. “ISIL se preobražava kako bi očuvao svoj globalni verski i politički projekat, kao i vojni i politički model“, naglasio je Novikov.

Teroristička organizacija unapređuje svoje borbeno jezgro regrutovanjem avganistanske omladine i predstavnika drugih etničkih grupa, kako bi ih naknadno obučili u kampovima za obuku militanata.

Tranzit militanata u Avganistan iz Centralne Azije, Severnog Kavkaza i Bliskog istoka je već vidljiv, dodao je Novikov.

“ISIL borci ne dolaze u države Centralne Azije u velikim grupama. Umesto toga, oni u zemlje ZND-a ulaze tajno, često pod maskom takozvanih povratnika“, dodao je šef ATC-a.

Prema obaveštajnim službama zemalja ZND-a, ISIL borci će pokušati da presretnu kontrolu nad prometom heroina u vezi sa rastućom aktivnosti terorista u Avganistanu.

Krajem decembra 2017. godine, šef FSB-a Aleksandar Bortnikov je rekao da teroristi koji napuste Siriju i Irak predstavljaju pretnju zemljama ZND-a. Posedujući krivotvorene ili falsifikovane dokumente, oni pokušavaju da prodru u zemlje ZND-a pod maskom izbeglica i imigranata, koristeći bezvizni ili pojednostavljeni režim za kontrolu granica.

Uticaj terorističke organizacije “Islamska država” u Avganisatanu ostaje beznačajan, u vreme kada talibanski pokret proširuje svoju kontrolu u zemlji. Do danas, Talibani pod svojom kontrolom imaju 70 odsto Avganistana.

Interesantno je da je početkom februara 2017. godine, nemački nedeljni list “Die Zeit” objavio članak pod naslovom “Putinovi plaćenici“, u kom je rečeno da se Rusija sprema za vojne operacije u Avganistanu i da na društvenim mrežama aktivno regrutuje plaćenike za tu svrhu. Konkretno, ovaj članak je rekao da se Rusi regrutuju za službu u privatnoj vojnoj kompaniji “Vagner”.

Privatna vojna kompanija “Vagner” je postala poznata ove godine, nakon izveštaja o ubistvima njihovih boraca u Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi posle razgovora sa njegovim pakistanskim kolegom Kavajom Muhamedom Asifom, rekao je da je na severu i istoku Avganistana postojao prilično ozbiljan broj militanata iz Sirije i Iraka. “Već ih ima na hiljade“, rekao je Lavrov.

“Njihovo prisustvo raste, uključujući i doslovno na granicama sa našim susetima u centralnoj Aziji, što povećava rizik da teroristi uđu u centralnu Aziju, odakle lako mogu prodreti u Rusiju i šire“, rekao je Lavrov. “Mi verujemo da treba intenzivirati napore da sprečimo takav razvoj događaja“, dodao je on.

Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, zvaničnici SAD-a i NATO-a pokušavaju da negiraju prisustvo terorista u Avganistanu. “Zabrinuti smo da, nažalost, SAD i NATO vojska u Avganistanu pokušavaju da prećute i poriču to“, dodao je Lavrov.

“Nažalost, dugogodišnje prisustvo vojske SAD-a i NATO-a u Avganistanu nije smanjilo pretnju terorizma, a pretnja od droge se povećala mnogo puta“, istakao je on.

Webtribune.rs

KOMENTARI9 komentara

 1. milan says:

  Tko to financira? Od kuda ide lova za hranu odecu i orzje, o platama da ne pricamo. Saznajte to i objavite i resili ste problem ISIL. Nesmiju reci da je to financijski projekat globalnih razmera i ostaje kao takav uvek aktuelan.Mi protiv njih! Nastoji se sa nebuloznim tvrdnjama kao uplitanje Rusije u SAD izboreuvuci na istu ravan i Rusiju pa je onda dosta toga lakse.

 2. goran says:

  Gde ste sad rusofili da objasnite zasto je i Avganistanm Rusiji vazniji od Srbistana. Koja farsa, Rusima su Srbi poslednja rupa na svirali.

  • milos says:

   Ruski ne vadis iz usta .

   • goran says:

    Milose, kad su ti Rusi pomogli i u cemu? Daj da cujemo nesto novo.

  • Miraš says:

   I nama je veoma važno šta će se dešavati sa Avganistanom bez obzira koliko je on daleko, a zbog pristizanja značajnih količina droge preko Albanije i Kosova i delimično preko Makedonije i Crne Gore. Pristiže ta roba i širi se taj biznis još i preko Bugarske i Grčke. Kada bi presekli tj. ugasili veoma značajan avganistanski narko izvor automatski narko mafija na Kosovu gubi značajne izvore prihoda, a ni na jugu centralne Srbije bez KIM ne bi imali sa čime da se šire.

  • Miraš says:

   Nije zdravo preterano jesti čvarke i druge masnoće, kažu da utiče baš loše na misaone sposobnosti. Za to je Čanak upadljiv primer. Od Avganistana zapadno je Iran kome se preti ratom... Severno od Avganistana su manje države ZND: Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan i zatim Kazahstan.

 3. goran says:

  Čim se Srbi presele u Avganistan, stićiće željena pomoć. Prosto ko pasulj.

 4. Roy says:

  Poslije Sirije ne ide niko nikud. Sirja je zadnja stanica. U Siriji je kraj ove civilizacije i ovog izopacenog svijeta i slava Bogu pa ce se vec jednom sve unistiti.

  • goran says:

   Iz tvojih usta u bozje usi, ne bi valjalo gledati istu utakmicu ponovo i ponovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *