Posle Zemuna slede vanredni izbori?

Posle Zemuna slede vanredni izbori?

3 juna 2013

Sns - VucicPobeda naprednjaka u Zemunu mogla bi da bude uvod u pravi politički zemljotres u Srbiji – vanredne parlamentarne izbore do kraja godine, pad vlasti DS u Beogradu, čistku u redovima Dinkićevih regiona, približavanje DSS i Dveri na desnici…

 

Sa 34 odsto podrške, SNS je za četiri godine skočila na 52 procenta (39 od 57 mandata), nezabeleženih u nekoj od beogradskih opština od kako traje višestranačje. To im otvara manevarski prostor za buduće poteze.

 

– Ova podrška obavezuje na još aktivnije uključivanje SNS u reforme i borbu za bolji život građana. Vreme je da uložimo svu energiju u dobijanje datuma za pregovore sa EU, tako da će i o vlasti u Beogradu, rekonstrukciji Vlade i ostalim važnim pitanjima biti više reči posle briselske odluke – rekao nam je Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS.

 

Demokrate su u Zemunu nastavile da klize na lestvici rejtinga. Od 2009, kada su osvojili oko 28 procenata, srozali su se na nepunih devet (umesto 19, imaće šest odbornika). To bi moglo samo da pojača nezadovoljstvo u stranci.

 

– Nismo zadovoljni ali rezultat je posledica užasne kampanje i medijskog linča DS. Zemun ne reprezentuje volju građana u Srbiji, ali mala izlaznost (35 odsto) pokazuje veliku apatiju. Pre izbora u Beogradu trebalo bi uvesti direktan izbor gradonačelnika, pa da vidimo da li SNS ima boljeg kandidata – smatra Borislav Stefanović, član predsedništva DS.

Najveći tragičar stranačkog nadmetanja ispod Gardoša je koalicija URS-SPO. Teško je pronaći primer da dve parlamentarne stranke, od kojih je jedna u vlasti, ne prebace zajedno čak ni jedan procenat podrške.

– Ni na koji način ovi izbori ne pokazuju realnu političku snagu URS. Pre bi se reklo da tu snagu pokazuju izbori u Kovinu ili Kosjeriću. Ipak, kada je Beograd u pitanju, ovako više ne ide. URS mora da razvije novi program, nove ljude i novu politiku u glavnom gradu – kaže nam Marko Selaković, portparol URS.

Koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS-PV imala je razloga da otvara šampanjac. Savez oko socijalista je na prošlom nadmatanju u Zemunu osvojio oko sedam procenata, a sada su dobacili do skoro 12.

– Naš i rezultat SNS pokazuje da Vlada ima gotovo dvotrećinsku podršku među građanima – ističe Aleksandar Antić, predsednik beogradskog SPS.

Koštuniči su zabaležili skoro isti rezultat, ali su 2009. bili u koaliciji sa NS, a sada sa Dverima.

– Postoje ljudi koji slepo slede vlast, bez obzira na loše uslove života, raspad države, na gubitak teritorije, a to su znaci cezarističke diktature – kaže Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS.

Podbacili su i radikali koji su prošlog puta bili treća lista sa oko deset odsto glasova, a sad su ostali ispod cenzusa, kao i LDP.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *