Последња бриселска рунда по косовским правилима

Poslednja briselska runda po kosovskim pravilima

12 februara 2015

aleksandar-pavic 689Piše: Aleksandar Pavić

Još jedna runda tzv. briselskog dijaloga između Beograda i Prištine okončana je u ranim jutarnjim satima 10. februara, Aleksandar Vučić je obavestio naciju da je „izvučen maksimum u datim okolnostima“. Kamere RTS su prikazale Vučića kako parafira sporazum, dok u pozadini sa zadovoljnim osmesima stoji nerazdvojni dvojac Tači-Dačić, što bi trebalo da ih promoviše kao ravnopravne „kolege“, „ministre spoljnih poslova“ svojih „država“.

Sve ovo je jasan dokaz da se Vučić doista potrudio da izvuče „maksimum u datim okolnostima“ – nažalost u smislu (još jedne) javne promocije Kosova* i njegove lažne državnosti. Naravno, na rečima, Vučić se, kao dobar učenik škotskog Gebelsa Alistera Kembela, potrudio da i ovaj najnoviji državni debakl prikaže kao uspeh: kako nam je saopštio, srpske sudije biće zastupljene u sudskom sistemu Kosova* u mnogo većem procentu nego što to odgovara etničkoj strukturi na terenu. Ipak, to su samo njegove reči jer tekst sporazuma nije učinjen dostupnim široj, pa čak ni užoj javnosti. Naime, na dan potpisivanja najnovijeg „istorijskog sporazuma“ Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije bila u stanju da ikoga ko joj se obratio uputi na izvorni tekst sporazuma parafiranog u Briselu. Niti se tekst sporazuma mogao naći na nekom od zvaničnih sajtova Vlade.

No, kao utešna nagrada, bilo je drugih koji su, bar na posredan način, obavestili srpsku javnost o tome gde leži ključ „uspeha“ poslednje briselske pregovaračke runde. Trejsi, Američka „ambasadorka“ na Kosovu*, čestitala je „premijerima Kosova i Srbije na integraciji pravosuđa“.

Aleksandra Joksimović, direktorka nečega što se zove Centar za spoljnu politiku, organizacije očigledno dovoljno bitne da bude pozvana da komentariše ovu vest za državne medije, izjavila je da je ovo „korak napred“, kako bi se „sever Kosova i Srbi integrisali u pravosudni sistem”.

KEMBEL I PRIRODNI TALENAT
Ipak, kako i dolikuje, najeksplicitniji je bio Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, koji je, reklo bi se na prvi pogled, s obzirom na njegovu direktnost, jedan od lošijih učenika Alistera Kembela u Vladi:

„To je u suštini integracija u kosovsko pravosuđe. Ono što za srpsku stranu ovaj sporazum znači jeste da će konačno pravosuđe proraditi u punom kapacitetu. Do sada smo imali pravosuđe u srpskim sredinama koje je radilo bez organa vlasti. Radilo je i postizalo rezultate, ali bez podrške policije, radilo je po srpskim zakonima. Ovo znači da se premostila jedna od najozbiljnijih prepreka u briselskom sporazumu“.

No, ako malo dublje pročitamo Mihajlovićevu izjavu, shvatamo da je on, zapravo, briljantan učenik Kembela. Pogotovo ako je uporedimo sa krajnje nesofisticiranom otvoreno obmanjujućom izjavom Stevana Vulovića „gradonačelnika“ (po Jahjaginim „izborima“) Zubinog Potoka: „Sporazum je statusno neutralan. Stavljeno je na papir ono što smo obećali građanima kada smo se odlučili da izađemo na lokalne i parlamentarne kosovske izbore“.

Vulovića je jednostavno pregazilo vreme, a očigledno je i da je propustio nedavno Kembelovo predavanje u Vladi Srbije. Vulović, naime, vrlo dobro zna šta piše u tački 10. Briselskog sporazuma: „Sudske vlasti biće integrisane i funkcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova“. Stoga su njegove priče o „statusnoj neutralnosti“ čista gola obmana, koja može samo da izazove prezir i podsmeh.

Zna, naravno, i Mihajlović šta piše u Briselskog sporazumu. Ali zna i to – da li zahvaljujući Kembelu ili sopstvenim prirodnim „talentima“ – da je sada već uveliko prevaziđena faza negiranja onoga što se, zahvaljujući servilnim medijima i institucijama, u srpskoj javnosti „odomaćilo“. Zna da je sada već došlo vreme da se zada odlučujući udarac, da se agresivnim, samouverenim nastupom raja natera da prihvati svršen čin, ma kakav on bio. U tu svrhu, taj svršen čin, makar bio i (vele)izdajnički, se više ne negira – on se predstavlja kao nešto što je ne samo dato, nepromenjivo, već i nešto što je pozitivno, od „opšte društvene koristi“, nešto što je vrhunac pragmatike i „realizma“, poput npr. kolaboracije sa Hitlerom na vrhuncu moći.

USTAVNI SUD U TIŠINI I MRAKU
Dakle, tehnika je sledeća: nastupajući u svojstvu Srbina, Mihajlović (većinom) srpskoj publici sugeriše da je pravosuđe na KiM moglo da proradi „u punom kapacitetu“ tek pošto „se premostila jedna od najozbiljnijih prepreka u briselskom sporazumu“, odnosno činjenica da je pravosuđe na severu KiM „radilo po srpskim zakonima“. Ispostavlja se, po Mihajloviću, da su glavna prepreka na Kosovu* (pa čak i Metohiji) sve vreme bili ne šiptarski secesionisti, Tači i njegovi trgovci ljudskim organima, terorizam i trgovina drogom i belim robljem, agresija NATO i njegovih satelita, već – „srpski zakoni“. Dodatno važno je da to ne govori neki Redžepi, Mustafa, Haradinaj, pa čak ni neki Klark, Kušner ili Štajner – već neko ko se preziva na „ić“. Pa još Srbin sa Kosova*, koji to izjavljuje ne samo mrtav hladan već samouvereno, smireno, autoritativno. Običnom čoveku ophrvanom egzistencijalnim problemima je teško da se ovakvom nastupu psihološki odupre, mnogo teže nego sirovim obmanama kao što je Vulovićeva. I stvar rešena.

Kembel je svakako zločinac – ali zna zanat. A to da li je Mihajlović zanat naučio od Kembela ili je prirodan talenat – i nije toliko bitno. Bitni su rezultati. Pogubni za Srbiju, ali odlični za naprednjake, socijaliste i žute svih nijansi.

Za kraj ovog teksta treba obavestiti javnost, pošto to nije dosad učinio ni jedan zvanični medij, da je u Službenom glasniku RS (br. 13/2015) konačno objavljena odluka Ustavnog suda Srbije, prema kojoj se sud oglašava nenadležnim da oceni ustavnost tzv. Briselskog sporazuma, jer se, kako nalazi cenjeni sud, radi o svojevrsnom „političkom aktu“. Uostalom, evo relevantnog dela mišljenja USS:

„Na osnovu svega prethodno navedenog, Ustavni sud je ocenio da osporeni ‘Prvi sporazum’ (tj. tzv. Briselski sporazum; prim. aut.) ne ispunjava uslove predviđene potvrđenom međunarodnim konvencijama i važećim zakonima Republike Srbije da bi se mogao smatrati međunarodnim ugovorom, da sam po sebi osporeni akt ne predstavlja opšti pravni akt unutrašnjeg prava, već samo političku „podlogu“ za donošenje odgovarajućih opštih pravnih akata od strane nadležnih organa i u propisanoj proceduri, kao i da akti Vlade – Zaključak o prihvatanju ‘Prvog sporazuma’ i Izveštaj Narodnoj skupštini i Odluka Narodne skupštine o prihvatanju Izveštaja po svojoj prirodi nisu opšti pravni akti, te zato nisu ni mogli biti osnov da se osporeni ‘Prvi sporazum’ njihovim donošenjem ‘uvede’ u pravni poredak kao opšti pravni akt. Zbog svega izloženog, Ustavni sud je stao na stanovište da se ne radi o aktu iz člana 167. stav 1. Ustava.“

Drugim rečima, sve što se dogovara u Briselu nije pravo, već „politika“. Neutemeljeno je u Ustavu i zakonima Srbije i, kao takvo, neobavezujuće za bilo koga ko poštuje Ustav i zakone Republike Srbije.

Jasno je zašto odluka USS nije „zanimljiva“ ni za domaće medije ni za zvaničnike vlasti – jer bi nam se onda ceo kontekst sadašnjih i budućih briselskih „uspeha“ predstavio na bitno drugačiji način: kao bezobzirno gaženje Ustava i zakona Republike Srbije. A nekako ne bi išlo da vest iz Brisela glasi: „Aleksandar Vučić postigao još jedan dogovor koji nikog u Srbiji pravno ne obavezuje“. Su čim bi onda Alek pred Alistera?

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleksandar Zezelj says:

    Zivece nas narod. Proslo je svako zlo pa ce i ovo. Dobro je da se demaskiraju nadobudi momcici zadnjih generacija titovih pionira,ciji su ocevi i dedovi utabali staze srpskog propadanja. Doci ce novo doba, ko veruje bice spasen. Tamo gde su zube slomili KARLO DVANAESTI , NAPOLEON i HITLER, slomice ce ih i mondijalisti, noseni satanskom cionistickom ideologijom, a onda cemo,sto bi nas narod rekao "JOVO NANOVO". Svi koji zele jos uvek mogu da se pokaju i zatraze oprost, pokajanje je put pravednika. Kad dodje dan Vasksa neka im Bog oprosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *