POSLEDNJA OPOMENA: Putin Srbiji pripremio bankrot ukoliko se pridružimo sankcijama za Rusiju

POSLEDNJA OPOMENA: Putin Srbiji pripremio bankrot ukoliko se pridružimo sankcijama za Rusiju

5 jula 2014

int_vladimir_putin_sanctions_0428Ukoliko Srbija ne bude jasno podržala stav Moskve u vezi s ukrajinskom krizom, predsednik Rusije Vladimir Putin je spreman da stavi rampu na sporazum o slobodnoj trgovini.

Ovo je jedna od neprijatnih poruka koje su na adresu premijera Aleksandra Vučića uoči njegove posete Kremlju upućene diplomatskim kanalima.

Izvor blizak Vladi tvrdi da povod za ovako oštar stav Moskve treba tražiti u njihovim saznanjima da je Žoze Manuel Barozo prilikom nedavne posete Beogradu insistirao na tome da Srbija uvede neku od sankcija EU prema Rusiji.

– Tražio je da zabranimo ulazak u Srbiju za pedesetak ruskih državljana koji su na crnoj listi EU i Amerike ili da naša vlada u formi izjave osudi Kremlj. Povod za to je nedavna poseta Sergeja Nariškina, predsednika državne Dume Ruske Federacije Beogradu, koji je i pored upozorenja Brisela i Vašingtona primljen kod nas na najvišem nivou. Rusi znaju za Barozov zahtev, pa su našem premijeru pripremili ozbiljno upozorenje da će suspendovati sporazum o slobodnoj trgovini, a prva upozorenja da nam se to može desiti jesu zabrane za izvoz mesa – tvrdi sagovornik.

On dodaje da ni Srbija neće ostati nema, odnosno da će i premijer izneti naše zahteve.- Nas u neravnopravan položaj stavlja i dug za gas, ali će i pored toga premijer od Putina pokušati da izdejstvuje „ukrajinsku“ cenu gasa, odnosno 300 dolara za 1.000 kubika, a zatražiće i da se na rukovodstvo NIS izvrši pritisak kako bi se „Petrohemija“ našla pod njihovim krovom – objašnjava izvor.Za ekonomistu Mlađena Kovačevića i sam nagoveštaj uvođenja ekonomskih sankcija Rusije loša je vest.

– Investitori koji dolaze u Srbiju isplativost svojih ulaganja baziraju na slobodnom trgovinskom sporazumu s Rusijom i ako nam Moskva zbog uslovljavanja Brisela preseče i tu granu na kojoj sedimo, onda nema ništa ni od stranih investicija – upozorava profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

(Kurir)

KOMENTARI10 komentara

 1. Milla says:

  Poruka Putina je na svom mestu!!! Sta ocekuje ova nasa vasljiva vlada???? Ordenje za stav koji je zauzela prema Rusima???? I treba svi da nam okrenu ledja a ne samo Rusi kad imamo ovakvu vladu a nista ne radimo po tom pitanju!!!! Nikakav napad na skupstinu! Mogli smo da skinemo Slobodana Milosevica a bojjimo se Vucica i njegovih kretena kojima je okruzen??? Smesan i jadan smo mi narod!!!!!!!

 2. Goran says:

  Od kako su nam ovi zajahali grbaču investicije se broje hiljadama a ne milionima ili stotinama miliona evra

 3. Bane says:

  Biće skoro propast Sv... ,ovaj Srbije, ako nije šteta...kad se ovi naši političari igraju, šta možemo pametnije očekivati.

 4. SNEZANA says:

  PUTIN JE U PRAVU...KO JE NAJVISE POMOGAO SRBIJI SU RUSI...AMERIKANCI SAMO GLEDAJU NJIH I KORIST DA IZVUCU OD SRBIJE....NE DAJ TE SE BRACO ...NE PUSTITE DA VAM SUDI ONAJ KO VAS JE OSTETIO.... VELIKI POZDRAVI SVIMA JLUDIMA KOJI VOLE NASU ZEMLJU SNEZANA IZ FRANCUSKE

 5. Gojko says:

  Nemoze Vucic sedeti na dve stolice da ljubi dupe Svabama i Amerikancima, i radi Rusima iza ledja to mora Srbija platiti debelo njegovo mesetarenje.

 6. zuba zubic says:

  Daj bre smrdljivci pickousni, bezkicmenjaci, odakle vam muda da se ovako ponasate, kome vi preklapace da dajete sankcije,golje gole usrane, "vlada" srbska, treba odmah da se skine, na bilo koji nacin, ali odmah, a Putin,ako svinje ne slusaju, pali nas, to smo zasluzili.

 7. Stanojko says:

  Zapad nam je ionako namenio pomor, na ovaj ili onaj način. Kupovano je vreme koliko se je moglo, nema se više kud. Srbija je sa Rusijom neraskidivo vezana vavek. Srpski narod (ono što se može nazvati uopšte srbinom) je sa ruskim narodom kao jedan.

 8. Stanko says:

  Zapad e ona shto Nechestiviot go stavi kako jaze okolu vrat na seto Pravoslavie.Koj toa go prifaka i go saka e negov lichen izbo.

 9. Duska says:

  Ruska diplomatija zna u kakvoj situaciji je Srbija pa je besmislena ucena bilo koje vrste od iste. Rusija je imala dovoljno vremena da osmisli i pomogne ostvarivanje plana za napredak Srbije. U svakom slucaju kao prirodni saveznici Srbija ce dokle god to bude bilo moguce odrzavati to saveznistvo.

 10. NIKOLA says:

  PUTIN JE U PRAVU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *