POSLEDNJE RUSKO UPOZORENJE EU I SAD: Ne terajte Ukrajinu da bira između Rusije i Zapada

POSLEDNJE RUSKO UPOZORENJE EU I SAD: Ne terajte Ukrajinu da bira između Rusije i Zapada

25 februara 2014

russian-baseUkrajina ne sme da bude primorana da bira između Rusije ili Zapada, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

To je, kako je navela agencija Rojters, poslednje upozorenje EU i SAD da ne pokušavaju da oblikuju budućnost bivše sovjetske republike.

„Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajina primora da bira po principu ‘Vi ste sa nama ili protiv nas’“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Luksemburga Žanom Aselbornom.

Lavrov je istakao da je Rusija „zainteresovana da Ukrajina postane deo evropske porodice“, prenela je agencija Itar tas.

Ako bude sproveden predlog novih ukrajinskih vlasti o obustavljanja emitovanja ruskih TV kanala u Ukrajini, to će biti ozbiljno kršenje slobode govora, rekao je Lavrov.

Inače, u Ukrajini je srušen i spomenik jednom od najvećih generala u ruskoj istoriji Mihailu Kutuzovu, koji je naneo poraz Napoleonu.

Ukrajinski dnevnik „Korespondent“ piše da je spomenik Kutuzovu uništen u gradu Brodi na zapadu Ukrajine. Skulpturu su sa postolja uklonili opštinski radnici. Postolje je kasnije uništeno.

Prema javljanju lokalnih medija, na mestu gdje je bio spomenik Kutuzovu biće podignut novi, posvećen poginulima tokom protesta kojim je sa vlasti svrgnut predsednik Viktor Janukovič.

Ukrajinska nacionalistička partija „Svoboda“, koja je imala ključnu ulogu u protestima u Kijevu, pokušava da ukloni spomenik Kutuzovu od 2008. godine, tvrdeći da nema nikakve veze sa istorijom Ukrajine.

Neistomišljenici nacionalista ističu da su odluke Kutuzova dovele do toga da Napoleon odustane od povlačenja iz Rusije kroz Kijev, čime je sprečena eventualna pljačka današnje Ukrajine.

Ukrajinski nacionalisti juče su u gradu Strij, na zapadu Ukrajine, uništili i spomenik „Sovjetski vojnik“, podignut u čast žrtvi sovjetske vojske u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miki says:

    Bitka za Ukrajinu je u stvari prikrivena bitka protiv RUSIJE, neprijatelji RUSIJE su sve karte pokazali istorija se ponavlja!

  2. Dervensky says:

    Kakve li slicnosti izmedju ovoga zatiranja svega ruskog na zapadu Ukrajine i onoga zatiranja srpstva u Crnoj Gori..Doduse u Crnoj Gori se to radi polako i perfidno "da se vlasi ne sete".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *