ПОСЛЕДЊИ УЛТИМАТУМ КИНИ ПРЕД РАТ!

POSLEDNJI ULTIMATUM KINI PRED RAT!

15 novembra 2018

Predstojeći sastanak Donalda Trampa s kineskim predsednikom Ksi Đinpingom u Buenos Airesu će najverovatnije biti poslednja prilika za normalizaciju odnosa Kine sa Sjedinjenim Državama, rekao je američki potpredsednik Mike Pence, piše The Washington Post a prenosi logicno.com.

Ako Peking ne ispuni brojne zahteve američke strane, mogao bi se razbuktati Hladni rat između dveju supersila, a Vašington sigurno neće odustati.Ubrzo će se Donald Trump i Xi Jinping sastati u Argentini, javlja The Washington Post. Ovaj događaj je od posebne važnosti zbog rastućih napetosti u odnosima dveju supersila.

Američki potpredsednik Majk Pens je rekao da Kina mora radikalno promeniti svoje ponašanje, ako Peking želi izbeći Hladni rat s Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Prošle nedelje je u Singapuru otvoren samit skupine ASEAN, na kojem je Majk Pens predstavljao Sjedinjene Države. Učesnici sastanka se najviše brinu o tome hoće li dugoročno trajati sukob između Kine i Sjedinjenih Država, piše američki list.

The Washington Post podseća da će američki potpredsednik dalje ići na sastanak skupine APEC u Papui Novoj Gvineji, gde će takođe prisustvovati i kineski predsednik, ali bilateralni susret na marginama skupa između Si Đinpinga i američkog potpredsednika nije zakazan.

Majk Pens je izjavio “kako je američka strana spremna za dogovor sa Si Đinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs”.

Prema američkom potpredsedniku, Kina će u Buenos Airesu imati najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

“Želimo biti sigurni da će Kina razumeti naš stav i spremnost za delovanje i doći ćemo u Argentinu s konkretnim predlozima”, rekao je američki potpredsednik i potvrdio popis zahteva koji će biti uručen Pekingu, koji uključuje prestanak ilegalnog prenosa tehnologije, otvaranje punog pristupa kineskom tržištu, poštivanje međunarodnih pravila i normi, te neuplitanje Komunističke partije Kine u politiku zapadnih zemalja.

Pens je siguran da je američka privreda bolje pripremljena za potencijalnu eskalaciju napetosti, dok Kinezi za takvo što nemaju dovoljno sigurnosnih granica, piše The Washington Post.

Pre posete Singapuru, američki je potpredsednik posetio Tokio, gde se sastao s premijerom Šinzom Abeom, koji se ranije u Pekingu sastao sa Si Đinpingom. Nakon razgovora, Pens je rekao da je novi pristup Kine u odnosima s Japanom znak da je Kina čula američka upozorenja.

“Napuštam Japan, više nego ikada siguran da nas je Kina čula. Svjesni su stava naše uprave”, izjavio je Pence.

The Washington Post napominje da je glavni cilj azijske turneje američkog potpredsjednika uvjeriti zemlje regije da im Sjedinjene Države mogu ponuditi profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu “Jedan pojas – Jedan put”.

Pence se istovremeno u svojoj retorici nije usredotočio na kritiziranje nedostataka kineskog projekta, već je pokušavao uvjeriti azijske partnere da Sjedinjene Države imaju bolje razumijevanje o onome što je potrebno za regije.

Američki list prenosi kako su se Sjedinjene Države i Japan već dogovorili o suradnji u području civilne nuklearne energije i oko projekata za prirodni ukapljeni plin.

Mike Pence je u svojoj izjavi zajamčio kako se SAD neće povući i neće izbjeći sukobe, čak i ako Kina ne ispuni američke zahtjeve i dođe do takve situacije.

(The Washington Post, logicno.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rusofil says:

  Ovi od krmelja ne vide nista. Proslo je vase, fajront.

  • Željko says:

   Vidim prenosite hrvatski portal logično.com, napredujete!

 2. Deda Micko says:

  Kina gazi jednig po jednog, glupi Zapadnjaci nista ne vide, gordost ih void u propast. Njihao ma.

 3. teoretičar says:

  Ne verujem da će Kina raditi nepromišljeno. Do sada su potpisali gotovo sve što je Amerika tražila, a pošto to Kinu nije oštetilo previše, Ameri traže sve više. Nama poznat scenario. Kina će i dalje ispunjavati većinu zahteva koji joj daju vreme i još uvek slobodu kretanja, a da li će iskoristiti vreme, videćemo. Stvari su pomalo nezgodne ali još uvek podnošljive. Kina je svesna da ceo ostali Svet ne može održati kineski uspon ako izgubi Zapadnu Evropu i Ameriku. Zato možemo očekivati i neka popuštanja Kine koja nam se neće svideti, ali to nije kraj. Kina neće srljati u neki odlučujući sukob sa Zapadom, sve dok dobija odrešene ruke da prodaje svoju robu, a poznavajući taktiku zapada, svi smo svesni da Zapad ide baš na rakvu varijantu. I Putin je povukao mnoge poteze koji su nas nervirali, ali strpljivo izgrađuje Rusiju iako je daleko pod većim udarom nego Kina. Javno, mi ćemo čitati oštre izjave nižih činovnika kineskih vlasti, ali iza scene sve će biti potpisano. Za sada. Pratićemo i videćemo.

 4. milorad says:

  kina je počela da SEJE kapital i USA zbog toga žele rat sa kinom,gube poziciju na trange-frange tržištiu i VRLO uskoro neće moći da održavaju visok standard stanovništvu štamapanjem para bez pokrića tj-sa pokrićem u NAŠOJ imovini koju su oteli, ceo svet su kupili za male i sad obezvredjene pare.Ako obore standard stanovništvu, a moraće, onda oni imaju DOMAĆI problem ,težak domaći problem koji su do sada prebacivali na ledja čitavog sveta.Samo ostajanje na vrhu finansijske pirmide A-LA DAFINA njima omogućuje da pokriju svoje sulude rashode i korupciju koja je ogromna ali oni na vrhu neće vbiti još dugo.Glvni "greh" kine je upravo lagano preuzimanje primata u finansijskom tržištu.Azijske berze vrte sve veće količine para, kina usisava ogromana kapital obrće ga i SEJE dalje i ta treća faza kapitala, spoljne investicije potkopava američku dominaciju.Jedino je gadno za amerikance, rusi neće biti po strani ako USA direktno napadne kinu.Rusko kineska alijansa već sada prevazilazi ukupnu snagu USA sa SVIM njenim saveznicima a bez saveznika oni su DALEKO jsči od samih USA.Pitanje je koliko saveznika ZAISTA imaju USA i to će se uskoro videti:)Problem je u tome još što USA TVRDOGLAVO insisitiraju na primatu koji više ne mogu da održe čak ni silom, to je siguran put u propast za njih sigurno ali možda i za ostatak sveta.sledećih nekoliko godina će to pokazati,mada se nadam da će UVODNE oružane borbe da ohlade usijane glave u vašingtonu, njima je potreban DOBAR ,JAK i otrežnjujuči poraz na vojnom polju, ali baš katastrofa.Možda onda shvate da svetom ne može da se gospodari iz jednog centra ,sejanjem vojnih baza,ratovima, ekonomskim i političlkim ucenama i finansijskim prevarama.Možda onda naprave neki dogovor i počnu da se ponašaju normalno i pristojno, mada sumnjam.Ludi su oni tamo od prenaduvane moći i lične sujete ojačane tonama kokaina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *