„ПОСМАТРАЧ” Андреас Шидер и његова супруга Соња осумњичени за највећу корупциoнашку аферу у Аустрији

„POSMATRAČ” Andreas Šider i njegova supruga Sonja osumnjičeni za najveću korupcionašku aferu u Austriji

27 decembra 2023

Član socijaldemokratske partije Austrije i Evropskog parlamenta Andreas Šider, kao jedan od posmatrača misije Evropskog parlamenta koja je pratila izbore u Srbiji, podržao je proteste opozicije okupljene oko liste „Srbija protiv nasilja“. Podrškom jednoj političkoj opciji pogazio je i izblamirao svoju ulogu nezavisnog posmatrača i diplomate.

„U potpunosti podržavam i solidaran sam sa onim ljudima koji danas protestuju, dakle sa opozicijom. Ova situacija može lako da eskalira. Ja sam na strani naroda koji je na ulici, koji se buni – rekao je Šider.A Sonja Veseli Šider, supruga ovog „čuvenog” posmatrača i poslanika EU, u Austriji je označena kao glavni učesnik u jednoj od najvećih korupcionaških afera u toj zemlji.

Ovaj par je u austrijskim medijima nazvan „TRGOVCI PARTIJSKO POLITIČKIM UGOVORIMA”. Osumnjičeni su da su za račun stranke SPO kojoj oboje pripadaju proneverili ogromne sume novca kroz nameštene tendere za zdravstvene ustanove u Beču. Sonja Veseli Šider je krajem 2017. podnela ostavku na mesto gradskog sekretara za zdravstvo grada Beča zbog korupcionaške afere nameštanja tendera prilikom nabavke Simensove medicinske opreme za kliniku Florisdorf. Ubrzo je imenovana za direktorku Simensa za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

Sud u Beču je 2022. poništio sve sporne ugovore koja je sa Simensom zaključila Sonja Veseli i u toku je opsežna medjunarodna istraga.

Šider je inače poznat po antisrpskim stavovima koji je oduvek insisitirao da se događaji iz Srebrenice okarakterišu kao genocid, a „majke Srebrenice“ je hteo da nominuje za Nobelovu nagradu za mir. U nekoliko navrata je tražio da se uvedu sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Zalagao se za podršku zapadnih zemalja predsedniku vlade privremenih vlasti u Prištini Albinu Kurtiju kao i mere protiv predsednik Srbije Aleksandra Vučića koga je označio kao provokatora.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Živo me zanima zašto prenosite bilo šta u vezi ovih totalnih anoonimusa ?

  • D.K. says:

   Zato sto neće da se bave korupcijom covid mafije pa ovime dokazuju "borbu države protiv korupcije i ostalih nemani". Dok se ponovo ne pojavi "nevidljivi neprijatelj" pa se opet bace na to, glumeći da sve čine za naše dobro i uz naravno svekoliko poštenje.

 2. Rostand says:

  Švabski gofnar,gad i đubre,baš kao i ostalih 99% germanske kopiladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *