Поставка о пријатељству са Грцима

Postavka o prijateljstvu sa Grcima

10 septembra 2017

VEK i po od potpisivanja prvog ugovora između dveju bratskih zemalja biće obeleženo otvaranjem izložbe “Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan” 14. septembra u Muzeju makedonske borbe u Solunu. Na otvaranju će govoriti dr Stavrula Mavrogeni, direktorka Instituta pri muzeju i dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije i ujedno jedan od autora.

Davne 1867. godine knez Mihailo Obrenović i grčki kralj Đorđe I Gliksburg potpisali su ugovor o savezu, koji je predstavljao temelj za buduću saradnju dva naroda, ali i osnov za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vladavine.

Upravo taj događaj bio je inspiracija autorima postavke, muzejskim savetnicima dr Dušici Bojić i Nebojši Damnjanoviću, kao i dizajneru postavke Rastku Šurdiću, da kroz arhivsku građu, mnogobrojne fotografije i portrete znamenitih ličnosti što potpunije prikažu istoriju odnosa Srbije i Grčke u prethodna dva veka.

Grčka publika će prvi put moći da vidi i dokumentarni film “Požar u Solunu” iz 1917. godine, deo fundusa Jugoslovenske kinoteke, koji je zabeležila srpska vojska. Osim Kinoteke, realizaciju izložbe su pomogli Arhiv Jugoslavije, Muzej Jugoslavije, NBS, UB “Svetozar Marković”, Filmske novosti i druge institucije.

STALNA POSTAVKA U ATINI

SREDINOM oktobra eksponati se sele u Atinu, gde će u zgradi Megaro Muzikis izložbu otvoriti ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević zajedno sa direktorkom Istorijskog muzeja Srbije dr Dušicom Bojić. Posle toga izložba će biti stalna postavka u zgradi Ambasade Republike Srbije u Atini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *