„POŠTENA“ JULIJA TIMOŠENKO: Liderka ukrajinske opozicije ima stotine bankovnih računa u inostranstvu

„POŠTENA“ JULIJA TIMOŠENKO: Liderka ukrajinske opozicije ima stotine bankovnih računa u inostranstvu

8 marta 2014

yulia-tymoshenko 01244Britanski dnevnik „Independent“ objavio je da je istraga koju je sprovela jedna londonska advokatska kancelarija pokazala da su liderka ukrajinske opozicije Julija Timošenko i članovi njene porodice navodno na desetinama bankarskih računa imali milione dolara.

Advokat Timošenkove, Sergej Vlasenko, demantovao je te navode, tvrdeći da je reč o „velikom prljavom propagandnom ratu“ protiv bivše premijerke, za koju se očekuje da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, predviđenim za maj.

„Independent“ je imao uvid u izveštaj istražitelja advokateske kancelarije Lorensa Grejema, u kojem je navedeno da su Timošenkova i članovi njene porodice bili povezani s 278 računa u 26 zemalja, od kojih je 85 bilo u britanskim bankama.

Većina tih računa je u međuvremenu zatvorena i ostalo ih je svega 13, navedeno je u izveštaju.

Istraga je bila otvorena u martu prošle godine, na zahtev tadašnje ukrajinske vlade predsednika Viktora Janukoviča da se uđe u trag 200 miliona dolara koje su, navodno, nezakonito pribavili, između ostalih, Timošenkova i Pavlo Lazarenko, takođe bivši ukrajinski premijer.

Novac je, navodno, nestao sredinom 1990-ih godina, u vreme kada je Timošenkova bila na čelu Ujedinjenog energetskog sistema (UES), kojem je Lazarenko, tadašnji predsednik vlade u Kijevu, obezbedio monopol na uvoz ruskog gasa.

Te optužbe nisu povezane sa onima za proneveru za koje je Timošenkova kasnije osuđena na zatvorsku kaznu.

Londonski list navodi i da je Lazarenko 2004. godine u SAD osuđen na osam godina zatvora zbog pranja novca, krađe i nezakonitog prebacivanja novca na račune u inostranstvu, ali da je američko tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Timošenkove zbog nedostatka dokaza.

Vlasenko je odbacio te navode i rekao da Timošenkova nije učestvovala ni u kakvim trgovinskim aktivnostima otkad je 1997. godine postala političarka.

„To je laž, to nije istina… Ona nema nikakvu imovinu, nikakva sredstva, nikakve račune u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj“, rekao je advokat „Independentu“.

Naručena istraga je, prema njegovim rečima, falsifikovana i sponzorisao ju je Janukovičev režim kako bi Timošenkova bila diskreditovana.

KOMENTARIJedan komentar

  1. mile pajic says:

    prvo je pokrala pa u przun pa sad opet na tron i krasti ponovo to je narod ukraine bolestan do grla zao mi je tog naroda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *