Postignut dogovor o uklanjanju tela sa mesta pada aviona

Postignut dogovor o uklanjanju tela sa mesta pada aviona

20 jula 2014

Tan2014-7-18_23137946_0_620x0Ukrajinska vlada i proruske snage postigli su preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta gde se u četvrtak uveče srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade, izjavio je visoki ukrajinski zvaničnik.

Zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto.

On, međutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela.

DONjECK:PRORUSKE SNAGE ZA PRIMIRJE SA KIJEVOM RADI ISTRAGE O AVIONU

Zamenik premijera samoproglašenje Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin je danas izjavio da će proruske snage garantovati bezbednost međunarodnih posmatrača koji nadgledaju mesto pada aviona „Malezija erlajnsa“ ukoliko zvanični Kijev pristane na prekid vatre.

„Saopštavamo da ćemo garantovati bezbednost međunarodnih posmatrača od trenutka kad Kijev potpiše sporazum o primirju“, navodi se u saopštenju Purgina, a prenela je agencija AFP.

On je pozvao ukrajinske vlasti da „odmah zaključe takav sporazum“ sa proruskim snagama.

U protivnom, to će dati utisak da vladu u Kijevu čine „opasni ludaci, krvožedni manijaci koji nisu opasni samo za stanovnike Donbasa, već i za svetsku zajednicu“, rekao je Purgin.

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su u četvrtak ispalili raketu zemlja-vazduh na boing 777 sa 298 putnika i članova posade.

Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tela sa mesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odneli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju.

Međutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tela odneta ili da su se oni na bilo koji način mešali u rad posmatrača.

RJABKOV: SAD KAO LOŠ HIRURG, DUBOKU SEKU, A LOŠE KRPE TAKO DA DUGO BOLI

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da američka administracija nastoji da krivicu za obaranje malezijskog aviona svali na proruske snage u Ukrajini, ne čekajući rezultat istrage.

„Izjave predstavnika administracije SAD dokaz su dubokog političkog zastranjivanja kada je u pitanju procena onoga što se događa u Ukrajini“, rekao je Rjabkov ruskim novinskim agencijama.

„U svakom slučaju, na taj način mogu biti interpretirane izjave relevantnih zvaničnika“, dodao je on.

„Uprkos očiglednoj i nespornoj prirodi argumenata pobunjenika i Moskve, administracija SAD nastavlja sa svojom pričom“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je ponovio optužbe da je Vašington izazvao tenzije u Ukrajini mešajući se u unutrašnje stvari i izazvao pobunu u kojoj je smenjen proruski predsednik Viktor Janukovič u februaru.

„U geopolitičkoj sumanutosti i pokušajima da primeni svoje društvene i političke obrasce svuda, SAD deluju kao loš hirurg – da odmah duboko zaseče a onda aljkavo „okrpi“ tako da boli dugo vremena“, rekao je Rjabkov.

Zamenik premijera Dmitrij Rogozin je na svom Tviter nalogu rekao: „Očigledno je da je Bela kuća ustanovila ko je kriv pre nego što je urađena istraga katastrofe Boinga“.

POSMATRAČI OEBS POKUŠAVAJU DA OBEZBEDE MESTO NESREĆE

U iščekivanju početka međunarodne istrage, posmatrači OEBS-a pokušavaju da obezbede mesto u istočnoj Ukrajini gde se u četvrtak uveče srušio malezijski putnički avion dok Kijev optužuje proruske snage da su već uklonile 38 tela žrtava nesreće, što oni poriču.

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su u četvrtak ispalili raketu zemlja-vazduh na boing 777 sa 298 putnika i članova posade.

Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tela sa mesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odneli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju, navodi AP.

Međutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tela odneta ili da su se oni na bilo koji način mešali u rad posmatrača.

On je kazao da se zalaže za to da međunarodna zajednica pomogne u čišćenju mesta nesreće pre nego što se tela još više raspadnu.

Avion kompanije „Malezija erlajnz“ leteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur sa 298 putnika i članova posade iz 13 zemalja. Više od polovina njih su bili Holanđani.

I dalje se ne zna gde se nalaze crne kutije, a lideri proruskih snaga tvrde da ih nisu pronašli.

Stejt department je saopštio da je veoma zabrinut zbog toga što proruske snage nisu dozvolile posmatračima bezbedan i neometan pristup mestu nesreće.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je izjavila da je posmatračima dozvoljeno da budu na mestu nesreće samo 75 minuta u petak i manje od tri sata u subotu.

Ona je dodala da je upoznata sa izveštajima o premeštanju tela, odnošenju delova olupine i kontaminiranju dokaza.

„To je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za sve koji su izgubili voljene osobe i za dostojanstvo koje žrtve zaslužuju“, poručila je Psaki u saopštenju.

Australijski premijer Toni Ebot danas je izjavio da je mesto gde se srušio avion „apsolutno haotično“ i izrazio bojazan da će se kontaminiranje dokaza nastaviti.

U avionu se nalazilo 28 Australijanaca i Ebot je rekao da je odnošenje tela prioritet.

„Problem je u tome što je mesto nesreće haotično, apsolutno haotično. Ono što bi trebalo normalno da se dešava na mestu rušenja aviona se ne dešava“, kazao je Ebot.

On je dodao da je nekoliko pokušaja da se dopre do olupine aviona, čiji su delovi rasuti na velikom području, osujećeni zbog sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, prenosi AFP.

Kompanija „Malezija erlajnz“ je objavila da će vratiti sav novac svima koji žele da vrate kupljene avionske karte.

Putnici mogu zameniti ili otkazati karte za letove do kraja godine bez ikakvih troškova do četvrtka.

Portparol ove avionske kompanije danas je potvrdio da će svima koji otkažu karte biti vraćen sav novac i da će troškove snositi „Malezija erlajnz“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *