ПОСТИГНУТ ДОГОВОР

POSTIGNUT DOGOVOR

21 jula 2020

Lideri 27 zemalja članica EU postigli sporazum u Briselu o ekonomskom oporavku Unije.

Nakon višednevne, maratonske, sednice postignut je plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet u iznosu od 1.824 evra, za period od 2021. do 2027.Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se „teški pregovori u teška vremena“ završili dobro za svih EU 27 članica i naorod Evrope.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 miljardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

„Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornot, solidranost, kao i veru u zajednićku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lasnirati u budućnost“, poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom „prvi put u istoriji EU“ budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

„Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvek postoji mogućnost da se dođe do rešenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prepbrode prepereke i zajedno krene u budužnosti“, poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije COVID19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

„Mi imamo različita mišljenja i pritupe, ali smo poslali snažu poruku svetu i Evropljanima da delimo iste vrednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno“, zaključio je Mišel.

Šta kaže Merkelova

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je „EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

„To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju“, izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Goran says:

    budžet u iznosu od 1.824 evra, za period od 2021. do 2027. -neradi se o 1.824 evra pomoci nego su Miliarde pomoci odobrene u razgovoru !!!

  2. Za Srbiju says:

    Štampaju evre, kao i SAD dolare, bez pokrića i koliko god im je potrebno. Bez inflacije i pada vrednosti evra. Proverena formula. Dok će ostatak sveta da radi za male pare, da bi održali njihov dolar i evro. U prevodu, spasavaju se na grbači svojih kolonija i liberalnog robovlasničkog poretka u svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *