Usvajanjem Deklaracije separatstička politika Vojvodine dobila je zvanični karakter

Usvajanjem Deklaracije separatstička politika Vojvodine dobila je zvanični karakter

22 maja 2013

Pajtic_Pastor_msParlament Vojvodine usvojio je deklaraciju o zaštiti ustavnih i pravnih prava pokrajine pod autorstvom Demokratske stranke i njihovih saveznika, stranaka nacionalnih manjina. Za je glasalo 75 poslanika, protiv 21.

U istoriji Srbije ima dosta zanimljivih podudaranja: recimo, na Vidovdan je bio izručen Hagu Slobodan Milošević. Na Vidovdan je bivši sekretar za štampu, a sada lider socijalista i premijer Dačić obećao dobre vesti povodom evrointegracije zemlje. Na 95. godišnjicu pridruživanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca oblasti koja predstavlja savremenu Vojvodinu, usvaja se deklaracija u kojoj stoji da je Autonomija Vojvodine (…) potvrđena voljom njenih naroda (…) 1945. godine. Tako severna srpska oblast sada ima samo „komunističku“ etapu istorije, u kojoj je, zahvaljujući Ustavu iz 1974. godine, ona dobila praktično jednak status sa republikama SFRJ. Isto kao i Kosovo, a mi znamo kako se okrenula istorija pokrajine 90-ih i 2000-ih godina.

Protivnici deklaracije smatraju da u poslednjoj deceniji, čak posle smanjenja punomoćja Vojvodine, ona je ipak imala više prava nego što se predviđa za autonomiju po ustavu Srbije. A sada je separatistička politika Vojvodine dobila zvanični karakter. Separatistički scenario je moguć, istakao je za Glas Rusije Slobodan Erić, glavni urednik izdanja Geopolitika.

To će biti takozvani puzajući separatizam. Naša severna pokrajina će uspostavljati neku vrstu političke i ekonomske saradnje kroz razne takozvane regionalne integracije. Moram da kažem da postoje određene tendencije u nekim krugovima u Srednjoj Evropi i Nemačkoj da Vojvodina dobije veći stepen samostalnosti. Mislim da Zapad nikad neće primiti Srbiju u EU i da on ne želi da Srbija bude samostalni faktor na Balkanu (A Srbija ima najvažni strateški položaj u regionu). Po mom mišljenju, proces teritorijalne dezorganizacije i fragmentacije srpskog etničkog prostora.

Sa svoje strane pristalice dokumenta se oslanjaju na to da Ustavu zemlje njihova deklaracija nikako ne protivreči, zato štiti prava i ovlašćenja institutcije Autonomne pokrajine Vojvodina, koja je mnogo puta kršio Beograd. Profesor politikologije Boško Kovačević smatra da je praktičnog smisla u deklaraciji malo, ali u njoj ne treba tražiti znake centripetalnih sila.

Nema ni govora da je ta deklaracija dokument koji na neki način pothranjuje separatizam u odnosima Vojvodine prema Srbiji. To je pre svega jedan politički dokument koji će imati vrlo tanak uticaj na sanaciju odnosa između Beograda i Novog Sada. Mislim da on manje više služi kao jedno pokriće u javnosti za ove atake koje SNS opoziciona u Vojvodini, a vladajuća u Beogradu ima prema rukovodstvu DS i njenim partnerima. Ja ne verujem da će se međunarodna zajednica ozbiljno umešati i da će podstaknuti nezavisnost Vojvodine u odnosu na Srbiju. Konflikti koji sada postoje će i dalje postojati, sve dok Srbija sebe ne definiše kao modernu, decentralizovanu, prosperitetnu i uređenu državu. To Srbija danas nije.

Međutim, kao po još jednoj podudarnosti, 12. aprila, kada su stanovnici Vojvodine protestvovali protiv aktualnih vlasti pokrajine, jedan od lidera autonomaša Nenad Čanak nalazio se u Južnom Tirolu, gde je kao posmatrač prisustvovao zasedanju European free alliance. Ova organizacija objavljuje analitičke beleške iz serije Katalinija, naredna država članica EU i okuplja pod svoje krilo političke snage poput Škotske nacionalne partije, koja se zalaže za nezavisnost Škotske. Jedan od predstavnika Lige socijal-demokrata Vojvodine izjavio je da u Južnom Tirolu o otcepljenju Vojvodine nije bilo rečeno ni reči, mada ova pokrajina zanima evropske parlamentarce.

(Timur Blohin – Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *