POSVAĐALA SRBIJU: Serija “Ravna gora” unela nezadovoljstvo među Srbima

POSVAĐALA SRBIJU: Serija “Ravna gora” unela nezadovoljstvo među Srbima

6 јануара 2014

Ravna Gora 001Emitovanje serije “Ravna gora”, koja se nakon prikazanih epizoda već može smatrati jednom od najgledanijih televizijskih serija na ovim prostorima, osim velike pažnje javnosti, izazvalo je žestoke polemike u političkoj i stručnoj javnosti oko verodostojnosti prikazanih istorijskih događaja, kao i ispitivanja “časnosti namera” autora serijala Radoša Bajića, koji je, makar privremeno, uspeo da pomiri partizane i četnike, ali isključivo u napadima na njega i njegovo umetničko delo!

Žestoke kritike ravnogoraca

Autor serije ponovo se našao na meti žestokih kritika, ali ovog puta od strane Ravnogoraca koji smatraju da Bajićeva “Ravna gora” predstavlja nastavak, ali u mnogo perfidnijem obliku, ideologije koja je ranije propagirana u partizanskim filmovima, gde je Jugoslovenska vojska u otadžbini predstavljana kao “razularena banda koljača i pljačkaša”.

Novinar i publicista Miloslav Samardžić, koji se smatra jednim od najboljih poznavalaca istorije Ravnogorskog pokreta i odnosa koji su četnici Draže Mihailovića imali sa Titovim partizanima, za Press RS kaže da ono što je do sada video u prikazanih  “Ravne gore”, prema njegovim rečima, predstavlja “potpuni promašaj i grubo izvrtanje istorijskih činjenica”!

–  Višedecenijska komunistička tortura je dovela do toga se narod zadovoljava mrvicama i da kao veliki dar prima čak i to što se Draža Mihailović nije odmah predstavio kao bradati krvolok sa nožem u ustima. Nakon što se  prvi put u istoriji televizije na ovim prostorima pojavio Dražin lik, a da niko nije zaklan celih deset minuta, mnogi su imali velika očekivanja od ove serije. Čak u toj meri da je naslov “Kama” asocirao na zločine hrvatskih i muslimanskih ustaša, koji su se u aprilu 1941. godine, kada se odvijala radnja u toj epizodi, uveliko dešavali.

Umesto toga, prikazano je kako žandarmerijski podoficir iz Dražinog okruženja brutalno kolje i pljačka nevinog muslimana! Krvava kama prikazana je preko celog ekrana, u dve scene. Bila je to najeksplicitnija i najjezivija scena klanja u srpskoj kinematografiji, prevazilazeći čak i ostvarenja iz doba socijalizma! Ogorčeni gledaoci su preko internetskih mreža otvoreno poručivali da je Radoš Bajić uspeo da prevaziđe čak i Veljka Bulajića, osvedočenog srbomrsca i tvorca filmova u kojima se veličaju komunistički zločinici, dok se četnici Draže Mihailovića prikazuju kao zveri – kaže Samardžić.

Dodajući da ima brojne zamerke na račun rekonstrukcije događaja opisanih u seriji, pre svega, istorijskih činjenica, Samardžić ističe da je “nemoguće da su četnici u aprilu 1941. bilo koga klali”.

– Čak ni Titovi komunisti, na procesu koji se 1946. godine vodio u Beogradu, nisu optuživali Dražu Mihailovića i njegove borce da su u aprilu 1941. činili bilo kakve zločine, jer to jednostavno nije tačno! Ni u toj atmosferi linča komunistima nije padalo na pamet da govore o četničkim “zločinima” u aprilu te godine. Tada su postojali isključivo hrvatski, muslimanski i albanski zločini nad Srbima. S druge strane, od jula 1941. počinju komunistički zločini, a njihove oružane formacije do kraja te godine samo na teritoriji tzv. Nedićeve Srbije ubijaju preko hiljadu civila, i to pretežno na svirep način, noževima, čekićima i maljevima. Kao što reče jedan gledalac, više nema ispravke. Jedna scena iz serije “Ravna gora” poništila je višedecenijske napore mnogih da isprave posledice komunističke propagande – zaključuje Samardžić.

Uvreda svim antifašistima

Iako je serija “Ravna gora” potpuno razbesnela simpatizere Dražinih četnika, koji su doneli konačan zaključak o kompletnom serijalu iako je preostalo da se emituje još 21 epizoda, negativan stav o ovom ostvarenju još uvek imaju i pripadnici one “druge”, partizanske opcije u Republici Srpskoj, koji tvrde da samo prikazivanje ove serije na javnim RTV servisima predstavlja “uvredu svim antifašistima i borcima za slobodu”. Predsednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić kaže da nijedno filmsko ili televizijsko ostvarenje, bez obzira na to šta se u njemu prikazivalo, neće moći da promeni nesporne istorijske činjenice, a to su, prema njegovim rečima, partizanska borba protiv Nemaca, Italijana i domaćih izdajnika, među koje Gajić ubraja i četnike Draže Mihailovića.

– Ne znam kome je bilo potrebno da ponovo otvara ova bolna pitanja. Istorija je dala svoj konačan sud o Narodnooslobodilačkom ratu i nikakav pokušaj revizije neće moći da prođe! Činjenica je da su se partizani od 1941. do 1945. žestoko borili protiv višestruko brojnijeg i snažnijeg neprijatelja, dok su četnici Draže Mihailovića sarađivali s okupatorima i nisu imali nijednu značajniju akciju protiv njih. Posebno ne nakon 1941. godine. To je jedina istina, a sve ostalo je falsifikat, pa tako i ova serija koja se prikazuje na televiziji – poručuje Gajić.

Komentar o podeljenim mišljenjima koja o “Ravnoj gori” postoje u Republici Srpskoj, ali i kompletnoj srpskoj javnosti, prethodnih dana pokušali smo da dobijemo i od autora serije Radoša Bajića, ali se on nije javljao na naše brojne telefonske pozive.

(Press.rs)

KOMENTARI3 коментара

  1. Ljuba says:

    Radoše idi "češljaj" babu a ne istoriju ,nije to za tebe!

  2. Мишко says:

    "" Dodajući da ima brojne zamerke na račun rekonstrukcije događaja opisanih u seriji, pre svega, istorijskih činjenica, Samardžić ističe da je “nemoguće da su četnici u aprilu 1941. bilo koga klali”. "" > Иначе Самарџићеве приче/колумне сам читао раније и мислим да је тип често једностран, да не кажем да је фанатик.Али се слажем да не треба да се показују језиве слике, (иако нисам гледао ниједну серију ) Тачно је да су четници и партизани имали заједничке борбе на почетку рата, али и Самарџић имплицитно признаје да су касније неки четници убијали ...итд. "" - Ne znam kome je bilo potrebno da ponovo otvara ova bolna pitanja – poručuje Gajić. "" > Овде би могао да се сложим са овом тврдњом, сада нам није потребна подела и завада, као да неко ради против нас, ...требало је бар сачекати још неко време, итд.

  3. Gojko B. says:

    Populiste ko što je Radoš, sigurno ga je neko postako . Da u ovom sivom vremenu nastavi sa razjidinjenjem srpskon naroda , kao i ostalih . Kad nam treba najviše sloge , uvek se nađe neki ko će da postakne razlike . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u