Посвета Солунцима

Posveta Soluncima

9 novembra 2016

kul-posveta-soluncima_620x0

NA stogodišnjicu borbi na Solunskom frontu, koje istoričari označavaju kao prelomne za izlazak Srbije kao jedne od pobednica u Velikom ratu, gitaristi Zoran Branković i Relja Turudić objavili su muzički disk „Solunac“. Duo gitara predstaviće pesme sa ovog diska na koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Pesme na ovom disku uglavnom svi znaju. Među njima su himna srpskih ratnika bez zemlje – „Tamo daleko“, tradicionalni srpski „Marš na Drinu“ koji je komponovao Stanislav Binički, ali i „Reče čiča da me ženi“, „Tandrčak“, „Lele dunje ranke“, „Biljana platno beleše“…

– Dugo sam želeo da uradim ove kompozicije u aranžmanima za gitaru – kaže Zoran Branković, idejni tvorac „Solunaca“. – Možda to nekome deluje kao neobičan spoj, ali na ovaj način sam želeo da produžim sećanje na one koji su, kako je opisao jedan američki reporter naše solunce, „ginuli i pevali“.

Disk, objavljen u PGP RTS, sadrži 14 kompozicija koje su nastale pre više od sto godina, ali su i dalje veoma poznate i popularne, što, prema Brankovićevim rečima, govori da nismo zaboravili pretke.

– Ovo je prvi put da se repertoar slične tematike javlja u obliku muzike za gitarski duo – kaže naš poznati etnomuzikolog profesor Dimitrije Golemović, čiji je deda bio na Solunskom frontu. – Njega čine kompozicije skladnog „aranžmana“ oblikovane tako da umetnička nadogradnja proizilazi iz tradicionalnih osobina pojedinih numera. Snimljene numere obogatiće repertoar domaćih gitarista, kako profesionalaca, tako i učenika, tim pre što se već decenijama oseća potreba za gitarskom literaturom zasnovanom na domaćoj folklornoj potki.

Branković je snimio nekoliko albuma, autor je muzike za pozorišne prestave, a za pesmu „Rane“, koju je izvodila grupa „Zana“, dobio je prvu nagradu za aranžman. Turudić je završio gitaru na beogradskom Fakultetu muzičkih umetnosti, postdiplomske na Akademiji za muziku u Ljubljani, a nastupao je kao solista i član različitih muzičkih grupa.

Inače, sav prihod od ulaznica za koncert u Kolarcu biće uplaćen u fond solidarnosti „Umetnici umetnicima“.

SVEDOČENJA BORACA

DISKOM „Solunac“ Branković i Turudić su želeli da skrenu pažnju na sve ono što je, tokom Velikog rata, proživeo narod koji je živeo na našim prostorima.

– Posebno su nas inspirisala svedočenja boraca koji su, i pored ratnih golgota, nalazili u sebi snagu da se bave muzikom – ističe Branković. – Možda su, baš zato, ove pesme pokazale da za njih vreme ne znači zaborav.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *