POTOMAK FRANCA FERDINANDA: Prvi svetski rat bi počeo i da nije bilo atentata

POTOMAK FRANCA FERDINANDA: Prvi svetski rat bi počeo i da nije bilo atentata

15 januara 2014

gavrilo-princip2021848914Potomak austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda, Karl Habsburg – Lotringen izjavio je da bi i bez sarajevskog atentata došlo do Prvog svetskog rata, piše Gardijan.

„Ako biste sve pojednostavili, moglo bi se reći da je pucnjem u Sarajevu je počeo Prvi svetski rat. Ali da i nije bilo tog pucnja u Sarajevu, rat bi počeo tri nedelje kasnije, negde drugde“, rekao je u intervjuu novinarima unuk poslednjeg cara Austrougarske.

Habsburg – Lotringen smatra da nema potrebe da njegova porodica pokaže kajanje za tragediju Prvog svetskog rata, jer bi to na prvom mestu značilo značilo da je ona bila kriva.

„Bilo bi pogrešno da se upire prstom u jednu državu. Ako to uradite, trebalo bi da uzmete u obzir da su tada već postojale značajne tenzije, naročito između Nemačke i Rusije, koje su već počele da mobilišu svoje trupe duž granica“.

On je rekao da se slaže s mišljenjem da su svi evropski narodi tada bili spremni za rat.

„Mnogi su se već tada priključili blokovima čekajući veliki sukob. Ako ste imali nekoga ko je kriv, onda je najveći krivac za početak rata bio sam nacionalizam“.

Austrougarsko carstvo je tada imalo 50 miliona stanovnika, a carska Rusija je decenijama sprovodila politiku konfrontacije i to preko uticaja u istočnoj Evropi, što je dovelo do rata na Balkanu 1912. koji je predvideo veći sukob .

Habsburg – Lotringen kaže da je njegov deda, poslednji car Autrougarske, bio samo onaj ko je, kako je rekao, nasledio rat.

„On je u nekoliko navrata pokušavao da smiri situaciju i koristio je porodične kontakte da vodi mirovne pregovore.

Jasno je video da je osnovni problem status slovenskih naroda u okviru Habsburške imperije. Verujem da je takođe shvatio i da su ga Srbi videli kao glavnog neprijatelja zato što je želeo da izbalansira odnose među slovenskim narodima, ali i u suštini minimalizuje dominirajući uticaj Srba među slovenskim narodima“, rekao je unuk Karla Prvog, poslednjeg cara Austrougarske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *