ПОТОП У НОВОМ САДУ: Школа потонула под воду, аутомобили роне као подморнице! (ФОТО/ВИДЕО)

POTOP U NOVOM SADU: Škola potonula pod vodu, automobili rone kao podmornice! (FOTO/VIDEO)

23 maja 2017

Novi Sad su nešto posle 12 časova prekrili tamni oblaci toliko da je zavladao mrak na ulicama, a potom je usledila oluja praćena grmljavinom, ledom i provalom oblaka.

U Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“ na Detelinari je prekinuta nastava jer je voda poplavila gornje spratove, pa je došlo i do prekida struje. Kako se nezvanično saznaje, nastava će biti obustavljena i u sredu, a za četvrtak će naknadno biti saopšteno. Za sada nema informacija da je još neka škola morala da prekine sa nastavom zbog kiše.

Prema izveštajima reportera 021.rs, kao i samih građana, desetine ulica u Novom Sadu i dalje su poplavljene i otežano je kretanje saobraćaja u svim delovima grada, kao i prigradskim naseljima. Saobraćaj se trenutno ne odvija u Industrijskoj.

Led koji je padao je zavisno od dela grada bio veličine klikera, ali je negde bio intezivniji pa su ulice bukvalno pobelele.

Za sada nema informacija o obustavljanju saobraćaja, ali vozila GSP-a kasne na svim linijama.

Građani svedoče da kola u pojedinim ulicama na Detelinari, Satelitu, Centru, Novom naselju, Podbari i Klisi prolaze ulicama koje imaju i do pola metra vode.

Nekoliko automobila je ostalo pod vodom ispod podvožnjaka.

Na snimcima i fotografijama se vide da su pod vodom i neke od najvećih ulica u gradu kao što su Bulevar Evrope i Bulevar oslobođenja.

U Novom Sadu je za oko dva sata padavina palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, što je količina koja u proseku padne mesečno u maju, koji je jedan od najkišovitijih meseci u godini.

Podaci koje je 021.rs dobio iz „Vodovoda“ pokazuju da je najviše problema bilo na Detelinari i Klisi, dok su pojedini delovi grada, kao Futog ili Veternik, prošli sa slabijim padavinama.

U „Vodovodu“ su za 021.rs naveli da su njihove ekipe reagovale na lokacijama koje su skoro uvek pogođene padavinama, kao što su „kadice“ kod nadvožnjaka u Partizanskoj i Kisačkoj ulici.

Dvanaest interventnih ekipa „Vodovoda“ je na terenu i rade na pročišćavanju kada u Temerinskoj i Kisačkoj, i kod „Merkura“. Ekipe ovog preduzeća, uz podršku VD „Šajkaška“ takođe rade na otpušavanju slivničkih odvoda, kontroli pumpi, ali i na lociranju kritičnih tačaka.

„Palo je preko 52 litra kiše po m2 za dva sata, a gradska mreža može da primi oko 20 litara po m2, pa su zbog toga i nastali problemi. Radimo punim kapacitetom, pomagali smo da u jednoj kući u Ulici Jovana Hranilovića ne dođe do poplave, i pozivam sve građane koji imaju probleme da se jave gradskoj komunalnoj inspekciji putem telefona na broj 4872 – 444, 4872 – 520 i 4872-530 i Upravi za vanredne situacije-operativnom centru Novi Sad na broj 1985“, naveo je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Takođe, vatrogasci su primili više poziva za ispumpavanje vode iz podruma pojedinih kuća i zgrada u Novom Sadu.

Iako je kiša nastavila da pada, očekuje se da do večeri saobraćaj svuda bude normalizovan, jer je ipak potrebno neko vreme da kanalizaciona mreža primi ovoliku količinu vode.

Inače, današnje padavine ipak nisu tako velike, jer je 25. maja 2015. godine palo duplo više. Konkretno, tada je palo čak 142 litre po metru kvadratnom i to u Kovilju, u Futogu nešto više od 100 litara, a na celoj teritoriji Novog Sada između 80 i 90 litara za nekoliko sati.

(021.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *