ПОТПИСАН ПРВИ У ИСТОРИЈИ регионални споразум између Русије и Србије

POTPISAN PRVI U ISTORIJI regionalni sporazum između Rusije i Srbije

16 maja 2018

Delegacija Arhangelske oblasti iz Rusije predvođena gubernatorom Igorom Orlovom potpisala je danas sporazum sa Vladom Vojvodine, prvi u istoriji između pokrajinske vlade i nekog ruskog regiona.Sporazum predviđa trgovinsko-ekonomsku, naučno-tehnološku i socijalno-humanitarnu saradnju, a pored gubernatora Orlova sporazum je potpisao i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Prema rečima Orlova, ovo je prvi regionalni sporazum od uspostavljanja rusko-srpskih diplomatskih odnosa pre 180 godina, koji je jedna ruska regija potpisala sa srpskom pokrajinom što, kako ocenjuje, predstavlja neverovatan pomak u saradnji dveju zemalja.

Arhangelska oblast se takođe predstavila srpskom tržištu na Poljoprivrednom sajmu koji se održava u Novom Sadu. Zajedno sa delegacijom doputovali su i predstavnici 10 kompanija iz Arhangelske oblasti, a prvog dana boravka u Srbiji već su potpisana tri ugovora koji predviđaju izvoz robe iz Arhangelska u Srbiju. Kada je reč o uvozu robe iz naše zemlje, Orlov je ukazao da je za Arhangelski region najpotrebnija roba poljoprivredne proizvodnje.

Kako je precizirao, reč je prvenstveno o voću i povrću, budući da su upravo te namirnice najpotrebnije tom severnom ruskom regionu, gde poljoprivreda ne uspeva, uzimajući u obzir klimatske uslove. Pored toga, ukazao je, interesantni su i proizvodi kompanija koje se bave preradom mesa, s obzirom da ni ta oblast nije toliko razvijena.

„Međutim, najviše bismo želeli kada bismo uspeli da pronađemo neka zajednička rešenja, kako da pomognemo jedni drugima“, istakao je Orlov.

Nešto ranije je na sastanku u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima iz Arhangelska rečeno da je ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini iznosila 2,6 milijardi dolara, te da se i ove godine beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju.

Navodeći da postoji prostor za unapređenje poslovne saradnje, Orlov je naveo da je trgovinska razmena Srbije i Arhangelske oblasti u 2017. godini iznosila 30 miliona dolara, što je izuzetno malo, te da očekuje da će ona biti za 20 miliona dolara veća.

Inače, svečanom potpisivanju sporazuma u pokrajinskoj vladi prisustvovao je i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, koji se osvrnuo na pitanje društvene saradnje između Vojvodine i Arghangelske oblasti, ukazavši na to da je Mirović u svom obraćanju rekao da naredne godine planira da u Novom Sadu održi akciju „Besmrtni puk“.

„Ove godine ’Besmrtni puk‘ je održan u Srbiji u najvećem svetlu do sada, u akciji je učestvovalo u najmanju ruku tri puta više ljudi nego prethodne godine. Održan je u šest gradova Srbije, a ukupno je učestvovalo oko 6.000 ljudi, od kojih je oko 3.500 u Beogradu i 1.500 u Nišu“, naveo je Čepurin.

On je dodao i da je Rusija spremna da pomogne prilikom organizacije ove akcije, iako Ambasada nije glavna institucija koja tu akciju u Srbiji sprovodi. Dodao je da „bez učešća građana Novog Sada ova akcija ne može biti potpuna“.

„To što je gospodin Mirović predložio da se akcija održi u Novom Sadu je jako dobar signal i biće nam izuzetno drago da se i Vojvodina priključi ovoj svečanosti“, dodao je on.

Čepurin se osvrnuo i na pitanje kulturne razmene između Vojvodine i Arhangelske oblasti, rekavši da je zajedno sa delegacijom u Novi Sad doputovao i Državni akademski Severnoruski narodni hor, koji je održao koncert u utorak uveče, 15. maja, u Kulturnom centru Novog Sada, te da se trenutno radi na organizaciji njihovog velikog koncerta u našoj zemlji, ali i na odlasku srpskih umetnika u tu rusku oblast.

Inače, pored Arhangelske oblasti, na Sajmu poljoprivrede predstavljena je i oblast Nižnjeg Novgoroda, kao i još tri ruske kompanije — „Fosagro“, koja se bavi proizvodnjom mineralnog đubriva, „Gama Robotiks“, kompanija za proizvodnju dronova, i „Uralski sobolj“ — koji se specijalizovao za proizvodnju krzna.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Mi nismo uveli sankcije Rusiji te nemamo ni kontrasankcije Rusije u pogledu izvoza što bi trebalo da nam bude povoljan vetar u ledja po pitanju povećanja izvoza u Rusiju. Za ozbiljnu analizu je zašto je na tako niskom nivou ukupna robna razmena Srbije sa Rusijom. Da li su naši tajkuni i veliki kulovi uveli prećutne sankcije Rusiji? Nakon lopovske privatizacije naši novi bogatuni biće više naklonjeni tom Zapadu koji im je baš dosta omogućio. Nemoguće je da je rusko tržište zahtevnije od EU-ropskog... Sever Rusije i sever Srbije. Arhangelska oblast ima površinu od 589.913 km², po površini veća je od Francuske (547.030 km²) i od Španije (504.782 km²), ha ha a Vojvodina ima 21.506 km². Glavu gore, u nečemu prednjačimo. Vojvodina ima oko 1.932.000 stanovnika, a Arhangelska oblast ima oko 1.155.000 stanovnika, pretpostavljam zbog oštre klime i hladnoće ruskog severa.

 2. Miraš says:

  Kad smo već mali zašto nismo okretni? Mi imamo samo 1 državu - republiku sa dve pokrajine, da je pameti naša država bi trebala da blista i bude srećna već sada a ne da čekamo 2030. Ko zna zašto se vladar Srbije odlučio isključivo za moćnu minijaturu na Zapadu Evroazijskog kontinenta, za nadnacionalnu EU sa 27 članica bez V.B., koja nas ucenjuje do besvesti i drži na dugom čekanju, a u odnosu na nju Rusija ima 85 subjekata tj. regiona: 22 republike, 9 krajeva, 46 oblasti, 3 grada federalnog značaja, 1 autonomnu oblast i 4 autonomna okruga. Da ne zaboravimo i Belorusiju. Cela Azija ima 50 raznih država ali mutni dimaći "tupani" baš hoće da nas konzerviraju kao polumrtvu i raskomadanu državu u "usrećiteljsku" baba-rogu EU.

 3. Lazar says:

  Svaka čast!

 4. Za Srbiju says:

  Ovo je bacanje prašine u oči za verne Dučeu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *