ПОТПИСАНА БУКУРЕШТАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

POTPISANA BUKUREŠTANSKA DEKLARACIJA

30 marta 2019

BUGARSKA i Grčka su sastanku u Bukureštu donele odluku da potpišu u junu ugovor o osnivanju zajedničke kompanije koja će graditi gasni interkonektor „Balkanski tok“, izjavio je Bojko Borisov.

Bugarski premijer je nakon sastanka kvadrilaterale sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Rumunije i Grčke, Vjorikom Dančilom i Aleksisom Ciprasom, rekao da je reč o gasnom interkonektoru kapaciteta pet milijardi kubnih metara gasa.„Predložio sam da to bude ‘Balkanski tok’, da ne pravimo razliku između naših zemalja. Imaćemo taj tok i dobijaćemo tečni gas i gas iz Izreala i takođe ruski gas preko Turskog toka“, naglasio je Borisov.

Kaže da je pozvao predsednika Srbije Vučića da zajednički i sa Srbijom naprave ceremoniju otvaranja tog projekta i da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

Vučić rekao je će Srbija svakako biti deo projekta, koji bugarski premijer naziva „Balkanski tok“, iako je reč o pretežno ruskom gasu iz Turskog toka, i najavio da radovi počinju za koji dan.

Energetska mapa Balkana se sada potpuno menja, istakao je predsednik Vučić.

„Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao Južnim ili Turskim tokom, naziva ga “balkanskim““, rekao je Vučić i objasnio:

„To je hab u Bugarskoj koji prima ruski gas iz Turskog toka, ali i preko interkonektora deo tečnog gasa iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Kipra do Grčke. Ali, Borisov je pametan i naziva ga “Balkanski tok“, da Amerikaci ne bi zamerili. Ali, radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci, ni Rusi „.

Ali, mi znamo koji je to gas, dodao je Vučić.  To je 90 odsto ruski gas, a 10 odsto – sve ostalo, kaže on.

On je dodao da su u Bukureštu on i Borisov razgovarali o još dva gasovoda – Ist Medu i kako bi mogao da se snabdeva gasom južni deo zemlje novim gasovodom koji bi se povezao za Zaječarom, i gasovodom koji ide iz Konstance.

„Ali, videćemo kako će to u budućnosti da teče, prvo da završimo Balkanski tok. Mi učestvujemo u tome, u to nema sumnje. Za koji dan počinjemo radove i mašine su već izašle na teren“, rekao je Vučić.

Ponovio je da se potpuno menja energetska mapa Balkana.

„Mi koji smo trošili malo gasa sada industrijski jačamo i trošimo više i u skladu sa tim biće nam potrebniji. Tamo gde imate gasa imate mogućnost za razvoj industrije, za veće bogatstvo“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Sa Bugarima dogovor? Aj nemojte me zasmejavati.

  2. teoretičar says:

    Nasmejah se pa nisam dovršio. Prvo, Cipras je soroševac i liberal koga Zapad drži na vlasti u Grčkoj za svoje potrebe, a Borisov je bleda kopija jer njega i ne drže. Nema razloga. Bugar će posle prve posete nekog američkog pripravnika promeniti mišljenje. Vučić je tamo kao član istog kola mada Vučić pomalo igra i kazačok. Samo što mu ne ide najbolje ni trbušni ples ni kolo ni kazačok ni sirtaki. Možda je nešto već naučio do sada, ali to nam ostaje da vidimo. Pa makar to bio i trbušni ples. Nikolić je seirio uz neki ples i prepečenicu u haremskoj zgradi za vreme svoje nemoći, a kako će Vučko na kraju zaigrati ne znam ali znam da se Nikolić previše potrudio i malaksao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *