„ПОТПИШИ ИЛИ БОМБАРДУЈЕМО!“ Тражили су да пристанемо на НАТО окупацију целе Југославије!

„ПОТПИШИ ИЛИ БОМБАРДУЈЕМО!“ Тражили су да пристанемо на НАТО окупацију целе Југославије!

7 фебруара 2021

Некадашњи потпредседник Владе СР Југославије Никола Шаиновић објашњава како су изгледали преговори у Рамбујеу пре 22 године, каква је била улога Мадлен Олбрајт и да су услови били тако постављени да Београд никако није могао да их прихвати.

Преговори у Рамбујеу и њихова завршница у Паризу су организована припрема за уручење ултиматума.Наши људи кад нешто желе да објасне кажу: „Чекај, да почнемо од краја“. У овом случају крај је ултиматум који је Холбрук саопштио председнику Милошевићу: „Потпиши Рамбује или бомбардујемо“. Даљи ток знамо.

О тим преговорима се до сада много писало. Познато је много детаља али ових дана, 22 године касније, треба подсетити на њихов главни ток. Већ је објашњено да стварних преговора није било јер се две делегације нису састајале. Посредничка тројка Хил, Петрич, Мајорски такође није изнела концепт решења који би требало да садржи два главна питања: суверенитет и аутономију. Када би тај концепт усагласили прешло би се на преговоре о детаљима регулисања оба питања. Тако се припремао Дејтон. Концепт се усаглашавао месецима пре него што се отишло на преговоре. Претходно је договорено да суверенитет носи БиХ а да Федерација БиХ и Република Српска деле територију 51 : 49. Онда су преговори у Дејтону решавали детаље и донели мир.

По доласку у Рамбује ми смо тражили исто. Првих десет дана и ноћи нисмо могли да се изборимо да је то уопште на дневном реду. Уместо тога добили смо текстове о функционисању општина, економије, омбуцмана…тражено је да се изјашњавамо о тим детаљима.

На наше упорно инсистирање да се прво дефинише држава па онда покрајина у њој, добијали смо само један одговор: „Ви сте тотално не кооперативни, да ли знате шта вам прети“. Наравно да смо знали јер је НАТО јавну одлуку о бомбардовању донео још октобра 98. Споразум Милошевић – Холбрук је одлуку суспендовао али је није укинуо. Она нам је висио над главом.

Десете ноћи летим за Београд да објасним руководству државе да ће нас оптужити за опструкцију, прекинути преговоре и почети бомбардовање. У Београду је током ноћи договорено да наставимо разговоре „из средине“ очекујући да ће се питање суверенитета неминовно појавити касније.

Разговор о секундарним питањима нам је унео велику нервозу због опасности да разговарајући о детаљима и прихватајући неке њихове елементе не поставимо „шине“ за главно решење па да нам кажу тако сте усвојили делове па не можете да одбијете целину. Свесни тога ми смо ширили причу чекајући да се појави главни предлог а они су одговорили притисцима уводећи тешку артиљерију, уместо Кристофера Хила сада нас убеђује Мадлен Олбрајт па министри Немачке, Британије и Француске, Фишер, Кук и Ведрин. Они не говоре шта је план него кажу да је ово историјска прилика да спасимо српски народ и да треба да прихватимо то што нам се нуди, а не кажу шта.

Мадлен Олбрајт у даљем току појашњава: „Председниче Милутиновићу ако ви ово не прихватите ваша ће држава бити мања и ви нећете бити њен председник“.

Очекујући да је притисак дао ефекте и да нас је омекшао коначно дају цео текст који до тада није видео нико, ни Контакт група која је сазивач састанка и у чије име преговарачка тројка води преговоре. Добили смо тако амерички текст који у ствари представља пут до независности Косова.

Од нас се не тражи да признамо сецесију него нам се нуди да потпишемо пут како ће Косово, „у складу са вољом народа“, на међународној конференцији, за три године, добити коначан статус.

У међувремену се, по том документу, НАТО ставља на располагање цела територија СРЈ, ваздушни простор, територијалне воде, луке, аеродроми, електронски спектар јавних комуникација… а НАТО трупе носе оружје по сопственој наредби и могу да лише слободе лице које оцене да треба и да га изведу пред „одговарајућег службеника“.

Тако ће нас НАТО трупе дисциплиновати док се на Косову не изрази воља народа и на основу ње међународна конференција прогласи независност. Ми не би могли да се бунимо јер би потписом Рамбујеа прихватили тај процес па тиме и његов исход. Шта је било касније знамо.

Притисци да Србија прихвати пут до прихватања независности Косова трају и данас, једино што данас ни свет ни Америка ни Србија нису исти.

(Косово Онлајн)

KOMENTARI5 коментара

 1. jovan says:

  Ultimatum iz 1914 copy-paste 1999. A samo bombardovanje planirano jos1991, svi pregovori sa Zapadom su farsa, jer oni ne postuju ni jedan dogovor. Vekovi prolaze ali neprijatelji, pljackaske horde Zapada su constanta, ultimatum se uvek svodi na recnik kriminalaca, sto oni to i jesu, i uvek je isti- " klekni, poljubi me u d.pe, ili cu ti razbiti glavu"! To ni jedan predsednik Srbije(ako je Srbin) nikada ne moze da prihvati, jer ponizavanju nikad kraja nema! I sam americki sekretar na pitanje Milosevica sta treba Srbija da uradi da nas ostave na miru, on rekao da nema konkretan uslov; "Jedini uslov je da uvek bez pogovora mora izvrsavati ono sto naredjuje USA".

  • Suzuki Vitara says:

   Olos satanska i mondijalisticka. Ali vidi se i njima kraj. Vec se cuju sve jace, neke trube sa istoka. To su nasi prijatelji, koji su nas branili koliko su mogli. A sad mogu jos vise.

   • doktrina soka says:

    Vidi se tko hoce da vid.Suma sumarum,Belgija cela u tri dela,drzi se jos dok EU ne pukne ko prist. Amerika cela poderana demokratija,Britanija cela zakljucana do kljucanja.A vladari sve junak do junaka,nikom ponikose u crnu se zemlju zakopase.Ajde zdravo zapadni svete i njihove lepe namere stigose ih.

 2. milorad 5 says:

  pa nije im uspelo,par stotina junaka na granici i naša super-armija sa zastarelim naoružanjem ih je GLATKO odbila,nisu ni granicu uspeli da predju,sprdačina.Kada su videli da nam ne mogu ništa, onda su počeli ZLOČINI NATO koalicije i to direktno, do pokušaja genocida nad nama, toliko su pobesneli i bacali penu okolo da je to bilo smešno gledati čak i u bombarovanom beogradu,kao epileptičar u najgorem nastupu, tako je izgledao i NATO i USA i EU.TO im je i došlo glave politički na duže staze, rusi su izašli iz hipnoze:)A SAD će da im se vrati SVE ali drugim rukama ne našim,mi nećemo prljati ruke sa tim ološem koji nema ni časti ni morala.ZGAZIĆE IH ARHANGEL,kao što su oni mislili da će nas da ubije "milosrdni andjeo".(SMRT-- angel of mercy u engleskom vojnom slengu je SMRT ali to je još iz viktorijanskog doba, u ovom vremenu su ga upotrebili samo da UPUĆENI LOKALNO ZNAJU, koliko su "VAŽNI"---nadute MEŠINE koje zamišljaju da su ČASNE VOJSKOVODJE,garant su se ložili da su naslednici NELSONA :),i tako kradu i ČAST svojih prethodnika i istorije koja baš i ne obiluje takvim svetlim trenutcima:))NEMA VIŠE NIČEG NEMA JOOJJ.. ostala je samo tama... tama koja će sad njih da proguta.Kako je to proročanska strofa bila, još tada sam znao i osetio da im se to sprema,ljudi dobijaju reči iz srca da opišu stvari, ali oni koji su nas napali SRCE NEMAJU.SVI koji su bili dovoljno odrasli se sigurno sećaju VELIČANSTVENOSTI TIH NEKOLIKO MESECI proleća i leta 1999.NEŠTO NESHVATLJIVO VELIKO I MOĆNO JE TADA BILO SA NAMA I UZ NAS, MI SMO SVI TO OSETILI A I VOJNICI KOJI SU POSLATI DA NAS UBIJU TAKODJE,ONI NISU ZNALI NA KOGA SU UDARILI ALI MI JESMO TO SVE VREME OSEĆALI, I ZNALI SMO DA NAM NE MOGU NIŠTA.ČAK I AKO NAS SVE POBIJU OPET NISU NIŠTA URADILI, TO JE BIO RAT SVETLA I TAME, IZ TAME SU DOŠLI U TAJ MRAK SAD IDU.

 3. Pingback: „ПОТПИШИ ИЛИ БОМБАРДУЈЕМО!“ Тражили су да пристанемо на НАТО окупацију целе Југославије! - Шајкача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u