ПОТПУНИ ХАОС, ХОЋЕ ОТЦЕПЉЕЊЕ ОД ФРАНЦУСКЕ: Макрон послао војску, има мртвих, стотине људи повређено

ПОТПУНИ ХАОС, ХОЋЕ ОТЦЕПЉЕЊЕ ОД ФРАНЦУСКЕ: Макрон послао војску, има мртвих, стотине људи повређено

15 маја 2024

Француска је послала трупе у Нову Каледонију и блокирала ТикТок усред хаоса на острву, рекао је премијер Габријел Атал на почетку кризног министарског састанка који је преносила БФМТВ.

– Трупе француске војске су распоређене да обезбеде безбедност лука и аеродрома у Новој Каледонији – рекао је он.Према Аталу, високи комесар за прекоморске територије Луј Ле Фран затражио је да локална полиција буде појачана оружаним снагама. Како је премијер појаснио, Ле Фран је такође наредио да се блокира приступ друштвеној мрежи ТикТок на острву.

Министар унутрашњих послова Џералд Дарманен такође је наредио кућни притвор за двојицу присталица независности острва који су били на почетку протеста.

Француски председник Емануел Макрон ће у четвртак ујутру поново сазвати Савет безбедности да процени ситуацију, пренео је ТВ канал.

У понедељак су мирне демонстрације у престоници Нуамеи прерасле у погроме: нападачи су спалили и опљачкали продавнице, апотеке, бензинске пумпе и аутомобиле. Стотине људи је повређено, укључујући десетине полицајаца. Погинуле су четири особе, међу којима и 22-годишњи жандарм.

Учесници изгреда, од којих су многи били малолетници, протестовали су због предлога закона о коме се расправља у француском парламенту којим би се давало право гласа за учешће на локалним изборима људима који живе у Новој Каледонији више од десет година.

Протесте организују домородачки народ Канаки који се залаже за независност острва, који страхује да ће остати у мањини ако се да гласачко право неком европском становништву острва које се тамо доселило у последњих 20 година.

KOMENTARI4 коментара

  1. hrvacki Svinjar- evac says:

    Iiiiijaaaaaaaooooo, kako mi je žaaaoooo žandarma &povređenih policajaca, pa to je užas 🤣

  2. Nikola says:

    Makron je prizivao rat. Evo, Bog mu ga je podario.

  3. VRSK says:

    Eto im Kosovo pa neka se zabavljaju,kasnije ide Korzika,Majot,Tahiti,….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u