ПОТПУНИ ХАОС: Ово је густа и експлозивна мешавина – Идеална за Трећи светски рат

POTPUNI HAOS: Ovo je gusta i eksplozivna mešavina – Idealna za Treći svetski rat

27 oktobra 2023

Samo šest strašnih koraka biće dovoljno da kriza u Gazi eskalira u treći svetski rat, prenosi „San”. Borbe bi mogle dovesti do otvaranja niza novih frontova.

U najgorem slučaju, Velika Britanija i SAD će baciti sve svoje snage u podršku Izraelu, a onda će u borbu biti uvučeni Liban, Sirija, Iran i Rusija.Tenzije na Bliskom istoku su naglo eskalirale nakon što su teroristi Hamasa pokrenuli pakao na Izrael – u njihovim iznenadnim napadima 7. oktobra ubijeno je 1.400 Izraelaca.

Već dve nedelje, Izraelske odbrambene snage (IDF) gomilaju snage na granici, a pojas Gaze se priprema za predstojeću kopnenu invaziju u punom obimu. Istovremeno se tvrdi da Izrael počinje „dugi rat“.

Premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će svi teroristi Hamasa biti uništeni i naglasio da se Izrael „bori za postojanje“ protiv „novih nacista“.

U međuvremenu, dve nedelje izraelskog granatiranja gusto naseljene enklave odnele su živote skoro četiri hiljade Palestinaca.

Pratili su ih raketni napadi, vazdušni napadi, bombaški napadi na bolnice i humanitarna kriza. Istovremeno, Iran i libanski „Hezbolah” prete otvaranjem novih frontova.

„Ovo je gusta i eksplozivna mešavina“, rekao je Lord Vest za The Sun.

Zakletve odmazde, suparnički vojni savezi, nasilni protesti i brojne civilne žrtve, gde situacija liči na bure baruta koje treba da eksplodira.

Lord Vest je objasnio kako bi ova kriza mogla da preraste u treći svetski rat.

Razmišljajući o događajima koji bi se mogli desiti u narednim danima, nedeljama ili mesecima, bivši komandant Kraljevske mornarice predvideo je da bi okidač mogao biti izraelski obračun koji bi prouzrokovao ogromne civilne žrtve.

„Izrael želi osvetu i njegova želja je potpuno razumljiva“, rekao je on.

„Međutim, ako se ne obuzda i preterano reaguje, arapski svet će ustuknuti od njega u užasu – a to je bremenito reakcijom“, dodao je on.

Trenutna opsada Gaze i predstojeća izraelska invazija mogu biti takav trenutak.

„Bez hrane, struje i vode, izraelska kopnena operacija mogla bi da izazove ogromne žrtve među Palestincima“, rekao je on.

„A posle ogromnih žrtava, arapski svet bi mogao da promeni svoje mišljenje“, sugerisao je on.

„Važno je da postoji mogućnost da će Hezbolah intervenisati nakon krvoprolića u Gazi“, dodao je lord Vest.

Rat se širi na Liban

Hezbolah, koji podržava Iran, čvrsto drži vojnu i političku moć u Libanu i već je vodio razorni rat protiv Izraela 2006. godine u kojem je poginulo 1.200 ljudi.

Nakon Hamasovog brutalnog napada na Izrael 7. oktobra, Hezbolah je ispalio „salve solidarnosti“ preko svoje severne granice i zapretio da će se pridružiti ratu „kada za to dođe vreme“.

Na granici već traju sukobi. U jednoj takvoj epizodi povređena je grupa međunarodnih novinara: jedna osoba je poginula, a šest je povređeno.

Strane sile su pozvale Hezbolah da se drži podalje iz straha da će se sukob preliti na Liban i otvoriti novi front.

„Situacija je izuzetno opasna“, kaže Lord Vest.

Prema njegovim rečima, ako se Hezbolah umeša, to će postati „pravi problem“ za Izrael.

Jerusalim je dugo posmatrao terorističku grupu sa sedištem u Libanu kao veću pretnju od Hamasa: Hezbolah ima sofisticiranije oružje, uključujući precizno navođene rakete i dronove.„Izrael će ponovo reagovati izuzetno oštro i nesumnjivo će napasti Liban“, objasnio je lord Vest.

„A Liban je već užasan nered… lako bi mogao da se sruši, a to će samo povećati neizvesnost“, dodao je on.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavite se
Britansko ministarstvo spoljnih poslova već je savetovalo Britance da odmah napuste Liban zbog nasilnih protesta protiv Izraela.

Nedavno je napadnuta američka ambasada u Bejrutu i ​​britanski ministri strahuju da bi se rat između Izraela i Hamasa svakog trenutka mogao preliti na krhku zemlju.

Asad i Putin se ujedinjuju

Lord Vest je sugerisao da bi u scenariju gde se Liban raspadne, Sirija mogla da bude sledeća koja će se pridružiti sukobu, što zauzvrat podržava Moskva.

„Bilo bi krajnje nepromišljeno od strane Bašara el Asada, ali on može osećati obavezu da interveniše na ovaj ili onaj način“, rekao je on.

„Problem je što Asada podržava Rusija“, dodao je on, objašnjavajući da bi to moglo da uvuče i samog Putina u borbu.

Vest je primetio da je rat između Izraela i „Hamasa“ veoma povoljan za Putina, jer je skrenuo pažnju javnosti sa ukrajinskog sukoba.

„Dakle, što ga više osvetli, to je bolje“, dodao je on.

To bi koristilo i njegovim iranskim prijateljima.

Rat sa Iranom

Lord Vest veruje da bi Iran, kao moćna sila usmerena na uništavanje, mogao da pokuša da „inspiriše teroriste u drugim zemljama“ da pokrenu napade na Izrael.

„Tako da Izrael može smatrati da Iran treba da odgovori na ovaj ili onaj način“, rekao je on.

Penzionisani admiral je rekao da ako situacija ipak dobije „nesrećni obrt“ i Izrael napadne Iran, „nema sumnje“ da će Iran kriviti SAD i Veliku Britaniju za umešanost.

Iran je ključni sponzor palestinske terorističke grupe Hamas, kao i Hezbolaha, sa sedištem u Libanu.

Osim toga, nakon terorističkog napada „Hamasa“, Korpus garde Islamske revolucionarne garde već je zapretio Izraelu „uništenjem“ kao rezultatom još jednog „šok talasa“.

Teheran je više puta upozoravao da bi kopneni napad na pojas Gaze doveo do odmazde sa drugih frontova.

SAD i Velika Britanija ulaze u rat

Britanija i SAD su već poslale kopnene i pomorske snage da podrže Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa i da ojačaju regionalnu stabilnost.

Veruje se da je ratni brod američke mornarice u petak ispalio prve metke u odbranu Izraela.

Ratni brod u Crvenom moru oborio je bespilotne letelice i rakete koje su lansirali jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran – za koje se veruje da su bili usmereni na Izrael.

Očekuje se da će nakon invazije izraelske vojske na pojas Gaze izbiti krvavi i dugotrajni rat.

Zemlja je u pripravnosti i možda će morati da se bori više protiv Hezbolaha na severnom frontu – gde su se nedavno uputile hiljade novoregrutovanih rezervista.

„Ako Izrael pukne zbog Hezbolaha i Hamasa, onda će postojati realna opasnost od američke i britanske intervencije“, sugerisao je Lord Vest.

Ako stvari „ne budu išle potpuno po planu“, NATO će pokušati da poveća svoje sposobnosti u istočnom Mediteranu jer će „stvari mirisati na sukob“, rekao je on.

Lord Vest je objasnio da će poslednji deo ove slagalice, opterećene svetskim ratom, biti veza sa haosom Saudijske Arabije.

Iran godinama podržava jemenske Huti pobunjenike, koji se bore protiv svog glavnog islamskog suseda, Saudijske Arabije.

Oni takođe dele žestoku mržnju Irana prema SAD i Izraelu.

Nakon što je predsednik Džo Bajden ponovo potvrdio svoju nepokolebljivu podršku Izraelu, teroristi su počeli da ispaljuju rakete na američke vojne baze u Siriji i Iraku.

Nestabilni, ali naoružani Huti takođe izazivaju Saudijsku Arabiju, usmeravajući rakete koje je isporučio Iran takođe ka tom području.

Prema Lordu Vestu, u kombinaciji sa opštim haosom koji preti da zahvati Bliski istok, ovo bi moglo toliko naljutiti kraljevstvo da i ono odluči da učestvuje u krvoproliću.

Sve je veći strah da će kriza u Gazi otvoriti niz novih frontova, a tenzije rizikuju da se prošire na još više zemalja.

(Vebtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Rusija je u Siriji vec godinama i nijednom nije nista uradila povodom izraelskih bombardovanja Sirije, Izrael je vise puta gadjao civilni aerodrom u Damasku sto je medjunarodni kriminal. Niko nista ne sme da uradi protiv Izraela. Covecanstvo ceka da bude unisteno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *