ПОТПУНИ ХАОС – ТАЛАС ШТРАЈКОВА ЗАПЉУСНУО ЕВРОПУ: У Немачкој изгубљено 1,5 милиона радних дана

POTPUNI HAOS – TALAS ŠTRAJKOVA ZAPLJUSNUO EVROPU: U Nemačkoj izgubljeno 1,5 miliona radnih dana

23 juna 2024

BROJ izgubljenih radnih dana zbog štrajkova u Nemačkoj se udvostručio prošle godine u odnosu na prethodnu godinu i popeo se na više od 1,5 miliona, pokazalo je istraživanje Instituta ekonomskih i društvenih nauka (VSI).

Ova organizacija ističe da su kriza troškova života i skok inflacije nakon pandemije i rata u Ukrajini izazvali talas od preko 300 štrajkova u Nemačkoj, uz nagoveštaj da bi broj ove godine mogao biti i veći, što zavisiće od ishoda sindikalnih pregovora u metalskoj i energetskoj industriji na jesen.Ko je sve štrajkovao?

Studija kaže da je 1,52 miliona izgubljenih radnih dana u prošloj godini najviše od 2015. i povećanje od 126 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine. Talas štrajkova početkom godine pogodio je železnice, transport, aerodrome i avionsku kompaniju „Lufthansa“, a poklopio se sa protestima poljoprivrednika i budžetskom krizom.

Prema VSI, Belgija je zabeležila najviše izgubljenih radnih dana na 1.000 zaposlenih zbog štrajkova, sa prosekom od 103 dana između 2013. i 2022. godine, a slede Francuska i Finska sa 92 odnosno 90 dana. Nemačka je na osmom mestu, iza Britanije, prema studiji.

(Biz life)

KOMENTARI3 komentara

 1. Makro-napoleon says:

  Stvar je u tome da je inflacija tamo mnogo veća nego što oni priznaju; stope inflacije su državni marketing, obmana, nikako to nije u jednocifrenoj sferi kako oni prikazuju nego u dvocifrenoj i to 30-40%. To se najbolje vidi po platama jer 2.500 eura nije više plata od koje se može živeti, sada na ove cene plata treba da bude 4.000-5.000 e a to nema šanse ni u nemačkoj ni u fr., takve plate a i veće su samo u Švajcarskoj, mada su tamo i cene veće od nemačkih 50 i više %.

  • Makro-napoleon says:

   ...a u nemačkoj ima masa radnika koji i danas rade za 1 1.100-1.500 e. S time se ne može baš ništa, onda orosečna oenzija u DE je do pre 4-5 godina bila 900 e, ne znam koliko je sada al u najboljem slučaju 200 više a ni u to ne verujem. Znači veliki deo nemaca je čista socijala. Tema je DE a o drugima iz EU je ista priča ili teža.

 2. mamlaz says:

  27 komsija radi u germaniji. na pitanje /kad bjezite nazad i kad ce propast germanije / odgovor svih je /hrana jevtinija nego ovdje, fali radne snage , ne osjecaju da se negdje ratuje , ojler i dolar ne padaju , nista ne nedostaje i svega u izobilju. PA KO JE SAD LUD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *