ПОТПУНИ ХАОС У НАТО ПАКТУ

POTPUNI HAOS U NATO PAKTU

11 septembra 2020

Turski i grčki zvaničnici sastali su se danas u sedištu NATO radi razgovora usmerenih na sprečavanju dalje vojne eskalacije u istočnom Mediteranu, rekao je turski bezbednosni izvor, dok je Grcka tražila značajne sankcije Evropske unije protiv Turske.Vojni zvaničnici dve zemlje, obe članice NATO, trebalo je da održe razgovore u Briselu u utorak nakon ostvarenog inicijalnog kontakta prošle sedmice, ali je NATO odložio razgovore, preneo je Rojters.

Pregovori o „vojnoj dekonfliktnosti“, koje je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prošle nedelje, imaju za cilj da spreče eskalaciju incidenata, poput sudara turskih i grčkih ratni brodova prošlog meseca.

Ratni brodovi su pratili turski brod koji je istraživao naftu i gas u spornim mediteranskim vodama zapadno od Kipra, u operaciji koju je Grčka osudila kao nelegalnu.

I Ankara i Atina na to područje gledaju kao na deo svog kontinentalnog pojasa.

Grčka navodi da razgovori zavise od odlaska turskih plovila iz spornih voda, ali Turska ističe da neće da razvovara pod preduslovima.

Istovremeno, grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je da Evropska unija mora da uvede značajne sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dela istočnog Mediterana.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Archelay says:

    Samo Turska i Grcka,aSpanija(zbog Katalonije),Italija(zbog embarga protiv Rusije),Francuska(zbog nerazumevanja na Sredozemnom moru sa Turskom)?Pa i Nemacke gde se u zadnje vreme na demonstracijama viore ruskih zastava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *