Потпуни КОЛАПС на тржишту нафте: Забележен ИСТОРИЈСКИ МИНИМУМ, цена отишла У МИНУС!

Потпуни КОЛАПС на тржишту нафте: Забележен ИСТОРИЈСКИ МИНИМУМ, цена отишла У МИНУС!

20 априла 2020

ПРАВИ СПЕКТАКЛ се десио на нафтном тржишту данас.

Цена мајских фјучерса за сирову нафту „ВТИ“ први пут у историји постала је негативна. Према подацима са Лондонске берзе цена је износила -0,75 долара по барелу.Раније данас, нафта је склизнула на чак 1, 34 долара за барел, што је пад од 94 одсто. Најгоре, нема назнака да ће се нешто ускоро променити.

Цео дан све очи брокера, нафташа и инвеститора биле су упрте у графикон који је неумољиво показивао силазну путању. Јутрос, нафта је коштала 15 долара, да би током дана падала и падала. Управо је пала на само 1 долар.

Криза са короном смањује потражњу, а произвођачима остаје мало места за складиштење свих вишка барела сирове нафте.

Цене нафте пале су 78 одсто данас, што је најнижи ниво од када се 1983. отворио трговање нафтним фјучерсима. Продаја се делом може приписати тржишној механици. Већина инвеститора се већ фокусира на јунски уговор, смањујући обим трговања. Термински уговори за „ВТИ“ нафту, за испоруку у мају, пали су за 2,62 долара или за 14 процената, на 15,65 долара за барел на ноћашњем трговању у 1:42 часова по ГМТ, извештава Ројтерс.

Сутра је последњи рок за уговарање куповина на терминском тржишту за мајске испоруке. Цена јунских уговора, којима се све активније тргује, пала је за 1,28 долара или за 5,1 одсто, на 23,75 долара за барел.

Тржиште нафте је под великим притиском због серије извештаја о слабој потрошњи горива и мрачних прогноза Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Међународне агенције за енергетику.

Количине нафте на залихама у САД, пре свега у Кушингу у Оклахоми, главном дистрибуционом центу за WТИ нафту, из дана у дан су све веће због пада потражње.

Смањење производње “црног злата” земаља чланица ОПЕК-а и њених савезника, попут Русије, треба да стартује од маја.

Неформална нафтна алијанса названа ОПЕК+, постигла је договор о резању производње за 9,7 милиона барела дневно како би зауставила поплаву понуде на тржишту узроковану падом наруџбина због ванредног стања уведеног широм света у борби проти пандемије Цовид-19, што је последицу имало смањење потрошње горива и привредних активности.

(Телеграф)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. doktrina soka says:

    Da,ali su dans cene nafte pocele da e dizu za sada 35,5$,kako je Kina otkupila americke obveznice za 1,5 milijardu duga kao i mnoge zapadne zemlje u ameridkoj orbiti koje nemaju naftu,medu kojima je i VB.Novi petro dolar je uspostavljen,a sad slijede i zemlje BRIKSa,svi cekaju da se ameridka privreda pokrene a tada prestaje i pandemija KOVID 19. I privreda se okrece za 180 stepeni proizvodi se sto ima prodaju,a ne lagerovanje i lobiranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u